[]

millet doları niye bu kadar önemsiyor?

burnumuzun dibi avrupa ve para birimi euro iken neden taaa amerikanın parasını dert ediyoruz? alzhemirin pençesine düşmüş bilale anlatır gibi pls.




 
Petrol euro ile satılmıyor.


  • catch the arrow  (23.05.18 20:49:40) 
1- (bkz: dolarizasyon) ve petrolün çoklukla dolar üstünden alınıp satılması
2- abd'den satın aldığımız diğer mallar

  • twelfth  (23.05.18 20:50:29) 
Burnumuzun dibi Avrupa evet ama dolar daha nüfuzlu bir para birimi. Enerji fiyatlarının dolar üzerinden olması bir örnek mesela. Türkiyenin dolara karşı hassasiyeti bu ve bunun gibi bir çok konudan ötürü mevcut. Özel sektör borcu mesela bir diğer örnek.


  • cay koy geliyorum  (23.05.18 21:08:29) 
dünya rezerv parası. biz sadece ihracatın büyük bölümünü yuro ile yapıyoruz geri kalan her şey dolara indexli


  • gameofannen  (23.05.18 21:16:42) 
doların dediği olur


  • kleider  (23.05.18 21:25:48) 
Dunyanin para birimi oldugu icin. Biz de uretim ekonomisi olmadigimiz icin. Dolarin yukselmesi fiyatlarin artmasi ve ac kalmamiz demek oldugu icin.


  • stavro  (23.05.18 21:39:35) 
Ürettiğimiz herşeyin hammaddesini dolar ile aliyoruz. Ancak yurtdışına ya da burnumuzun dibine satabilirsek bir anlamı oluyor.


  • rn  (23.05.18 23:28:37) 
petrol ve altın ticareti dolar ile.
ayrıca amerika'dan çelik alıyoruz, ayfon alıyoruz, mercimek, mısır alıyoruz, bunlar da hep dolarnan.
hatta rusya ile olan ticaretimiz de dolar üzerindendi. sonradan yerli paraya çevireceğiz falan dediler de bilmiyorum son durumu.

çin'in mesela çok fazla doları var. niye? çünkü dünyaya mal sattı, ucuz pahalı demedi, yaptı sattı, üretti sattı, dolarlar aktı çin'e. şimdi de onar onar satıyor, baktı yetmemiş, bir on daha satıyor. oooh hayat çine güzel.

uçak yakıtından mısır şurubuna, içinde oturduğumuz binaların demirine, çimentosuna, tozuna kadar dolar.

ama gel de vatandaşa anlat. benim dolarla işim yok diyor çekiliyor. domatesler halden pazara kadar yürüyerek geliyor sanıyorlar. mazot yakıyorlar mazot!..


türkiye enerjide %70 dışa bağımlıydı geçen sene. bunlar hep dolar.
  • attirmayin makedonun kafasini  (23.05.18 23:49:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.