[]

ev almak - finansal konular

sevgili duyuru sakinleri,

bir konuda fikrinizi almak istiyorum.

Özellikle bu 1 aylık dönemde ev almanın cok mantıklı oldugunu düşünüyorum,
faizlerin düşmesi ve doların yükselmesi nedeniyle.

Doların da önlenemez yükselişiyle inşaat maliyetleri önümüzdeki yıllarda iyice artacak. Tabi bide böyle bir durumda konut kredi faizlerinin de yükseleceğini düşünüyorum (bu konuda emin değilim, ekonomik kriz durumunda konut kredi faizleri yükselir mi?).

Siz ne düşünüyorsunuz?

 
ben hiçbir şekilde borca girmem bu ekonomide.
sonuçta ödeyeceğiniz kredi miktarı, mevcut kiranızın 2 kat olacak.
kimsenin iş garantisi yok.
  • teritori  (23.05.18 10:31:05) 
faizlerin yükseleceğini düşünüyorum ben de. o yüzden bu seviyeler fırsat olabilir.
ama işiniz ile ilgili bir sorun olup kredi borcunuzu ödeyemezseniz büyük sıkıntı olur.

ev fiyatlarının hala yeterince azalmadığını düşünüyorum ancak bu zamana kadar paranız dolarda ise yeterince kazandığınız için satıp ev alabilirsiniz

en güzeli kelepir ev bulmak
  • dafuq  (23.05.18 10:34:44) 
Üç sene önce kredi çekerek 400 binlik bir eve girdim. Borcu bitirdiğimde bana maliyeti 550 bin olacak. Şimdiki değeri 500 bin civarında. O zaman Dolar 2,80 civarında idi. O zaman evin değerini 150 bin dolar olarak kenara koyabilseydim aynı evi şimdi 135 bine alabilirdim.

İnşaat maliyetlerine gelince Bayındırlık 2018 yılı lüks betonarme mesken binaları azami metrekare maliyetini 1603 TL olarak açıklanmış. Buna göre 80 m2 dairenin inşaat maliyeti 130bin TL. Bunun üstünde kalan kısım arsa payı ve müteahhit karı. Dolarla artacak kısım sadece inşaat maliyeti.

www.gib.gov.tr
  • zombi  (23.05.18 10:35:23) 
Mevcut konut stoğu 2 milyon adet. Son yapılan faiz indirimi ve konut proje sahiplerinin %20 göstermelik indirimine rağmen satış rakamlarına göre mevcut stoğun eritilmesi (yeni konut yapılmaması kaydıyla) 125 ay boyunca sürecek görünüyor. Faizlerin ve indirimlerin bu şekilde kalması kaydıyla, çok sağlıklı bir karşılaştırma olmayabilir ama balonun büyüklüğünü siz düşünün.

Bu durumda döviz kurunun artışıyla inşaat maliyetlerinin artmasından ziyade mevcut durumda bu konut projelerinin sahiplerinin konutları satamamaları nedeniyle borçlarının ödeyemeyecek duruma gelmesi ve konut fiyatlarının onlar için istemeye istemeye aşağı çekmeleri ihtimalini düşünmek daha mantıklı.

Ev almak şu aşamada bence mantıklı değil hele ki yüksek bakiyeli kredi kullanımı söz konusuysa.
  • FAtE  (23.05.18 10:39:24 ~ 10:40:21) 
Faizlerin artmasi allahin emri. Secimden once Veya sonra.


  • baldur2  (23.05.18 10:46:03) 
para kuş kadar kalacak o kesinleşti bence. ucuza borçlanıp ev almak mantıklı görünüyor. önümüzdeki 5-10 sene faizlerin bu seviyede kalması hayal gibi görünüyor. rte kalsa da gitse de böyle olacağını düşünüyorum.


  • hemsta  (23.05.18 10:54:52) 
Eger oturnaliksa ve kredi aylik taksitiniz su anki kiranin kat kat fazlasi degil, gelirinize uygun bi rakamsa alin bence.

Zaten her sene kiraya yuzde 15 zam gelecek.

Ha yatirimlik diyorsaniz cok kelepir olmadigi muddetce yanasmayin derim
  • brkylmz  (23.05.18 11:57:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.