[]

Önümüzdeki seçimler ve mevcut durum hk.

Merhaba,

Çevremde ve ailemde mevcut hükümeti destekleyen vatandaşlar bulunmamakta. Son zamanlarda gözlemlediğim bir şey var ki, hali hazırda muhalefet grubuna dahil edebileceğim kesimde ise (tek tek parti/görüş ayrımı yapmadan genelleştiriyorum) önümüzdeki seçimler ve sonrası adına optimist bir tutum yaygın. En azından benim kendi gözlemim bu yönde, yanılıyor olabilirim de. Son zamanlardaki hükümet ve muhalefetin siyasi hamlelerinine bakınca, makro ekonomik projeksiyonları da falan katınca bunu anlamlandırabiliyorum. Lakin tabii ki aksi söylenebilir.

Böyle bir ortamda genel olarak Türkiye siyaseti ve önümüzdeki seçimler üzerine fikir/bilgi alışverişi yaptıkça kendimizi sanırım iyice bir çeşit echo chamber'a soktuğumuzu düşünmeye başladım. En azından kişisel olarak, gerek medya ve internet tüketim alışkanlıklarım gerek ise çevrede böyle bir aynı görüş fikir içine girdikçe seçimler hakkında sübjektif tahminlerim yanlı olmaya mahkum oluyor haliyle.

Merak ettiğim konu ise bu optimist dalga (muhalefet perspektifinden) gerçekten hali hazırda yaratılan echo chamberın bir yansıması mıdır yoksa gerçekten daha geniş bir tabana yayılan bir durum mudur?

Soruyu buraya sorma amacım ise karşıt görüşteki insanlarla daha fazla fikir alışverişinde bulunma şansını yakalamış insanların yahut yukardaki çıkarımıma katılmayan insanların fikirlerini duymak ve kendi adıma durumu biraz daha gerçekçi bir zemine oturtmaya çalışmak.

 
Bence bu optimist dalga (muhalefet perspektifinden) gerçekten hali hazırda yaratılan echo chamberın bir yansımasıdır hocam. Ben türk insanının akıllandığını düşünmüyorum. Echo chamber'in allahı şu an medyada var, öyle bir şey ki havuz medyası dediğimiz şey medyanın tamamı oldu. standart türk insanı da gece gündüz tv izleyip evde ekmek kemiren insanlar, her kanalda birden aynı şey yayınlanınca inanıyor işte. Zor yani özetle.


  • roket adam  (25.05.18 20:06:03) 
Bence bir hoşnutsuzluk durumu var ve meclis dağılımına yansıyacak ancak başkanlık alınabilir mi bilmiyorum.


  • chavezding  (25.05.18 20:23:53) 
son on yıldır her seçim öncesi böyle fake bir umut dalgası oluyor. önceleri kılıçdaroğlu, bir ara hdp, şimdi iyi parti ve muharrem. sonucun %99 rte lehine olacağını düşünüyorum. bunu basit bir öğrenilmiş çaresizlikle değil, mantık çerçevesinde söylüyorum. medya -eskisinden daha da fazla- hala akp elinde, ysk önceki seçimlerde alenen gördüğümüz üzere rte'ye çalışıyor, ortada öyle büyük bir toplumsal uyanış olduğu falan da yok, halk aynı gerizekalı çomar halk. koşullar aynıyken her seferinde farklı sonuç bekleyip seçim sonrası kahrolanları da en az hülocular kadar şizofren buluyorum. bu ülke rte'nin, uzun bir süre daha da rte'nin elinde kalacak. son çıkış biletimizi gezi'de kaybetmiş bir topluluğuz biz. bunu artık kabullenip ona göre önlemler (ki bunlar ülkeden taşınmak, ev mev alıp bu salak coğrafyaya kendini bağlamamak, üremek isteniyorsa yine planı ona göre yapmak gibi kişisel önlemler) almak gerekiyor.


