[]

Avrupa ve Amerika'da sokak hayvanları ?

Yıllardır merak ettiğim bir şey var, bildiğimiz gibi Avrupa'da ve Amerika'da(ABD'yi bilmiyorum gerçi ama) sokak hayvanı yok gibi bir şey. (İngiltere'de tilki görmüşlüğüm var gerçi ama o da vahşi hayvan:)

Filmlerde dizilerde gördüğümüz gibi, sokaktaki hayvanları alıp 10-15 gün kimse sahiplenmezse öldürüyorlar mı cidden? ve eğer böyle yapıyorlarsa kimse ses çıkarmamış mı?

Bizde kısırlaştırıp aldıkları yere geri bırakıyorlar.(en azından söylenen bu, küçük şehirlerde ya da gözden uzak yerlerde ne yapılıyor bilinmez)

Bilenler yazarsa sevinirim.

(Artı: ikinci olarak da, yine İngiltere'de bir süre yaşadığım bir yere Penguen getirtmişlerdi akvaryum vs gibi sergiliyorlardı. Kimsenin ses çıkardığını eylem yaptığını duymadım. Gerçi şu an İstanbul'da da benzeri var sanırım ama, bizde bu tür şeylere daha çok karşı çıkılıyor-ki haklılar. Ama batı niye sessiz anlamadım. Devlete güvenleri tam regüle ediliyordur diye mi düşünüyorlar. Ama regüle edilme şekli sokaktan köpek toplayıp öldürmek olsa ona da tamam bizim iyiliğimiz için mi diyorlar?
ya da biz "zaten hiçbir şey düzgün değil" diyip buna mı sarıyoruz? merak ediyorum.)

teşekkürler

 
Cok onemli bir faktoru unutuyorsunuz: Iklim. Avrupa'nin bircok yerinde zaten hayvanlar soguktan dolayi sokakta yasayamaz.

ABD'nin ya da Avrupa'nin sicak bolgelerinde de sokak hayvani gormedim. California'da rakunlar var copleri karistiriyor geceleri. Ama kedi kopekten soz ediyorsaniz, onlar zaten 50 yil once kisirlastirilip sokaklardan alindiysa yenileri uremez ki. Ancak birilerinin evinden kacar, zaten onlari uyutmak da en mantiklisi olabilir cunku sokakta zaten yasayamazlar.
  • Traveller  (17.06.18 18:21:00 ~ 18:25:19) 
Ben inanmiyorum oldurulduklerine. Bana da Almanya'da olduruyorlar demisti orada tanistigim bir turk kiz. Inandirici gelmedi. Almanya'dau oyle bir uygulama olmasina ihtimal vermiyorum.


  • stavro  (17.06.18 18:43:05) 
Travellerin dediği gibi uzun yıllar kısırlaştırma ve toplama sonucu doğal olarak sokakta hayvan kalmaz. Evcil hayvanlar da genelde çipli oluyor, evden kaçarlarsa ya çipinden sahibi bulunuyor ya da alınıp barınağa götürülüyor. Bildiğim kadarıyla ABD'de barınağa giden hayvanlar genelde uyutulurken, Almanya'da felan sahiplendiriliyor, öldürmüyorlar genelde.


  • Haldamir  (17.06.18 18:46:16) 
Yunanistan'da sokakta kedi görmüştük.

Şöyle de ilginç bir nokta var. Eskiden seyyahlar İstanbul'a geldiğinde, defterlerine "İstanbul'a geldik, her yerde kedi köpek var." yazarlarmış. Yani sokakta kedi köpek olayı özellikle İstanbul ile bütünleşmiş bir olay asırlardır. Avrupa kentleri için ise bir o kadar yabancı bir kavram.
  • bazilika  (17.06.18 18:51:11) 
Avrupa'da uyutuyorlar, yani bildiğin öldürüyorlar kesin bilgi yayabilirsiniz.


  • mysql34  (17.06.18 19:00:05) 
Avrupa'da öldürülüyor. İsveç'te yaşıyorum. Kedimiz bir köylüden alınma. Köylü bakamayacağı içim ilan veriyor internete ve sokağa salmak da yasak olduğu için öldürüleceklerini söylüyor. O nedenle bütün kardeşleri ve bizim kedi sahiplendirildi.

Burada kedini köpeğini sokağa salamazsın. Kulağında dövme veya çip var, üstüne kayıtlı hayvan. Eğer kaybolursa ilan vermek zorundasın. O hayvandan sahibi olarak sorumlusun. Bakamazsan ya satarsın, sahiplendirirsin ya da öldürürsün. Ama sokağa salamazsın.

Doğrusu da budur. Sokak hayvanı diye bir şey olmaz. Ya vahşi hayvan vardır ya da evcil hayvan vardır. Evine alıp bakamıyorsan sahiplenmezsin, o kadar.

Böylece hayvan zulmü içeren vahşetlere de fazla rastlamazsın.
  • bos gezenin bos ustasi  (17.06.18 20:35:05) 
Eyaletler bazında sistem değişiyordur belki ama Amerika’da, bulunduğum eyalette öldürülüyor gerçekten ama arada bir iki bölgede yakalanmayan kedi de var ara ara. Eskiden oturduğum sitede 4-5 kedi vardı, bir kadın sahiplenmişti onları. Sonra sa sitenin kedisi olarak kaldılar ama onun dışında, normalde serbest dolanan ked yok pek. Yakalanmayan kedi var.

