[]

İT'cilerin eski telefon, pc kullanması

Merhaba,

Gerek çalıştığım kurum olsun, gerek zamanında dışarıdan iş yaptığım veya günlük hayatta karşılaştığım olsun; it'ciler, teknolojiyle alakalı işin teknik kısmında olanlar genelde iphone 4, 4s, note 2 vb. eski model telefonları kullanıyorlar. Bilgisayarları da genelde çok eski oluyor.

Yani işleri itibariyle bence çatır çatır kullanabilecekleri bir telefona ihtiyaçları var. Ben bile o kadar ihtiyacım olmamasına rağmen yavaş bir telefonla acil durumda kanser oluyorum. Onların acil müdahale etmesi gereken işler falan oluyor sonuçta. O esnada tuş kilidinin bile bir saatte açıldığı bir telefon sekteye uğratmıyor mu? Neden böyle yapıyorlar?

 
İf it works doesnt fix it.

Genelleme yapmak dogru olmaz hep en yenisine sahip olmak istenler de vardir ama calisan bir sey calistigi surece kullanilir. Kullanmaya devam ediyorlarsa is gordugu icindir. Neden gereksiz yere para harcansin ki?
  • fakyoras  (31.05.18 10:33:59) 
ben ülkenin en büyük teknoloji firmalarından bazılarının ar-ge birimleri ile çalışıyorum. siber güvenlik uzmanlarından kripto şeysi doktorlarına, sistem yöneticilerinden neural network üzerinde takla atanlara kadar ne ararsan var.

daha iPhone 7 ve üzeri bir telefon görmüşlüğüm yok.

zaten kapasite olarak 2010 ve sonrası pek gelişmedi. benim 2011'de aldığım s3 hala çalışıyor, hala üzerinde web sitesi host etmek dahil aklına gelecek her işlemi yapabiliyorsun. çatır çatır iş görüyor.

bunun dışında iki yönü var; birincisi insanlar zaten bütün gün bilgisayar başında çatır çutur doğrudan bilgisayar işleri ile uğraşınca iş dışında pek görmek istemiyorlar. ikincisi de bu işlerden gerçekten anlayan insanların telefonunun tuş kilidi bir saatte açılmıyor.
  • babilbaligi  (31.05.18 10:51:56) 
uc buyuk neden var,
- bu insanlar fayda ve fiyat analizini iyi yapiyorlar. yeni telefonunun veya bilgisayarin getirdigi fayda fiyati ile dogru orantili olmali. yani hicbir ise yaramayacak bir suru ozellik icin ekstra para vermeye gerek yok. ornegin telefonda yuz tanima sistemine merakli biri zaten o telefonu hemen aliyor, ama bircok kisi icin bu ozellik gereksiz, yeterince iyi calismiyor(karanlik ortamlar vs.) o nedenle sirf bu ozelligi sunuyor veya en yenisi diye alinmamamli, gercekten ihtiyac var ise alinmali.
- ikinci en buyuk neden ise bir sistemden diger sisteme gecme zorlugu. yani o kisinin telefonunda ya da bilgisayarinda bircok ozel konfigurasyon oluyor. ornegin bir programci isi geregi sistem dosyalarinda ve kullandigi programlarin ayarlarinda bircok degisiklik yapma geregi duyuyur. bu degisikliklerin ne oldugunu ve ne zaman yaptigini hatirlamiyor. yeni bir sisteme gectiginde bunlari bastan yapmak cok zaman alir. her ne kadar bulut sistemler sayesinde bu degisiklikler tasinabilse de bircok ayar hala bir bilgisayardan digerine tasinamiyor. O nedenle zamani olmayanlar aldiklari bilisayari yillarca kullanmak durumunda kaliyor.
- ayrica bir bilgisayara veya telefona kurduklari tum programlari bir baska bilgisayara aktarmak da cok zaman aliyor. yine bulut sistemlerle bir telefona kurulu tum uygulamalar diger telefona kolayca aktariliyor ama komut satiri uzerinden calisan bircok program tasinamiyor.

