[]

Satin alinan mal/hizmetin fiyatini paylasmak veya fiyatini sormak

Sizce birinin satin aldigi seyin fiyatini sormakta bir sakinca var mi? Veya size sorulmasini nasil karsilarsiniz? Aldiginiz otomobilin fiyati olabilir, cep telefonu olabilir, ya da kuafore sac boyatmak icin veridiginiz para falan, her sey.

Bazi insanlar bunu kisiye ozel kabul ediyor. Sahsen insanlarin ozeline girmeye pek meyilli olmayan biriyim, hatta genel olarak insanlara kendileri hakkinda pek bir sey sormam, buna ragmen alinan seyin fiyatinin sorulmasi bana gayet normal geliyor. Bunu da pek sormam insanlara sahsen ama sormakta bir sakinca gormuyorum. Bana sorulsa da direkt soylerim, maasim falan sorulmus gibi rahatsiz olmam mesela.
Cunku bunu kisiye ozel gormuyorum. Ornegin otomobiln fiyati bayide belli, bunun kisiye ozel bir tarafi yok mesela. Adam senden ogrenmese acar fiyat listesine bakar yine ogrenir, sadece sizin icin uretilip size satilan bir sey degil. Ayni sekilde gittiginiz tatilin, aldigniz televizyonun, yaptirdiginiz epilasyonun ya da marketten aldiginiz pirasanin fiyati halka acik, gidip fiyatini hepimiz gorebiiliriz bunlarin.
Marketteki pirasanin fiyati herkese sunulan fiyat ve pirasa herkese satiliyor. Demek istedigimi anlatabilmisimdir umarim.

NOT:Tamam bazi seylerin pazarligi olur, herkese ayni fiyat verilmez ne anlasirsan onu odemissindir bu istisnalar konumuz degil, yukarida rastgele ornekler verdim demek istedigim anlasilsin diye.

Yani ben aldigin seyin fiyatini soylememe egilimini anlamsiz buluyorum, istesen de gizleyebilecegin bir sey degil zaten. Neye ne butce ayirdigin ya da ortalama ne kadar gelirin oldugunun anlasilmasini istemiyorsan zaten aldigin mali ya da hizmeti gizlemelisin direkt, yine anlamsiz bence.


Sorunun ozeti:

Siz bu konuda ne dusunuyorsunuz, sizce gizli tutmak isteyeceginiz ve sorulmasini istemeyeceginiz, sorulmamasi gerektigini dusundugunuz bir konu mu yoksa zaten gizli olmayan bir seyi gizliligi olmaz mi diyorsunuz? Ne dusundugunuzu nedeniyle birlikte yazar misiniz?

 
lafa ayıptır sorması ile başlayıp soruyorum. yine insanların içinde değil bire bir yakaladığımda.


  • dedim dedim de kime dedim  (16.06.18 12:51:04) 
Ben garip karsilamam emek degilse sorarlarsa soylerim araba mal vs emek ürünü seyleridensorarim piyasasini ogrenmek icin ev tasitma kuafor vs gibi bana sorulursada garipsemem
Ancak ben sana bir hediye aldim kaca aldin sorusu o zaman garipsenir yada aldigim kisinin yaninda iken 3.kisinin sormasi durumunda gizlerim fiyatini

  • basond  (16.06.18 12:59:14) 
ben gereksiz görüyorum bu tür soruları.

dediğin gibi git internetten bak, fiyatı çıkmayan çok ender bi iki şey vardır.

hani giyim konusunda kadınların birbirlerine soru sormasını normal buluyorum, bin tane butik var, butik giyim üreten yer var, beğenirler birbirlerinden, öyle aramakla etmekle de pek bulunacak gibi değil, takısı var ıvırı var ayakkabısı var instagram dükkanı var.

şimdi bana birisi macbook u kaça aldın, ayfonu kaça aldın, kolundaki saati kaça aldın, ayağındaki donu kaça aldın falan deyince sadece laf olsun diye konuşuyormuş gibi düşünüyorum.
  • Photographer  (16.06.18 13:14:01 ~ 13:14:41) 
Duruma ve soran kişiye göre de değişkenlik gösterebilir. Ben genel olarak rahatsız olurum. İnsanlardaki o fazla ve gereksiz merak zaten rahatsız edici, "aa bunu mu aldın, güle güle kullan" neden yeterli olamıyor? Neden onun yerine "aa bunu mu aldın? Kaça aldın? nereden aldın?" vs vs sorulara giriliyor? Madem sizin söylediğiniz şekilde o ürünün/hizmetin ederi belliyse niçin soruluyor? Özellikle akraba ve komşu dediğimiz oluşumların merakı, bazen de arkadaşların merakı birbiriyle yarışır. İlk gruptakilerin sorma amacının ise bazen eve ne kadar gelir girdiğini, nelere ne kadar para verildiğini kendi kafasında hesaplama olduguna inanıyorum.