Buradakiler ses çıkarmıyor çünkü başka seçenek olduğunu tahmin edemiyor pek. Öyle kedili, köpekli ortamda yaşayan pek olmamış.

Bulunduğum yerde ayı da var mesela. Geçen gün “Kampüse ayı gird, lütfen çıkmayınız ayı gidene kadari gibi bir mesaj geldi. Yarım saat sonra “Ayı gitti” diye mesaj geldi örneğin. Hadi, bu vahşi hayvan da, ortalıkta tavşanlar dolaşıyor, ellerimizle marul verebildiğimiz inaana alışkın geyikler var kampüste. Burada sokk hayvanı yok değil, kedi köpek yok. O açıdan, bos gezenin bos ustasi’na katılmıyorum pek.
  • aychovsky  (17.06.18 20:52:17) 
Sadece Yunanistan da değil İtalya'da da var kedi köpek. Macaristan'da da topluyorlar, ev bulunamıyorsa köpeklere belli bir sürede, köpekler öldürülüyor.

Dünya Kupası, Olimpiyat gibi büyük organizasyonlar düzenleneceği zaman mobil krematoryumları ortaya çıkartmaktan çekinmiyor birkaçı. Rusya'da yaşandı son olarak toplu öldürmeler, ondan önce Romanya ve Ukrayna'da da mobil krematoryumlar dolaştırıldı.

Toplama ve öldürme sebebi güvenlik ve sokak hayvanlarının sebep olabileceği hastalıklar olarak gösteriliyor.

Abdullah Cevdet Osmanlı'da sokak köpekleri toplatılıp öldürülsün diye propaganda yapıyor ama sonuc alamıyor diye hatırlıyorum. Yani bizde de 100 yılı askın bir tartısma konusu.
  • buf-e kür  (17.06.18 21:27:37) 
doğrusunun toplatılma yada sokakta hayvan olmaması olduğuna ben hiç ama hiç katılmıyorum. hele ki kedi konusunda hiç hiç hiç katılmıyorum.

kedi olmayınca heryeri fare basıyor sonra onlarla uğraşıyorlar. avrupada yada amerikada heleki amerikada çok fazla fare dolanıyor. halbuki kediler dolansa fareler çoğalamayacak. böylelikle farelerden kaynaklı hastalıkta olmayacak. kedi tertemiz hayvan.
  • biergarten  (17.06.18 22:00:11) 
Evcil kedi de fare yakalar? Indoor cat olması şart değil. Evcil dışarda takılan kedi de var gece evine gidip yatıyor.

Mesele sahipsiz evcil hayvan olmaması gerektiği. Bir hayvan bir duruma maruz kalırsa veya bir duruma sebebiyet verirse sahibi bunun muhatapı olmalıdır.

Öyle çok uğraşmaya gerek yok gelişmiş ülkelere bakıp aynısını yapacaksın bazı konularda. Bu da onlardan birisi. Sanki onlar hiç mi tartışmamıştır bu mevzuları hele hele etik durumunu, faydasını, zararını...

Sokakta sahipsiz köpek demek mesela saldırabilir bir çocuğa vs demek. Kuduz demek. İstismara açık demek, gece havlaması demek.

Kısırlaştıracaksın sokak hayvanlarını, yoğun biçimde buna bütçe ayıracaksın. Sahiplendireceksin, toplayacaksın. Ve göreceksin ki halen milyonlarca köpek başıboş ve ürüyor.

Çünkü Türkiye'de 25-30 milyon sokak hayvanı yaşıyor. Bu korkunç bir rakam. Bu hayvanların tamamının beslenmesi, barınması, sağlıklı yaşaması imkansız. İhmalden ve cahilce vicdan yapmaktan ötürü bu kadar fazlalar.

Sonunda bu hayvanlar ya öldürülecek, ya ölümden beter biçimde sokakta sefilce yaşayacak ve üstüne işeyen, tekmeleyen, elini kolunu kesen psikopat manyakların kurbanı olacak. En iyi ihtimalle ise bir çöpçü presleyecek, belediye zehirleyecek.

Benim yaşadığım yerde tavşanlar, tilkiler, geyikler, ceylanlar, keçiler, domuzlar var yaban hayvanı olarak, şehre indikleri de oluyor kışın ama hiç kedi köpek yok sahipsiz.

Çöp karıştıran, sefilce yaşayan, savunmasız bir tane hayvan bulamazsınız.
  • bos gezenin bos ustasi  (17.06.18 23:08:43) 
kedi olmazsa pek tabi ortalık fare dolar. evcil kedi fare yakalayamaz tezini de daha geçen gün önümde ağzında fareyle koşturan kediye söyleyin bence. bakın bakalım istanbul'da ne kadar fare var new york'ta. ortalıkta fare mi gezinsin yoksa kedi mi karar sizin.

he köpek konusunda bende katılıyorum. çünkü çeteleşip insanlara zarar verme ihtimalleri var.
  • biergarten  (18.06.18 09:32:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.