[]

Oy sayımı izlemeye kaçta gitmeli?

Oy kullanmaya sabah erken saatte gideceğim. Sayımı da izleyeceğim gidip. Hafızam çöp, daha önceki seçimleri hatırlamıyorum. Bitimden hemen sonra sayım başlıyor mu? Oy kullanım alanına oy kullanma süresince işi olmayanları almiyorlar? Sorun olmasın diye 5 olunca damlayayim mi? Hakkım biliyorum hakkımı da kullanicam ama cigirtkanliktan hoşlanmam.

Hee yer de kapicam orada. Ona göre napayım? Uzun kalmayı planlıyorum.


 
Sandıkların kapanmasına 5 dk kala gidin. Kapatıldıktan hemen sonra sayım başlıyor zaten, izleyebilirsiniz. Yani son dakikaya kadar sınıfa almama hakları var tabii ama tam beşte sınıfa girebilirsiniz.


  • tabirimekruh  (24.06.18 00:00:32) 
oy vermeye gittiğinizde sorabilirsiniz. ben de 5 diye biliyorum ama yarın gitmişken sorup teyit edeceğim. 5 dakika erken gidip ciğerci kedisi misali kapıda beklemeyi düşünüyorum =)


  • yildirimeda  (24.06.18 00:01:13) 
bende araya gireyim bilinclenmek adina bir soru sorayim:
- bir sinifta sabit mi kalmali yoksa etrafta dolanip kolacan mi etmeli

  • jedilance  (24.06.18 00:01:14) 
@jedilance kapanana kadar dolaşmak gerek, kapanınca bir sınıfta durup izleseniz daha iyi. Daha sonra oy ve ötesinin sistemine gördüğünüz sonuçları yazabilirsiniz.


  • tabirimekruh  (24.06.18 00:03:59) 
@jedilance tam olarak sorunuzun karşılığı mı bilmiyorum ama referandumda yaptığımı anlatayım size. oy kullandığım sandığa gidip sayımı izledim. hatta kendi çeteleme kağıdımı götürüp sayıları takip ettim. sandık bitince tutanağı fotoğrafladım. sonra koşa koşa bulabildiğim tutanakları fotoğrafladım. çünkü bir tutanak sınıfların kapısına asılıyordu. sonra zaten oy ve ötesine yükledim. sandığınızda sabit durmazsanız oy sayısını takip edemezsiniz sanki diye düşündüm.
cumhurbaşkanlığı seçim sayım çetelesini aşağıdaki linkten indirebilirsiniz
(git: www.docdroid.net)
  • yildirimeda  (24.06.18 00:05:24 ~ 00:08:48) 
5 gibi orada olun. Zaten üyeler dinlenme kısmını son saatte yapıyor, bir an önce sayma işine geçmek istiyor çok yorucu geçmediyse.

Sınıfa girmek derken sınıfa tamamen girmeyi beklemeyin, girmeye de çalışmayın. Hatta mümkünse kimsenin sınıfa, sandık ile aralarında masa-sıra vs. gibi barikat yoksa girmesine izin vermeyin.

Barikat olmaması durumunda bunu ysk görevlilerine güzel dille belirtin. Öyle herkes içeri dalabilirse oyların güvenliği hayatta sağlanamaz. Elektrik giderse(!) cep telefonu fenerleriniz var. Işık tutarsınız, kayıt falan başlatırsınız. İşlemler de o sırada durmuş olur muhtemelen zaten.

Tekrar sayım talep edebilirsiniz eğer tutulan sayılar ve takip ettiğiniz oylar arasında tutarsızlık varsa. Parti temsilcileri ile pek muhatap olmayın. Doğrudan YSK üye ve başkanlarına bildirin Bu isteğinizi.

Ben YSK görevlisi olarak, üye olarak atanmıştım en son. Tekrar sayımda (yerel seçildi) AKP oyları azalmıştı mesela. Bu sefer bir itiraz daha geldi hali ile. Bizzat gidip görebilecekleri şekilde saydım. Azalmış hali doğruydu. Bir itiraz daha gelse tekrar ve yavaş yavaş sayardım tabii ama ne yalan söyleyeyim içimden söverdim. AKP ile ilgili olarak değil. Sabahtan akşama kadar o kadar saçma sıkıntılar var saçma kafalar ile muhatap oluyorsunuz ki (buna sandıkta görevli parti temsilcileri de dahil) kafa davul gibi oluyor akşam. O yüzden biraz anlayış göstermek lazım iletişim sırasında.

Bundan sonra oyların sayısının kaydedilip, çuvala koyulup, mühürlenip otobüsler ile ilçe seçime gitmesi var. O noktadan sonra en fazla otobüsü takip edebilirsiniz kapıya kadar. Malum, YSK'ya giderken değişen çuvallar olabiliyor. Sonra dağ başında yakılmış, dolu oy pusulaları çıkıyor. Gerçi artık onların haberleri de yapılmıyor. Kapıdan sonrası YSK görevlilerinin işi. Hatta belirli yerden sonra üyelerden, oradan sonra da başkanlardan çıkıyor. İçişleri bakanının YSK'ya gitmesi, elektirklerin kesilmesi ve bir anda sandık sonucu açıklanması gibi şeyler yaşandı, yaşanabiliyor tabii.

Partilere önemli görev düşüyor. Umarım, herkes apartmanında Oy verecek kişileri zamanında tespit etmiş, hayalet seçmenleri yetkililere bildirmiştir. Yoksa orada sandık başına gelen adama "Hayır bu adam bizim apartmanda değil aslında. Kaçak seçmen bu" demen bir şey ifade etmiyor artık. 500 nüfuslu köyden 700 Oy çıkaran sandıklar oldu bu ülkede. Asıl olay YSK'da oy "devşirme(!)" değil, sandığa atılan fazladan oylarda zaten.
  • nawar  (24.06.18 04:57:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.