[]

Maraton koşmak

Bu işi yapan var mıdır buralarda, hayatında 5 km koşmamış 31 yaşında adam olarak nedense birden bunu da başarırım deyip kasım ayındaki maratona kayıt oldum.

20 gündür çalışıyorum ve artık 10 km'yi 1 saat altında koşabilir duruma geldim ama geriye kalan bir 32 km daha var bu işin dayanıklılık kısmı için ne yapmak lazım?

Anadolu yakasında maratona ya da uzun mesafe koşusuna hazırlanan arkadaşlar varsa bir denk getirsek biraz teknik taktik vermek konusunda istekli olanlar varsa mesaj atabilir mi?

koşu için üretilmiş ayakkabım var.
antreman öncesi 2 saat kadar önce karbonhidrat ağırlıklı, antreman sonrası protein ağırlıklı besleniyorum.
kandaki oksijen taşıma miktarını arttırmak için demir hapı, ağrı ve kasılmaları engellemek için magnezyum ve elektrolik ağırlıklı sıvı ve besleyiciler alıyorum.

kan tahlili yaptırdım demir seviyem normalde ama yüksek değil, doktor içebilirsin dedi.

 
Laktik asit esigini yukseltmelisiniz. O da hiit antrenmani ekleyerek, yokus calisarak olur. Hazir Maraton programlarini biraz karistirin. Oradan anlarsiniz. 3-4 aylik bi tanesini gozunuze kestirip onu takip edin. 42 biraz fazlaymis ama. İmkaniniz varsa turkiye atletizm federasyonunun sitesinden turkiye'deki maratonlara bakarak bir tane 21km yani yari maraton secin ve once onu kosun. 42km yari maratonun 4 kati daha zor. Denemis olursunuz kendinizi.

Ek olarak: iyi secilmis bir ayakkabinizin oldugunu varsayiyorum.
  • ykyt  (20.06.18 11:22:52) 
Sorunuza yanıt değil ama Murakami'nin Koşmasaydım Yazamazdım kitabını önermek istedim.


  • fotrsapka  (20.06.18 11:29:56) 
abi şu dikkatimi çekti, demir alımı tehlikeli, öyle kafana göre alınacak bişey değil.

sıkıntısı senelerce vücuttan atılamıyor oluşu. yani gerçekten önemli bir konu.

illa bişeyler kullanacaksan, bi kan tahlili yaptır bence.

hem herşeyi bi yana bıraktım, yaş kaç bilmiyorum ama yakın geçmişte spor geçmişin yoksa, adam akıllı bi checkup yaptırmadıysan, tehlikeli. küt diye gidersin maazallah
  • killerbee  (20.06.18 11:32:27 ~ 11:34:20) 
Hiç koşamazken 20 gün içinde 10k koşabilir duruma gelmek hızlı ilerlediğinizi gösteriyor. Ancak koşuda hızlı ilerlemek iyi değil bence. Yavaş yavaş, vücudu adapte ederek ilerlemek lazım. Yoksa sakatlıklara davetiye çıkıyor. Koşu maalesef sakatlıkların çok sık yaşandığı bir spor.
Tavsiyem maratona girişmeden önce, 5k ve 10k sürelerinizi iyileştirmeye çalışın. Sonra yarı maraton hedefleyin ve ondan sonra maraton gelsin. Adım adım gitmek daha mantıklı.
Kasım'a kadar olur mu bilmiyorum tabii:)
Sakatlanmamak için koşu öncesi ısınma ve sonrasındaki soğumalara özen gösterin.
İnterval, hız, tempo antrenmanları, güç antrenmanları koşunuzu geliştirir. Dümdüz koşmaktansa bu antrenmanları da yapın.

Koşu gruplarına katılabilirsiniz, birçok koşu grubu var ve her hafta bir sürü antrenmanları oluyor. Adidas runners istanbul, asics run turkey, istanbul koşu kuvvetleri, rundamental vs vs. Ben mesela bu grupların interval antrenmanlarına gidiyorum, hem eğlenceli geçiyor hem de yararını görüyorum.

Bir de bence sporla uğraşan herkes düzenli olarak spor hekimine gidip kontrollerini yaptırmalı. Ben her sene kan testlerimi, efor testimi yaptırıyorum.
  • peggy  (20.06.18 12:10:58 ~ 12:13:19) 
  • naksidil  (20.06.18 12:47:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.