[]

Evin Tapudaki Değeri

Gencolar selam.

300.000tlye alacağım ev tapuda 100.000 gözüküyor. Kredi de 100.000 çıkıyor haliyle. Hadi onu geçtik, ev bedelinin tapuda daha düşük gözükmesi bir sıkıntı yaratır mı bana?


 
Tapuda bedel gözükmez, belediyece bir rayiç değeri vardır. Tapu satışı en az bu rakam üzerinden olur, siz evi daha pahalıya alırsanız (genelde böyledir) evi aldığınız gerçek rakamdan yazdırabilirsiniz.

Tabi yazdıracağınız rakam tapu harcını arttıracaktır. Fiyatı düşük gösterirseniz eğer 5 sene içinde evi satma durumunuz olur ve alıcı kişiye yüksek fiyattan satarsanız, alıcı kişide yüksek kredi çekip gerçek değeri tapuya yazdırırsa aradaki fark üzerinden gelir vergisi ödersiniz.

Kredinin tapu ya da belediyedeki değer ile ilgisi yoktur, eksper gelip bir fiyat belirler eve. Banka da %75 kredi verir, o işte bir yanlışlık var.

Edit : tapuda bedel gözükmez derken, güncel olarak tapu dairesinde gözükmez. yoksa tapu üzerinde mülkün kaça alındığı yazılır.
  • John Bloor  (26.06.18 18:54:14 ~ 18:54:54) 
benim bilgimin olmadığı ama aklıma gelen 2 şey var, arkadaş için faydalı olacaktır.

bilenler açıklasın

birinisi allah göstermesin deprem olursa ve deprem sigortasından alacağı para ile bir orantı var mı bu belediyedeki evin bedeli üzerinden(yaptırırken ve kullanması gerekirse)

ikincisi olur da devlet istimlak ederse bu belediyedeki fiyat ile gerçek fiyatı arasında alacağı paradan bir sıkıntı çıkar mı?

tişikkirlir.
  • killerbee  (26.06.18 19:00:00) 
@John Bloor + 1

Kredinin mevcut tapuda yazan değer veya belediye rayiç bedeli ile ilgisi yok. Evin değerini banka eksperi belirler, kredi miktarı da en fazla bu bedelin %75'i olur.
  • neyehbe  (26.06.18 19:39:19) 
@killerbee, orası karışık. Çünkü DASK poliçesindeki fiyat belediyedeki rayiç değer değil, sanırım maliyet ile ilgili bir hesap çıkarıyorlar.

Sigortacılar bu yüzden dask + normal sigorta yapılmasının daha faydalı olduğunu söylüyorlar.

Şimdi baktım geçen hafta yapılan bir daska, 64 m2 sıfır daire için 56 bin küsür yazmışlar. O binada aynı daireden 8 adet var, toplam 450 bin değer yapar. O binayı ben yaptım, iki sene önce bitirmiştim ve sanırım 550 bine mal olmuştu. Şimdi ise o fiyatlara mümkün değil.
  • John Bloor  (27.06.18 13:36:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.