[]

applicationların satın alma modelleri?

genelde subscription mantığındaki (örnek: spotify) app'lerin satın alma modelleri nasıl oluyor?

platform: ios.

örnek;
kendi sitesine yönlendirip oradan mı satın aldırıyor?
application içindeki payment bölümünden kendisi kredi kartı bilgilerini isteyerek mi aldırıyor?
app store'da uygulamayı indirirken mi ödeme yaptırıyor?

bildiğiniz applicationların isimlerini ve ödeme şekillerini yazmanız mümkün müdür?

bir soru da: appstore üstünden ödeme almamamız durumunda, apple'a ödememiz gereken yüzdeyi onlara nasıl iletebiliyoruz? yani adam applicationı indirdi, sonra satın almak isteyince biz siteye yönlendirip ordan aldırdık. bu durumda apple'ın komisyonunu nasıl veriyoruz, onlara doğru bilgi akışını nasıl sağlıyoruz?

 
şuana kadar subscription modelli uygulamalarda;
hepsi in-app purchase olarak itunes store üzerinden ödeme alıyorlar.

spotify kendi sitesi üzerinden alıyor.

in-app purchase dışında sizin karşılaştığınız bir yöntem var mı?
kredi kartı bilgilerinizi vs. girerek ödeme almaktan bahsediyorum yani. (şuan tüm uygulamalrda apple id'miz ile aldırıyor otomatik)
  • tchuck  (10.06.18 15:35:25) 
Apple'a komisyon verilmiyor dediğiniz durumda.
Spotify 10 lira iken, ios üzerinde apple pay ile ödemede 13 lira deniyordu. Yani marketin ödeme yönteminde komisyonu ek olarak koyuyordu ama play store'da 10 liraydı galiba.

  • atom karincanin torunu  (10.06.18 15:36:04) 
"appstore üstünden ödeme almamamız durumunda, apple'a ödememiz gereken yüzdeyi onlara nasıl iletebiliyoruz?"

Öyle bir seçenek yok. İçeriği telefon üzerinden tüketilen dijital bir ürün satıyorsan ve uygulaman mağazada yer alacaksa, ödeme de onların yoluyla oluyor. Bu sadece Apple değil, diğerleri için de geçerli.

Sen internet sitende satarken kendi ödeme yöntemini kullanırsın ama uygulamanın içinde oraya link vermen yasak.

İnternetten (uygulama harici) satın alma olursa, o kullanıcılar için kimseye para ödemene gerek yok, hatta bildiğim kadarıyla üyeliklerini uzatırlarsa yine ödeme yapmıyorsun. Site yoluyla gelip uygulama içinden işlem yaparlarsa o zaman %30'u ödüyorsun.
  • hayirsiz  (10.06.18 16:46:43 ~ 19:00:09) 
Peki application üzerinden kredi kartıyla (örnek: payu) satın aldırırsak ne oluyor?


  • tchuck  (10.06.18 17:46:58) 
Turk telekom’un app’inden fatura oduyorum. Tahminim web sitelerindeki arayuzu import etmisler app’e. Direkt karttan 3d secure ile cekiyor.


  • brkylmz  (10.06.18 18:47:05) 
sanırım subscription yenilemek için, application içine bir ödeme bölümü de ekleyemiyoruz anladığım kadarıyla değil mi? hepsiburada'daki gibi bir kartla ödeme sisteminden bahsediyorum.

app kullanımı için olan ödemeler ya apple üzerinden olacak ya da applicationdan tamamen bağımsız başka bir yerde (kendi websitesinde) olacak ve app üzerinden oraya yönlendirme yapmayacağız.

haliyle app kullanımı için subscription ödemelerini de app üzerindeki bir bölümden kredi kartıyla yaptıramıyoruz. doğru anladım dimi?
  • tchuck  (11.06.18 10:27:37) 
Evet, doğru.

Üstteki mesajımda dediğim gibi uygulama içinde tüketilen dijital bir ürün satmıyorsan o zaman hiçbir kısıtlama yok. Örneğin Uber %30 ödemiyor çünkü fiziksel ürün satıyor, ama New York Times (gazete adını salladım) ödemek zorunda çünkü gazete oradan okunuyor. Hepsiburada, Sahibinden vb gibi siteler kendileri de aracı oldukları için kendi ödeme sistemlerini kullanabilirler, ancak e-kitap gibi içerikleri uygulama içinden satamazlar/sattıramazlar.
  • hayirsiz  (11.06.18 20:30:21 ~ 20:34:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.