[]

Alevi Olmak İstiyorum

Böyle bir cümle kuruyorum kendi kendime yaklaşık 6 aydır, çünkü Alevilik inancı hakkında okuduğum, dinlediğim şeylerden sonra kendimi bu inanca çok ama çok yakın hissettiğimi fark ettim. Ancak bu konuyla ilgili yaptığım uzun bir araştırma sonucunda iki farklı görüş olduğunu gördüm;

Birincisi Aleviliğin soydan geldiğini (belden gelmek) benimseyen bir görüş, ikincisi ise inanan herkesin girebileceği "yoldan gelmek" görüşü.

Alevi arkadaşlarımın hepsi soydan gelmiyorsam Alevi olamayacağımı söyleyerek hevesimi kırıp, Cemevi'ne gidip bir dede ile dahi bu konuyu konuşmaktan hep geri durmamı sağladılar.

Şimdi size soruyorum; inanan birisi Alevi yoluna girmek istiyorsa girebilir mi? Girebilecek ise hangi Cemevi'nde hangi dede ile görüşmeliyim (Şahkulu Sultan Dergahı'na çok yakınım bu arada Anadolu yakasında ikamet ediyorum.)

 
Kendini Alevi gibi hissediyorsan öyle yaşayabilirsin, Alevilik dini biri itikat olmakla aynı zamanda felsefi bir yol bir kültür gibi de görülebilir, bu şekilde hayatını düzenleyebilirsin ama illa dini boyutunu da soruyorsan soy yoluyla geçiyor Alevilik.


  • angelus  (20.06.18 00:06:45) 
@angelus peki Ali Rıza Uğurlu diye bir Alevi Dedesinin bir röportajı var internette kendisine sormuşlar; sonradan Alevi inancına geçmeyi seçebilir mi isteyen diye. Kendisinin cevabı çok ilginç;

"Yetmişi iki milleti kucaklama sevdasında olan inanç; nasıl olur da Alevi olmak isteyenlerin önüne set oluşturur. Bu aleviliğin inanç yapısına terstir."

Sonra röportajı yapan kişinin sorusu geliyor;

Ama bu savı sizin kaynaklarınız yazıyor.

Kendisinin cevabı ise;

"Saygın hocam, bu güçlü propogandaya Aleviler bile inandırılmıştır. Konuyu toparlayacak olursak: Alevilik bir inançtır.Ucu, bucu olmayan kutlu bir yolun adıdır. Kabesi insandır. Yani insan merkezlidir. ”Ete kemiğe büründüm yunus diye göründüm” deyip insanlığın son aşamasına erebilmektir. İnsanlar nasıl özgür iradeleriyle Sünni, Şafi, Hıristiyan olabiliyorsa, bu inançta olanlar da Alevi olabilirler. Senin annen baban Alevi değildir, sen Alevi olamazsın demeye kimsenin hakkı ve haddi yoktur. Bunu söyleyen kişi bilinmelidir ki Aleviliğin inancından habersizdir, yolun cahilidir."

şeklinde
  • soufigay  (20.06.18 00:18:37) 
tuncel kurtiz i kabul etmeyen adamlar seni mi kabul edecek?


  • ya ben lan neyse  (20.06.18 00:25:20) 
Her inancın kendi içinde fraksiyonları vardır, saygın insanların kendi görüşleri kendine göre doğrusu yanlışı vardır, o da öyle düşünüyor demek ki bir şey diyemeyiz. Ha ama işin temeline inersek, biliyoruz ki Alevilik Hz. Ali soyundan gelenler için kullanılır ama misal Türkiye'deki Alevilik Anadolu Aleviliğidir, yani Hz. Ali ile bir ilgisi yok, haliyle o soydan gelme ihtimali de yok Türkiye'deki Alevilerin, yani soydan geliyor diyoruz ama böyle de bir durum var, demek ki o dönem Aleviliği seçen Türklerin soyundan gelenler Alevi oluyor. Şimdi sen "Ben Alevi oldum" desen, teknik olarak çok da Alevi olarak görülmezsin ama senin soyundan gelenler de bunu kabul ederse birkaç kuşak sonra muhtemelen Alevi olmuş olursunuz, bu iş biraz böyle yürüyor.


  • angelus  (20.06.18 00:29:33) 
Bektaşi olun siz de. Onlarda böyle şart yoktur, zaten felsefe aynı (sanırım). Ama yukardaki arkadaşların dediği doğrudur, isteyenin benimseyebilmesi gerektiğini düşünüyorum tabii.


