[]

Komünizm ve Anarşizm Tarihi ve Evrimi ile ilgili okuma listesi önerileri

Ekşidaşlar merhaba hepinize, Marksizme ve Komunist literatüre yeni giriş yapacak biri olarak, sizden kitap listesi önerilerine ihtiyacım var. Özellikle çok temel ve başlangıç seviyesinde gördüğünüz kitaplar varsa, bir de onların üstüne Latin Amerika'daki, Avrupa'daki (özellikle Almanya) hareketleri anlatan okumalar önerirseniz çok mutlu olurum.
Ayrıca da yine Anarşizmin temel yapıtları ve tarihsel olarak Anarşist toplulukların geçirdikleri sürecçleri (Mesela İspanya İç Savaşı ve 68 sonrası Almanya zamanındaki rolleri vs. )anlatan kitap önerileriniz varsa çok makbule geçer.
Şimdiden çok teşekkürler hepinize


 
Marksizm ve Marksist Iktsat Teorisi ozelinde sunlari oneriyorum :

Buraya direk KAPITAL 1-2-3 oku yazmayacagim. Aslinda ayrintiya girsem icersinde belli bolumleri veya pasajlari secebilirdim ama uzun is. O yuzden daha soft ama etkili bir Kapital girisi icin ikincil bir okuma daha faydali :

Ben Fine - Alfredo Saad-Filho - ''Marx'in Kapital'i''ni oneriyorum. Ikincil bir okuma ama giris seviyesinde bence daha mantikli.

Bu kitap aslinda Marxin dusuncesinin ekonomoi temelini oturtacaktir. Daha sonra arzu edersen birincil okuma olarak Marxin ilk donem eserlerinden ve dusuncesinin temellerini attigi ''1844 El Yazmalarini'' okumani oneririm.

Onermeyecegim bir sey Marxin Grundrisse'sine bulasman. Bu eser aslinda oldukca kiymetli ama en zor Marx okumalarindan biri. Daha teorisini gelistirme asamasinda oldugu bir donem dolayisiyla oldukca karisik.


Daha sonra "Ekonomi-Politigin Elestirisine Katki'' nin ''onsozunu'' okumani oneriyorum. Klasiktir bu da zaten... Burda oldukca kiymetli bir temel bulacaksin. Kapital'in ve Marksizmin uzerine insaa edildigi.

Sonrasina ''Komunist Manifesto''yu eline alabilirsin.

Diger Marx-Engels kitaplarini disarda biraktim ama bunlar giris seviyesinde onemli tatmin edici temel okumalar.

Komunizm ve praxis baglamindaki literature ve Anarsizme girmedim. Onu uzman baska arkadaslar yazsinlar bunlari Marksist Iksitat Teorisi ve Marksizm ozelinde degerlendir.


not: kendi yolumu cizecegim bana sadece bir klavuz lazim dersen ise Yordamdan cikan ''Marksist Klasikleri Okuma Klavuzu'' adli basucu kitabini oneririm.


not2: Latin Amerika ozelinde de aradigini bulabilecegin yine Yordamdan D.L Raby- ''Latin Amerika ve Sosyalizm'' var ama hala basiliyor mu bilmiyorum asirlar once edinmistim.
  • AlsterWasser  (14.06.18 23:40:01 ~ 15.06.18 00:08:20) 
Bakunin anarşizm


  • bos gezenin bos ustasi  (15.06.18 00:05:37) 
Karl Marx-Kapital- Yoradam Kitap (Çev. N. Salıgan, M.Şekik)-2012
Friedrich ENGELS - Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni (Çev. K. Somer) Sol Yayınları -1998
Friedrich ENGELS - Tarihte Zorun rolü - Çev. S. Erdoğan sol yayınları 1992
Karl Marx - Hegel'in Hukuk Felsefesinin Eleştirisi Çev. K. Somer - Sol yayınları - 1997
Karl Marx - Louis Bonaparte'ın 18 Brumaire'i - (çev. s. Belli) Sol Yayınları 1990
Ellen Meiksins Wood - Kapitalizmin Arkaik Kültürü - yordam - Çev. o. Köymen 2007
Richard Brenner - Marksist Kriz Teorisi ve Kredi Krizi - Çev. S. Şahin - Yordam - 2011
Lenin - Emperyalizm - Kapitalizmin En Yüksek Aşaması - Çev. Cemal Süreya Sol Yayınları - 1998
Lenin - Devlet ve Devrim - Agora Kitaplığı -2009
  • nedendir bilinmez  (15.06.18 00:25:18) 
Çok sağ olun arkadaşlar önerileriniz için. Hepsini kaydettim dediğiniz kitapların, yine ileriki zamanlarda ek kitap önerileriniz için özelden rahatsız edebilirim sizleri ancak haberiniz olsun :-)))


  • whoshothesheriff  (15.06.18 12:07:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.