[]

start-up'ların satılması

bu iyi bir şey midir? github satılmış. yemeksepeti de satılmıştı. geçenlerde türk bir oyun firması da satılmış. bir şirketin çalışması patron açısından ve çalışanlar açısından neden iyi bir şey?

github 7 milyar dolara falan satılmış. bu tüm para kime gidiyor?


 
evet iyi bir şeydir. start-up'ın para bulduğu, daha da hızlı büyüyeceği anlamına gelebilir. ya da sadece sahibi zengin olmuştur.

ikisi de iyi.
  • babilbaligi  (04.06.18 23:33:45) 
Anlaşmaya göre olur o. Start-up'ın tamamını bi kurum alıp sizi siktir edebilir, start-up'ın tamamını satın alıp sahibini veya sahiplerini CEO vb görevlere atayabilir, Start-up'ın tamamını alıp sana bi miktar nakit artı ana şirketten hisse verebilir. Olabilir de olabilir.


  • noluyo yaa  (04.06.18 23:37:53) 
Her zaman iyi olmayabiliyor, bazen büyük şirketler startupları kendine tehlike olarak görüp de satın alabiliyor, microsoft ve google çok yapıyor onu mesela. Ama genelde startupların amacı satılmak olabiliyor. Çünkü başlangıçta çeşitli yatırımcılardan bol bol para topluyorlar ve bu yatırımcılar yatırımlarının dönüşünü görmek istiyor, startupın satılması da bunu en kolay yoldan sağlıyor.


  • Haldamir  (04.06.18 23:51:11) 
bunu ben tam oturtamadım. o zaman çok büyük bir başarı gibi gelmiyor. güzel para ama çok manevi açıdan bir başarı değil gibi. sonuçta sadece mark zuckerberg, bill gates alsın diye bir ürün üretiliyor.

sonuçta ne bileyim bir şirketin amacı büyümek ve kar etmektir. farklı bir işe girersen satarsın çıkarsın. ancak tamamen başkasına satmak için girişmek ilginç geliyor.
  • hknty  (05.06.18 01:03:16) 
@hknty: "bir şirketin amacı büyümek ve kar etmektir." şirketin el değiştirmesinin bununla ilgisi yok. el değiştiren bir şirket büyüme ya da karlılığını değiştirmez, sadece sahibi değişir. İki farklı şey bunlar, birbirine karıştırmamak lazım.

GitHub 7 milyar dolara satılınca para sahiplerine gider. Ve GitHub çalışmasına aynen devam eder.

Se arabanı başkasına satınca, araba aynen çalışmaya devam etmiyor mu?
  • babilbaligi  (05.06.18 02:52:44) 
Startup kurucularının bir ton fikri oluyor. Birini parlatıp satar, diğerini hayata geçirir. Zaten bir kez bunu başaran birisi başka bir fikrini o aşamaya getirmekte zorlanmaz.


  • yirmisantim  (05.06.18 02:55:56) 
@babilbaligi yok şu sorun. tabii şirket büyümeye devam edecek ama sahibi neden satıyor büyüyecekse? büyümeyecekse stratejik alımlar haricinde almak da saçma. ve ilginç olan tamamen en baştan ilerde satarız düşüncesiyle kuruluyor birçok startup.


  • hknty  (05.06.18 08:18:41) 
@hknty: 250 milyon dolar nasıl bir para senin haberin var mı? zaten akıllı bir yatırımcı şirket sahibini Ceo olarak şirkette tutar, yine büyümeden payını alır. yine aynı işlerin peşinden koşmaya devam eder.

ama aynı zamanda devasa bir paraya ve dev şirketlerin imkanlarına sahip olarak devam eder.
  • babilbaligi  (05.06.18 10:15:13) 
Kesinlikle iyi bir şey. Startup kurucuları zeki ve çalışkan adamlar oluyorlar. Bir sonraki fikirlerini inşa etmek için ellerinde nakit para olması kadar güzel bir şey yok.


  • roket adam  (05.06.18 12:20:12) 
@babilbaligi asıl sorun 250 milyonun büyük olması zaten. özel durumlar haricinde bu tarz paraların ödenmesi garip geldi. eğer o parayı tekrar kazandıracak karlıysa neden satıyor? 3-5 daha bekler 250 milyonu kendi kazanır. kazandırmayacaksa da bir şirket neden 250 milyon dolar ödesin?

onun dışında facebook'un whatsapp'ı, instagram'ı alması gibi stratejik durumlar farklı. burada kar etmekten ziyade farklı amaçlar var.
  • hknty  (05.06.18 23:05:41) 
hayir degil.

girisim satilinca rekabet edecegi buyuk bir rakibi olmayacagi icin yenilik yapmayi birakir, siradanlasir. inovasyon yoksa o girisimin ne anlami kalir?

ben start-uplarin satilmasina karsiyim. apple ibm'e satilsaydi simdiki apple olur muydu? imkani yok. ya da facebook satilsaydi?

satmayiniz efendim. benim girisim anlayisimda satmak yoktur.
  • tomcruise  (05.06.18 23:16:17 ~ 23:18:12) 
ben satılıp satılmaması duruma bağlı diye düşünüyorum. yani büyüyemeyecekse satılabilir bence. ya da instagram gibi stratejik alımlar yapılabilir. ama baştan sırf satmak için kurmak garip geliyor. bir de satmanın başarı olarak görülmesi garip. yemeksepeti, peak games satılınca ortada bayram havası oluştu. yani neden bir facebook çıkartmaktansa şirketi facebook'a satmakla övünüyoruz değil mi?


  • hknty  (05.06.18 23:22:31) 
  • bedbed  (05.06.18 23:25:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.