  • firez  (20.06.18 00:40:16) 
Bektaşilik de Alevilik içinde bir tarikat, Hacı Bektaşi Veli'den gelir. Bu anlamda her Bektaşi aynı zamanda Alevidir de ama her Alevi Bektaşi değildir gibi bir durum var.


  • angelus  (20.06.18 00:44:36) 
Neden kendinizi o yolda gördünüz? Belki diğer dinleri okusanız da etkilenirdiniz diye söylüyorum. Budism'de, tasavvuf'ta da çok benzer şeyler var alevilikte, Hristiyanlıkta da. Onlara baktınız mı?


  • damba  (20.06.18 00:48:59) 
Alevilik okuduğum kadarıyla kültürel ve dinsel bir olarak yolu ele alan bir inanış. Bu arada @damba, ben İslam'a, 12 İmam'a inanıyorum. Bu sebeple hristiyan da budizm'e yönelmeyi düşünmedim.


  • soufigay  (20.06.18 00:50:46) 
Reis birsey soyleyeyim mi? Alevilik soydan mi inanctan mi gecer bilebilecegim bir konu degil. Ama sunu biliyorum, hem aleviler hem sunniler sizi asla ama asla "bizden" olarak kabul etmeyecek. Alamanci gibi olacaksiniz. Hem orada hem burada yabanci durumunda kalacaksiniz. Ne istiyorsaniz onu yapin ama kimseden icazet almayin kimseye de acilmayin nacizane onerimdir. Bos muhabbetten baska bir kazanciniz olacagina inanmiyorum.

Bilirkisi misin kardesim sen? Dediginizi duyar gibiyim. Evet bilirkisiyim. Aklina bir cirpida gelen dinlerden birine mensup olup da bir baska inanca gevis yapan hemen hemen her kombinasyondaki insanla gorustum. O is bende haci.
  • allah yazdiysa bozsun  (20.06.18 01:18:22) 
bence gidip bir dedeyle konuş bu konuyu, en net çözümü onlar sunarlar sana. fakat bütün alevilerin soydan gelme olayı çok imkansız gözüküyor, özellikle türkmen alevileri, safevilerin anadolu coğrafyasındaki etkisi sonucu alevi olmuş kimseler. balkan alevileri ise şeyh bedreddin müritleri genelde.

ben alevi bir aileden geliyorum dedem de onun dedesi de bildiğimiz alevilerdi fakat arap coğrafyasıyla hiçbir bağları yok.
  • biravekahve  (20.06.18 02:44:09 ~ 02:54:45) 
eger amacin alevi komunitesinden kabul gormekse, onlarin geneli ne dusunuyorsa o olur - alevi inancinin dedelerinin, bilgelerinin ne dusundugu onemli degil: komunite girebilecegini dusunmuyorsa (yanlis biliyor dahi olsalar) o komuniteden kabul gormezsin - bu da amacina aykiri olur.

ha kisisel olarak inanmak istiyorum dersen inan kim karisir...
  • robokot  (20.06.18 03:35:05 ~ 03:37:17) 
dershanede çalıştığım dönemde, alevi olduğunu o vesile ile öğrendiğim öğretmen arkadaşa değil de, bana sordu birkaç kişi; "alevi misin?" diye. sonraları da bunu soran/söyleyen oldu. işin garibi inanmadılar da, belki korkup çekinip kendimi sakladığımı düşündüler herhalde.

ben de bir vesile ile sema/semah deneyimi yaşayınca bu yöne ilgim inanılmaz arttı. kendime çok yakın görüyorum ama her şeyi de kendi içimde yaşamak istiyorum bir yandan. kimseye duyurmadan, kimseden onay almadan. ama sadece cem evine gidip o ortamı görüp yaşamak istiyorum. belki semah da yaparım, ama daha çok semayı seviyorum, onu yaparım ben.

bence soy önemli değil, bu bir inanç. inanırsın ve öylesindir. kabul etmeyecek alevi grubu ya da cem evi olabilir elbette ama biri kabul etmezse öteki eder.

ben de anadolu yakasındayım, bir gün beraber mi gitsek ne yapsak? :)

keşke bir alevi arkadaş elimizden tutup götürse bizi de turist gibi gitmesek. alevi birkaç tanıdıktan istedim de çok ilgilenmediler.
  • runagain  (20.06.18 09:41:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.