  • sir gawain  (25.05.18 20:47:31 ~ 20:51:55) 
Secim ikinci tura kalacak gibi duruyor. Ki bu dolarin son cikisindan onceki goruntu. Ekonomik durum oy tercihlerini dogrudan etkiliyor. Ek olarak AKP'nin onceki secimlerde en onemli stratejik avantaji alternatif bir sag parti olmamasiydi. Su anda o da var. Bu soylediklerim cevreden bagimsiz seyler.


  • dunal  (25.05.18 21:02:28 ~ 21:05:48) 
kesinlikle doğru tespittesin. zaten muhalif kesim daha çok internet vs yi daha çok kullanıyor. medya çok büyük güç. sevmediğin medya kanalını takip etmiyorsun, senin takip ettiğinde senin istediğin gibi haber yaptığı için belli kıskaçta kalıyorsun. bence seçim 2.tura kalabilir. ancak gene rte istediğini alacak.


  • mikahakkinen  (25.05.18 21:15:08) 
Evet tam olarak bir echo chamber olayidir bana sorarsan. Fazla iyimser bir hava var ve anlamlandiramiyorum. Bazi arkadaslarla konusurken sasip kaliyorum nasil oluyor da bu kadar umitlenebiliyorlar diye, bu kadar iyimserligin kaynagini ne merak ediyor insan.

Bu adam bu ulkenin yarisinin oyunu alarak cb secildi. partisi son secimde 2. turda ulkenin yarisinin oyunu aldi. Ve iktidarin bilmemkacinci yilinda oldu bunlar. 25 araligindan tapesine, bilmemnesine tum bunlari ulkenin gormesine ragmen. Millet sehit sayisinin tavan yaptigini da gordu, rezidans fiyatina saat takan bakani da, evde tomarla para saklayani da, Israil magduru insanlara yardim gotururken gemisi saldiriya ugrayan sozum ona hayir kurumuna yillar sonra yav siz kime sordunuz da yardim goturuyonuz diyeni de bilmemneyi de. Her seye ragmen ulkenin yarisi gozu kapali bu adamlara inanirken son secim oncesinde ne degismis olmasini bekliyorsunuz?
%50'ye partiden sogutma buyusu yapildi da bizim haberimiz mi yok?

Yani bu iyimser hava echo mu degil mi sorusuna cevap icin soyle bir dusunun; Insanlarin fikrini degistirmesi icin, artik yeter diyip bu hukumete alternatif aramasi icin sebep ne?
Dolar mi? Bunlar batinin oyunu, hukumetimiz tez zamanda ayar verecek, gelip gecici bu yukselis falan. Turkuye guclu zaten, zarar veremez dolar molar. Keza yukselen fiyatlar.
Baski ortami ve ozgurluklern ksitlanmasi mi? Yoo herkes ozgur, adam vatan hainligi yapiyorsa tutuklanacak tabii. 15 temmuz hainlerini mi savunuyonuz lan?
Egitim sistemine gang bang yapilmasi mi? Abicim adamlar egitim sistemini duzeltmeye calisiyo. degisiklik yapmissa demek ki gerekiyor ki adamlar duzenleme yapiyo ayar cekiyo.
Seker fabrikalarinin sunun bunun satilmasi mi? Adamlar ulkeyi zarardan kurtariyor. Bak calsiyor adamlar kopru, havaalani falan. tamam kopruden ben gecemiyom ama sonucta kopru yani boru mu...
Ataturk ilkelerinden hizla uzaklasmamiz ve cumhuroyetin temel degerlerinin tehhlike altinda olmasi mi?
Uretim ekonomosi olmaya isik yili uzakta olmamiz mi?
Adalet sisteminin cokmesi mi? Kuvvetler ayriligi kavraminin tarih olmasi mi?
Parlemento soslu az pismis tek adam rejimi mi?
Inceden inceye yobazlasmanin probogandayla pr'la desteklenip hizla yayilmasi mi?
Saman, pamuk, sigir ithal etmemiz mi?
Kursuden Israil'in ummugunu sikip pratikte gotunu yalamamiz mi?
Dugmesiz cubbeyi, apoletli uniformayi, deri koltugu cemaatlere teslim edip sonra cikarlar uyusmayip ulkenin anasi s***lince gunah kecilerinin ipe gonderilmesi, zamaninda magdurlarin magdurluguyla kalmasi falan mi?
Bilime yapilan katkinin zikirmatik projesi desteklenmesi gibi seyler olmasi mi?
Enflasyonun rekor kirmasi mi? Cari acik mi dis borc mu?
Kicimiza cam kozalagi kacmasi mi?
Senin icin benim icin olabilir. Oy veren icin bir sebep yok. Ortada bir sikinti yok, tehdit yok, ulkemiz kariyerinin zirvesinde. Hem istikrar lazim, reyiz zaten tecrubeli, baskasi gelse napicak abi?
Neden baska partiye oy verilsin ki?
Keske secimde soyle yuzyilin got olma vakasini yasasam bu soylediklerime karsilik. Ama got olmam icin bir sebep gorunmuyor.
  • stavro  (25.05.18 22:47:27 ~ 26.05.18 11:02:34) 
dediğiniz durumdan öte, benim gördüğüm akp/hükümeti haddini aşar bir şeytanlaştırma birçok şeyi örtüyor. bir ara sözlükte bir klişe peydah olmuştu (bkz: akp döneminde olmuştur) cinsinden; tam olarak onu diyorum ve o klişenin reelde de karşılığı var.

