[]

kant okumaya nereden başlamalıyım

öyle bir okuyayım ki kant'ı kant'tan daha iyi bileyim :)

şaka bir yana gerçekten hakkıyla anlayabilmek için kant'ı nasıl bir yol izlemeliyim ya da nereden hangi metinde başlayayım? konu hakkında yardımcı olursanız sevinirim.


 
  • latsc  (22.06.18 19:25:15) 
kant'ı anlayabilmek için felsefe tarihine biraz hakim olmak gerekiyor. alman idealizminin gelişim sürecine bakmak faydalı olabilir.


  • iddaaci  (22.06.18 19:37:25) 
bunun için önerebileceğiniz bir kaynak var mıdır?


  • not sure if serious  (22.06.18 19:40:37) 
size kitap önerebilecek kadar yetkin olmamakla birlikte felsefe tarihi kitaplarına bakıp daha sonra alman felsefesi kitaplarıyla spesifik adımlar atabilirsiniz.


  • iddaaci  (22.06.18 19:45:29) 
alman ideolojisini kavramak açısından macit gökberk'in felsefe tarihi kitabını tavsiye ederim.


  • theseachange  (22.06.18 21:09:12) 
www.ayrintiyayinlari.com.tr

www.idefix.com

Bu iki kitap Kant felsefesi için, Türkçe'ye çevrilmiş eserler açısından, önemli. En başta Türkçe Kant öğrenilmez. Çünkü çeviriler ya eksik ya da çok kötü. Türkçe dışında dil yoksa, şimdiden kolay gelsin. Kant'ın eserlerine de gireceksen şu sıralama izlenebilir: 1) what is enlightenment 2) toward perpetual peace 3)ilk kritik(pure reason) 4)prolegomena 5)groundwork 6)ikinci kritik(practical reason) 7)üçüncü kritik(judgment).

İçinde bulunduğu teorik çerçeveyi anlamak için de, Alman idealizminden yola çıkılmasa olur. Çünkü zaten Alman idealizminin erken isimlerinden. Herder, Fichte, Schelling ve Hegel gibi isimlerden daha yaşlı. Bu Alman idealizminin isimleri, Kant üzerinden hareket ediyor, tam tersi değil. Bu yüzden iki hattın altı çizilebilir, Kant'ın öncesi için. Bir yandan Hume ve Britanya empirisistlerine karşıtlığı, öbür yandan Leibniz (ve belki de Descartes) gibi rasyonalistlere getirdiği eleştiriler ve etkileşimleri. Bu iki hattın üzerinden olan tartışmalarını anlamadan transcendental idealism zor anlaşılır gibi geliyor.
  • protector  (22.06.18 23:04:23 ~ 23:06:40) 
anladım. peki öncelikle kant ile ilgili okuma mı yapmamı önerirsiniz yoksa kant'ın kendi eserlerini mi?

aslında daha doğrusu önce descartes ve adalı filozoflar ile ilgili okuma yapacağım (solmaz zelyüt 4 adalı kitabını çok öneriyorlar) ondan sonra kant'a geçeyim diye düşünüyorum.

işte bu noktada önce kant ile ilgili bir okuma mı daha iyi olur yoksa doğrudan kant'ın kendi eserlerinden başlamak mı?
  • not sure if serious  (23.06.18 15:27:18) 
Ben genelde, bu tip durumlarda, önce onun hakkında yazılmış eserleri okurum. Bu tip bir yöntemi eleştiren çok var, o yorumların çerçevesinde ana metne girmeye başlıyorsun diye. Ama bana daha kolay ve anlaşılır geliyor, birinin yolu açmış olması. Zaten yazarak, not alarak oku bol bol. Sürekli metinler arasında dolaşırsın, geriye dönüp.


  • protector  (24.06.18 19:50:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.