[]

ise bağlacından sonra ; konulur mu?

kafam karıştı. yani şu kullanımlar yanlış mı?

-ise;
-ise,

 
konmaz. konmamalı.


  • sir gawain  (28.05.18 13:42:12) 
hayır


  • for the record  (28.05.18 13:45:45) 
boyle bir sey duymadim, yani ise'den sonra virgul konmaz diye. neden konmasin ki?


  • jimicik  (28.05.18 13:47:01) 
bağlaçtan sonra virgül veya noktalı virgül konmaz.

www.tdk.gov.tr
  • babilbaligi  (28.05.18 13:51:08) 
Noktalı virgülümüzün 3 adet kullanım alanı var:

1. Cümle içinde virgüllerle ayrılmış tür veya takımları birbirinden ayırmak için konur: Erkek çocuklara Doğan, Tuğrul, Aslan, Orhan; kız çocuklara ise İnci, Çiçek, Gönül, Yonca adları verilir.

Türkiye, İngiltere, Azerbaycan; Ankara, Londra, Bakü.

2. Ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayır­mak için konur: Sevinçten, heyecandan içim içime sığmıyor; bağırmak, kahkahalar atmak, ağlamak istiyorum.

At ölür, meydan kalır; yiğit ölür, şan kalır. (Atasözü)

3. İkiden fazla eş değer ögeler arasında virgül bulunan cümlelerde özneden sonra noktalı virgül konabilir:

Yeni usul şiirimiz; zevksiz, köksüz, acemice görünüyordu. (Yahya Kemal Beyatlı)

---

Bu kadar. Başka durumda noktalı virgül kullanmıyoruz.

Kaynak: www.tdk.gov.tr
  • monogram  (28.05.18 13:52:26 ~ 13:53:07) 
ise sart bildiriyorsa virgul konmaz deniyor. yani; 'Ahmet burdaysa Mehmet de burdadir.' cumlesinde sart bildiren bir -se var ve sonrasinda virgul konulmaz ama 'Ahmet ise oldugu yerde kalakalmisti.' cumlesindeki ise herhangi bir sart bildirmiyor.

bu arada virgul ve noktali virgul iki farkli noktalama isareti. ben virgul icin soyluyorum, noktali virgul zaten uygun degil.
  • jimicik  (28.05.18 13:59:38 ~ 14:01:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.