[]

işim Türk dili. Gelecekte işsiz kalmamak için neler yapmalıyım?

Kendimi nasıl geliştirmeliyim sizce? İngilizce biliyorum. Sanırım seviyem B2-C1 arası bir şey.
Sanki birçok öğretmene veya okutmana ileride gerek kalmayacakmış gibi bir his var içimde. Yani işin belli ehilleri olacak ve sadece onları dinleyecekmişiz gibi geliyor. O tek ehil kişi yaşım itibarıyla ben olmayacağım. Peki ben ne yapmalıyım?



 
O kadar da sınırlanmaz bu işler. Makine çevirisi ne kadar gelişse bile dil bilen profesyonel tercümanların yerini alamaz. En azından o çeviri yazılımlarını geliştirirken bu kişilerin bulunması gerekecek. En azından mevcut ömür süremizce diyeyim.

Neyse, en başta İngilizce seviyenizi yükseltin. Tercihan başka bir dili de öğrenin. İngilizce eğitmenliği-öğretmenliği yapabilmek için TEFL, TESOL gibi sertifika programları vardır. Bu sertifikaları alanlar Türkiye'de okulda değilse de kursta öğretmenlik yapabiliyor. Yurtdışında da baya geçerli, ben de şu anda TESOL çalışmaktayım mesela. Türk Dili mezunu olarak muhtemelen öğretmenlik düşünüyorsunuz. Bu tür bir sertifika almak biraz alanınızı genişletebilir. Başka bir alanda yüksek lisans olayına girebiliyorsanız o da bir fikir olabilir.
  • d max  (12.06.18 23:49:23) 
ingilizce kas
dıs ticaret ogren
profit
  • kingcyrax  (12.06.18 23:52:38) 
bi tanıdığım Türk dili bölümünü bitirip editör oldu. editörlüğü deneyebilirsiniz, tabii yardımcılıktan başlayarak. istanbul içi çok ilan gördüm.


  • nice tnetennba  (12.06.18 23:53:29) 
b planınız olsun. işsiz kaldığımda ne yaparım diye. teknolojiye dönük işler düşünebilirsiniz. bu arada işsiz kalmanız uzun yıllar alacağından (teknolojik ilerleme hızı) yaşlılıkta ne yapabilirim diye düşünmelisiniz. ingilizcenizi geliştirip akademisyenlik de yapabilirsiniz.


  • sane ego  (13.06.18 00:03:36 ~ 00:04:18) 
Akademiden soğudum. Türkoloji alanında bilim yapıyormuş gibi olmak beni artık açmıyor. Biraz materyalist biri oldum sanırım. Hayata dokunmayan bilgilerle uğraşılıyormuş gibi geliyor artık akademide. O yüzden acaba ne yapsam diye bir arayış içindeyim. Kendi işimden şimdilik para kazanıyorum ancak yurt dışında tutunabilmemi sağlayacak şeylerde kendimi geliştirmem şart. İngilizce öğretme sertifikasını düşünüyordum. Hemen bakacağım.


  • taktikmaktikyokbambambam  (13.06.18 00:57:35) 
Dilbilimden yüksek lisans falan kovalayabilirsin. İyi çalışırsan türk dili mezunu olman da işine yarar. Hem dilbilim gerçekten bilim. Natural language processing gibi Google a kadar ulaşan bir alanı var, hem de sinirdilbilim gibi tıpla içli dışlı alanları var. Araştırmanda fayda görüyorum.


  • necron  (13.06.18 04:32:39) 
dis ticaret
gold kasarsin
bos beles seylerle ugrasmazsın
  • kingcyrax  (13.06.18 12:25:19) 
macaristan vb gibi ülkelerde akademisyen ol. orada türkolojinin çok rağbet gördüğünü duymuştum.


  • eindaclub  (13.06.18 13:37:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.