bu muhalefet partilerinin güzel günler göreceğiz insan hakları adalet demokrası... cinsinden politik söylemlerle bezeli muhayyel vaadlere kaydırıyor. şahsen müthiş bir öfke duyduğum "makarnacılar" geyiği var bir de.

seçim öncesi kendilerini gaza getirip rahatlıyorlar işte. kolektif mastürbasyon ^^

sizin çıkarımlarınıza dair diyeceğim, hükümetin politikalarının makro ekonomik projeksiyonları kimsenin umrunda değil. halk dediğiniz şimdi ve sonrasına dair garantiler ve istikrara, bunları işaret eden somutluklara bakar. ama ve de, bu bakışını burada yazdığım dille ifade etmez.

öğrenciyken kahrolsun kapitalizm kahrolsun akp kahrolsun gericilik yaşasın bilimsellik konseptinde takılan, mezun olunca bankacı, emlakçı olan bir sürü insan tanıdım. şimdi kime oy veriyorlar vericekler tek tek bilmiyorum da, karşılaşsam "kimmiş la makarnacı" diyesim var.

muhalefetin afrikalı çocuklara yardıma giden angelina jolie tipi bir imajı var. onu da değiştirmeleri mümkün değil (seçmen konumundakileri ayrı tutarım), çünkü kendilerini yok etmeleri lazım ^^
  • dafaisss  (25.05.18 23:50:47) 
sadece sesleri çok çıkıyor. daha özgüvenli (yavuz hırsız!) ve cüretkârlar.

cahil özgüveni, köylü kurnazlığı, sonradan görmelik müthiş bir karışım.

üretmediği teknolojiyi kullanan; el parasıyla yaptırılıp onlarca yıl bağımlılık yaratan hantal yatırımlar... bütün övünç bunlara dair.

bu böyle gitmeyecek. bütün o ümitsizlik aşılayan yorumlara ve tespitlere rağmen, ben umutluyum. evet tbmm çoğunluğunu kaybedecek kesin, başkanlık da garanti falan değil!
  • runagain  (26.05.18 07:00:12) 
şurada seçime 28 gün kalmış, fakat hala tv'de her kanalda her saat Erdoğan'ın sesini duymuyorum. Bence ellerindeki anketlerde iyi bir oy oranları var ve seçimi ilk turda kazanacakları kesin, ters bir tepki yaratmamak için pek fazla ses çıkarmıyorlar sanki?

Yoksa İnce'nin Ramazan'da bira içmesinden tut, Akşener'in her partide siyaset yapmasına kadar kurcalamadıkları yer kalmazladı meydanlarda.
  • John Bloor  (26.05.18 10:19:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.