[]

Hukuk Sorusu: İkinci El Ayıplı Mal

Selamlar. Konuyu olabildiğince özet geçeceğim. 8 ay kadar önce 2009 model otomatik bir araç aldım sahibinden. aracı doğal olarak ekspere soktuk, eksperde herhangi bir motor problemi olmadığı, lastiklerin değişmesi gerektiği, boya ve onarım gördüğü yerler gibi bilgiler verdiler ancak rapor veremeyeceklerini söylediler. ben de galerici falan değilim nasılsa kabul ettim ardından aracı aldım.

ilk 3 ay içerisinde bujisi patladı, fren balatalarının tamamen bitik olduğu ortaya çıktı bunları değiştirdim. 4. ayda otomatik şanzımanda debriaj rulmanı ve bağlı bir kaç parçada arıza verdi. peşinden ön salıncak ve salıncak burçlarının kırık olduğu ortaya çıktı, iki hafta sonra debriyaj rulmanı tekrar patladı. garantiden yaptırıp aldım, 200 metre sonra tekrar patladı, üç, dört derken bu arıza nedeniyle araç tam olarak 5 sefer servise girdi.

başka bir şeylere bakma aklını kendilerine ben verdim sonuncuda ve esas arızanın şanzımandaki yağ pompalamaya yarayan pompa robotunun arıza yaptığını anladılar. araç 2009 model dediğim gibi ve aracın son yetkili servis kaydı 2010'da görünüyor. dediklerine göre aracın şanzıman yağı hiç değiştirilmemiş.

sonuç olarak bu araca tüm bu arızalar sebebiyle toplamda 12-13 bin tl kadar para ödedim. kontrol ettiğimde şahıs dahi olsa ikinci elde ayıplı mal denen bir şey varmış. "adamı ilgilendirmez satmış etmiş"çilere peşinen söyleyeyim, yargıtayın verdiği kararlarda "satıcı, araçtaki problemleri bilmese dahi sorumludur" kanısı var. şahıstan aldığım için tüketici mahkemesine gidemiyorum ancak böyle bir dava açmak istiyorum. sizce denemeye değer mi? buradaki ağır sorumsuzluk satıcıya mı yoksa ekspere mi ait? eksperin sorumlulukları nedir ve ne kadar bağlayıcıdır?

 
Eksperden rapor alsaydınız işiniz daha kolaydı. Yine de deneyebilirsiniz. Son gittiğiniz servisten rapor alsanız işe yarar mı bilmiyorum. Eksperden rapor almamışsınız ki sorumlu olsun. 12 bin diyorsunuz kaybetseniz de masraflar çok çıkmaz sanıyorum. Siz bilirsiniz.


  • bayc  (08.06.18 22:38:40) 
Exper fren balatasina bakmak zorunda degil.

Sanziman yagi bir sebep olmadikca degistirilmez.

Birkac kez sanziman indirtmeniz isi bilmemelerinden dolayi. Basta tespit etmelilerdi arizayi.

Salincak fisekleri experlik durum degil.

Ayipli mal degil gibi gozukuyor arac.
  • ykyt  (08.06.18 22:50:52) 
Satan kişinin asıl niyetini bilmiyoruz ama satıcı, araçtaki problemleri bilmese dahi sorumludur kanısına bakılırsa, her araç sahibinin aynı zamanda çok iyi araç uzmanı olması anlamına geliyor bu. araçtan iyi anlayan biri zaten servis falan çok uğraşmaz ve bir çok tamir işini bizzat kendisi görür. neden dışarıya bakım için ücret ödeme zorunda kalsın ki? Bir de ne kadar araçtan anlayan biri olsa da her aracın marka ve modelleri aynı tür donanıma sahip değil. Yine bir çok ünlü markaya ait modellerde üretim aşamasına bağlı 'kronik' sorunlar mevcut. Satıcının ancak bu kusurlara doğrudan bir etkisi olmasa bile elden çıkarma aşamasında en azindan alıcıyı bilgilendirmesi gerek. Alıcı da tabi bir bu işten anlayan bir yakınıyla araştırma yapmalı. Yetkili servis kaydı isterse 2018 olsun bu aracın iyi bakım gördüğü anlamına gelmiyor. En son gidişimde stajyer bir öğrenci bakım yaptı :) yaklaşık 1 saatlık bir operasyon, ardından normal bir bakım ücretinin sanırım iki katından fazla bir tutar ödeme. Parçalar orjinal diye seviniyoruz bir de.


  • 1adam  (08.06.18 23:28:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.