[]

para basmak

dünya'da yarın bir daha hiç para basılmasa ne olur? tüm ülkeler kalan paralar bize yeter sadece bunları kullanıcaz deseler ne olur? para basmanın nüfus artışıyla bir alakası var mı? mesela para miktarı aynı kalsa nüfus sayısı yarıya düşse enflasyon olmuş olur mu?




 
Yanlışım varsa düzeltsinler. Zaten dünyadaki tüm bankalardaki hesapları karşılayacak fiziksel para yok.


  • sutlu nescafe  (30.05.18 16:30:02) 
sweden.se

İsveç parayı kaldırdı.
  • feel the blanks  (30.05.18 16:56:03) 
Banknot basılması anlamında değil; genel kaydi para anlamında sordugunuzu varsayıyorum:

Resesyon olur. Ekonomiler küçülür, işsizlik artar.

Para basarak enflasyon yaratılıyor ancak aynı zamanda işsizlik artmıyor.

Nüfus artışıyla ilgisi var. En az nüfus artışı kadar para basılması ekonomik büyümeyi destekler. Ama genelde çok daha fazlası basılır.

not: konunun fiziksel parayla veya isveçin nakiti kaldırmasıyla hiçbir alakası yok. paranın banknota dönüşüp dönüşmemesi önemli değil. aslolan M1 para arzıdır, MB lerin bilançosundaki para rezervidir. Fiziki para miktarı bunun bir oranıdır. İsveç o oranı sıfır yaptı diye sistemi değiştirmiş olmuyor.
  • 507  (30.05.18 19:03:50) 
507 + is the man. tesekkurler


  • tresrichesheures  (30.05.18 19:16:12) 
peki yarın bir daha nüfus artmasa ve para da basılmasa ne olur? yine mi resesyon olur? şu anki para miktarı 7 milyar insana yetmez mi?


  • black mamba  (30.05.18 21:22:37) 
Nüfusun neden artmadığına baglı: Japonya gibi srekli yaşlanan bir toplum ise farklı, aniden dünya savaşı patladığı için para arzı artmamış ise farklı sonucu olur. tek başına nüfus artışı değil yani olay. aslolan hep "ekonomik aktivitenin hızı"; yani paranın el değiştirme hızı. paranın hızı düşerse, yönetimler miktarını arttırarak toplam aktiviteyi yükseltmeye çabalar. ancak fazla hılznan para da enflasyon yaratır o zaman da miktarını "fazla arttırmamaya" çalışırlar. düşüş pek olası bir kavram değil; kapitalizm enflasyon sarmallarıyla ilerliyor.


  • 507  (31.05.18 00:56:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.