Elbette bu bir genelleme, son urunleri cok iyi takip eden IT calisanlari da var. ama takip etmeyenlerin gerekceleri bunlar.
  • emrahday  (31.05.18 10:59:22 ~ 11:05:41) 
Aklınızdaki sorunun net yanıtı: "Önemli olan yeni olması değil iş görmesi. "

iPhone 3Gs'i aldığımda artık üretimi durdurulmuştu. Yıllarca kullandım ki yenileyeceğim zaman iPhone 6 çıkmıştı, android merakı nedeni ile Sony Xperia Z3 aldım (4 yıl kadar önce) hala onu kullanıyorum asla kasmadı zorlanmadı şimdiye kadar.

Bilgisayar kısmı içinde, tasarımcı olduğum için Macbook Pro kulllanıyorum. Şu an ki son seri 1 yıllık daha ama bir önceki 6 yıl önce alınmış ve taş gibi çalışan bir makina idi, 5 yıl kullanıp neden değiştireyim - canavar gibi çalışıyor. Hala onu kullanırdım ama iş değiştirince yeni şirkette yeni makina kullanmaya başladım.

Telefon telefon özelliği için alınır, bilgisayar da ondan beklediğiniz performansa göre alınır. Süsüne, hiç kullanmayacağın abudik gubudik özelliklerine bakılarak değil :)
  • sbryldrm  (31.05.18 11:24:08) 
Pratik nedenlerden;
1- işi teknoloji olunca; caf caflı reklamlara, hiç bir işine yaramayacak özelliklere para vermez. Ürünü dış kabına değil kullanacağı özelliklere göre değerlendirir.
2- Kullandığı ürünü iyi tanıyınca ve de ona gerektiğinde müdahale edebilecek bilgiye sahip olunca, otomatik olarak elinizdeki ürünü de en iyi hali ile kullanabiliyorsunuz. E bir IT uzmanı da elindeki telefon vs'den maksimum verimi alabiliyor.

Sonuç olarak; hem alırken hem kullanıken ne yapması gerektiğini bildiğinden, kullandığı aletlere de hiç bir şey olmuyor.
  • cursor  (31.05.18 11:29:54) 
iyisini almak +1

bi de duygusal bağ gibi bişey oluşuyor sanırım bi süre sonra. 3 yıl kullandığım telefonum bozulmadı, babama verdim o kullanıyor. bazen bi ayarını falan yapmamı istediğinde ve telefonu elime aldığımda tekrar kullanasım geliyor (: şimdiki telefonum daha kötü olduğundan değil de nebleyim, alışmışlık...
  • icim urperiyor  (31.05.18 11:45:30) 
Üşenmekten tabii. Yeni telefon için araştırma + eski telefondakileri yenisine aktarma vs derken o kadar boş vaktimiz olmuyor.


  • goodman  (31.05.18 11:51:16) 
hala thinkpad x200s kullanıyorum (2008 model). bir de bunun 260 ı var. daha kapağını açmadım, sıfır vaziyette kutusuyla duruyor, ihtiyacım olmadığını düşünüyorum.

telefonum iphone 8. bunu da yeni model almamın sebebi emektar 5s'imin bozulması. yoksa hala 5s'e devam ederdim.
  • Tears of Devil  (31.05.18 12:51:49) 
Sadece altı üstü İnternete girmek ya da bir Word dökümanı hazırlamak için ~4000tl yi bir dizüstünde vermek isteyenler bu duyuruyu iyi okumalı. İşi bilenler ihtiyaç duymuyor yenisini almaya.


  • 1adam  (31.05.18 13:08:02) 
it'cilerin ve çoğu yazılımcının yaptığı işler çok donanım gerektirmiyor genelde (burada tabi bazı alanlar tam tersi, game developerlar falan. bu arkadaşlara da selam olsun), dolayısıyla teknolojisi eskidi artık kaldırmıyor alet diye durumlarla çok fazla karşı karşıya kalmıyorlar.

bunun yanı sıra adam zaten cihazdan anlıyor bi sorunu olursa yavaşlarsa falan çözüyor olayı devam ediyor, bloatware ile telefonunu şişirmiyor atıyorum.

baktığın zaman profesyonel seri olarak geçen çoğu bilgisayarın fiyatlarına kıyasla donanımları çok çok güçlü değildir (örn. macbook pro, orta seviye thinkpadler vs.), bunun yerine malzeme kaliteleri yüksektir, kolay kolay bozulmazlar, güvenilirlerdir (reliable).
  • yuto  (31.05.18 16:23:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.