Bir keresinde eve yakın bir evde oturan kadının biri (eve taşınalı neredeyse 4-5 sene olmuşken) beni kıstırdı:P Bir ton soru sordu, meğer meraktan ölüyormuş kadın, en sonunda da ne kadar kira verdiğimizi sorup rahatladı askskjdjhsjd

Şimdi tüm örnekler aklıma gelmiyor ancak rahatsız edici olmayan durumlar da mutlaka vardır.
  • cymbelina  (16.06.18 13:14:20) 
Sorunun gereksiz olmasi baska bir konu aslinda. Burada sordugum sey sorunun ozele girip girmemesi konusu. Bence neden ozele girmedigini de yukarida acikladim ve baskalarinin fikrini soruyorum.
Google'dan ogrenilebilecek seyin usengeclikten size sorulmasi ayri konu.

  • stavro  (16.06.18 13:23:20 ~ 13:30:08) 
ilgili olanlara söylerim, senin örneğinden yola çıkarsam, araba almayı düşünen kişi sormuşsa söylerim, geri kalanı laf olsun diye sorulduysa söylememeyi tercih ediyorum, sanki cebimde ne kadar para var onu öğrenmeye çalışıyomuş gibi geliyor.


  • selam  (16.06.18 13:31:49) 
Ya sorunun soruluş niyeti seni muhasebeni tutmak olduğu zaman rahatsız ediyor. Bazısı geliyor "saati kaça aldın, ayakkabıyı kaça aldın,gözlüğü kaça aldın" falan diye, sonraki soru "ne kadar maaş alıyon" olacak gibi soruyor. O rahatsız edici. Ama bende bir telefon vardır, o da almayı düşüdüğünden soruyordur falan. O rahatsız etmez.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (16.06.18 13:40:02) 
Ben genelde sorarım. Kendim de uygun fiyatlı bir şey görürsem insanlara söylerim. İsterlerse onlara da alır götürürüm. Evlerine gittiğimde kaç m2, kaç yıllık, ne kadar kira veriyorlar diye de sorarım. Piyasayı öğreniyorum. Bizimkini de söylerim. Kazıklanmasın millet.


  • Lim5  (16.06.18 14:15:10) 
Valla fiyat sorulmaz ayıptır diye öğretmişlerdi bize.
Bana da sorulmasını ürüne göre istemeyebilirim. Mesela ev araba tekne neyse işte, alsam kaça aldın dese birisi gecistiririm. Zira genelde bu sorunun amacı ya senin kaç para harcayabildigini ölçmek ya da boş beleş muhabbet oluyor. İkisi için de sana ne.
Hele fiyatı bayiden öğrenilen şeyler için sorma zaten.
Usta yi sor mesela, tadilatı sor. Bunlar piyasası oynak şeyler. Onda da ihtiyacın varsa sor. Hiç niyetin yokken sırf biri bahçe düzenlemesi yaptırdı diye kaça yaptırdın deme.
Benim düşüncem böyle
  • kisa  (16.06.18 16:19:35) 
sorarım da söylerim de. piyasa araştırması diye bir şey var. yani yaptıran/alan kaç lira verdiyse kıstas olarak onu alır sonra fiyat araştırmasına girerim ya da tam tersi fiyat araştırırken deneyimleyenden kaça aldığını/yaptırdığını öğrenirim ki kazıklanmayayım. başta dediğim gibi ben de söylerim saklanacak bir şey değil ki bu.


  • naksidil  (16.06.18 16:47:58) 
ben de ozel hayat konusunda ihtiyatli biriyimdir cok samimi degilsem ne sorarim ne sorulmasini isterim. ama bana da garip gelmez hic. ne var ki fiyat sormada, soylemede? rahatsiz edebilecegini hic dusunmedim, bana sorulsa rahatsiz olmam. tek istisna hic samimi olmadigim bir insanin sormasidir sanirim. onu garipserim sanirim ve ben de sormam.


  • in vino veritas  (16.06.18 17:27:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.