[]

Sifrelerinizi nerede sakliyorsunuz?

Arkadaslar merhaba,

Yasadigimiz su internet caginda bildiginiz gibi milyon tane siteye uye oluyoruz. Internetle hicbir isi olmayan bir insan bile E-devlet'tir, bankadir, resmi kuruluslardir, bir suru yere uye oluyor ve sifre belirliyor.

Ben gece gunduz internetle hasir nesir olan biri olarak dunyalar kadar yere uyeyim ve dolayisiyla sifrele gizli soru vs gibi cok onemli bilgileri bir yere kaydetmek zorundayim. Guvenlik nedeniyle butun sifreleri, gizli sorularimi ve cevaplarimi ayni yapamam ve bunlari ayni yere kaydedemem. Ucuncu parti bir uygulamaya kaydetmek de pek icime sinmiyor. Tarayici eklentisini guvenli bulmuyorum. Ornek: gecenlerde bircok kisinin eksi sozluk hesabi calindi sirf bu yuzden. Bir suru ornek verilebilir.

Ben cozumu tum sifreleri, e-posta adreslerini, gizli sorulari vs bir dokumana kaydederek google dokumanlarda tutmakta buldum. Bunun yeteri kadar guvenli oldugunu dusunuyorum. Ancak surekli bircok siteye girmem gerektiginden sifrelere bakmak icin bu dokumani acmam gerekiyor. Guvenli olsa da isimi yeteri kadar kolaylastirdigini soyleyemem.

Siz nasil bir yol izliyorsunuz? Verebileceginiz bir tavsiye varsa dinlemek isterim.

Tesekkur ederim.

 
lastpass


  • skulldragon  (22.06.18 14:57:27) 
google hesabini biri kaparsa hepsi ucar.
1password ve lastpass kullanimi kolay ama ucretli.
keepass ucretsiz fakat nispeten kullanimi daha zor. ben keepass kullaniyorum tarayici eklentisi vb olmadan. onceden 1password kullaniyorum gayet iyiydi ama para veresim gelmedi artik :)

bu arada guvenlik icin ek oneri: two factor authentication
  • eksimtrak  (22.06.18 14:59:19) 
Samsung Pass


  • kablelvuku  (22.06.18 15:00:08) 
bildiğin notlar kısmında şifreli şekilde duruyor
yani telefonda o sekmeye giren bakan birisi neyin kullanıcı adı neyin şifre olduğunu anlayamaz.

edit:şifre dediğim program değil kripto gibi bir şifre uydurdum o şekilde örneğin tc no:12345 şifre abc ise bende 23456 bcd yazıyor gibi
  • basond  (22.06.18 15:01:15 ~ 15:02:41) 
Hepsi kafamda.


  • arockm  (22.06.18 15:01:45) 
Ücretsiz lastpass kullanıyorum. İşe yarıyor. Yedek olarak ayrı bir not dosyasına kayıtlı tüm şifreler. Bir dosya gmailde arşivde, biri flash bellekte diğeri de bilgisayarda bir klasörde. Ayda bir kez güncelliyorum dosyaları.


  • leontocephaline  (22.06.18 15:04:00) 
1password


  • superb  (22.06.18 15:05:18) 
KeePassX.


  • buf-e kür  (22.06.18 15:06:24) 
Ben de hepsini hafızamda tutuyorum. Fakat her siteye farklı şifre vermiyorum. Siteleri önem sırasına göre sıralıyorum mesela. Banka şifrelerim farklı. Ama çok önemli olmayan çalınsa umurumda olmayacağım sitelerin şifreleri aynı. Sırf bu siteler için kullandığım önemsiz bir de mailim var. Onları da ayırdım yani. Ben böyle yapıyorum.


  • windowsguvenlikduvari  (22.06.18 15:07:58) 
@eksimtrak: google hesabimi birinin kapabilecegini sanmiyorum. 19 yillik internet hayatimda tek bir hesabimi bile kaptirmadim kimseye.
keepass'i mac, android, ios'ta ve tarayici eklentisi olarak kurabilir miyiz? guvenli mi biraz daha bilgi verir misin?

@basond: "bildigin notlar" derken neyi kastediyorsun? bir de tum tarayicilarda ve isletim sistemlerinde kullanabiliyor muyuz? mesela bir uygulamanin (ornek: gmail uygulamasi) sifresini nasil hatirlatiyor mobilde?

@arock'm, @veritaslibertas, @kobuzchu, @windowsguvenlikduvari: 4 sayfalik bilgi. Ben her satiri kafamda tutup her gun onlarca hesapla eslestiremiyorum. Sizin kafaniz guzelmis. Keske ben de yapabilseydim. Imrendim dogrusu.
  • iyi olmaya calisan cocuk  (22.06.18 15:10:52) 
lastpass


  • soulforge d  (22.06.18 15:16:47) 
@acemi: Bu konuyu dusundum. Aslinda bir program ya da uygulama gibi bir sey aramamin nedenlerinden biri de bu fakat yazida bahsetmedim. Su an acil olan kullanim kolayligi. Cunku dosyayi gunde 298374654983 kez acmam gerekiyor. Cok zaman harciyorum. Ancak cok haklisin.


  • iyi olmaya calisan cocuk  (22.06.18 15:18:58) 
Google keep'e yazıyorum hafif şifreleyerek. Enpara 123***89** gibi.


  • diffarentiationation  (22.06.18 15:31:31) 
kafamda


  • naksidil  (22.06.18 15:47:40) 
kişisel olanlar aklımda. işle alakalı keepass.


  • tepedeki psychedelic adam  (22.06.18 16:00:06) 
Lastpass.

Muhtemelen bakiyolardir sifrelerime ama koyverdim gitti napayim.

(Ana e-mail adresim ve bankalar kafamda)
  • brkylmz  (22.06.18 17:34:55) 
Sanırım burada en güvensiz yolu kullanan benim. Telefonumun notlar kısmında şifresiz yani erişime açık bir şekilde hepsi sırasıyla yazıyor. E devlet şifrem diye başlayan akbinde banka hesaplarinin, mail, ösym, gittigidiyor, idefix, kitapyurdu, sözlük, duyuru şeklinde tüm şifrelerim yazıyor. Yürek yemiş olmalıyım:/


  • Amaranta ursula  (22.06.18 17:39:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.