[]

Kriz

>>Daha önceki krizlerde küçüktüm hatırlamıyorum. Ekonomik kriz durumunda 1 milyon tlik bi daire mesela 300 bine filan düşüyor mu?


>>Bu tarz sert düşüşler oluyor mu piyasada? 2001 krizinde neler olmuştu mesela?

 
o günlerin aynısı yaşanıyor şu anda sadece televizyon kanalları ses çıkaramıyor.
öyle emlak fiyatları düşmez. herkes elindekine sıkı sıkı sarılmaya devam eder ancak borcu vs olan esna borçları için satabilir o zaman ucuza kapanır.

Zamanla benzin gıda elektrik vs fiyatları artacak ama insanların maaşı aynı oranda artmayacak o zaman insanlar geçinemiyoruz diye isyana başlayacak ve hükümet sorgulanacak geçmişte böyle olmuştu.
  • basond  (22.05.18 22:14:41) 
2001 krizinden sosyolojik farklılıklarımız var
o zamanlar mesela büyükşehirlerde yaşayan aileler hala köylerinden unu, bulguru, yağı, tarhanayı vs. getirebiliyordu. Cep telefonu yoktu, bilgisayar yoktu, internet yoktu, dijitürk (veya cine5 diyelim) yoktu yani milyon türlü masraf yoktu (anne babası çalışan, 1 bilemedin 2 kardeş olan, apartman çocuklarında vardı belki ama bu çocuklar toplumun %5-10'u filandı). Karnın doydu mu Allah'a şükrediyordun sadece bayramdan bayrama o da sadece çocuklara o da, çocuk çoksa belki hepsine de değil, kıyafet alınıyordu... Eğitim için de yaşasın burslar :) okumuyorsa meslek lisesine hatta sanayiye gidiyordu, Kütahyada işletme, Ağrıda uluslararası ilişkiler okumaya değil, kızsa evleniyordu. En başta kendi ailem ve etrafımızdaki benzer onlarca aile için durum buydu. Ki biz memur ailesiyiz- krizden her zaman en başta özel sektör etkilenir, memur alım gücü kaybına uğrar ama çökmez ki AKP zaten imam-öğretmen-asker-polis hariç memura doğru düzgün bir zam yapmadı hep alt gruptaki memurları zamladı üsttekileri 100 lirayla filan geçiştirdi bu da ayrı bir konu.. Şimdiye bakalım o apartman çocuklarının kendileri anne baba oldu. Onlarla aynı sosyolojik yapıdan gelmeyen bir aile olmamıza rağmen bizde: ben ayrı evde yaşıyorum, ailem kendi evinde, çalışan kardeşlerim var kendi evlerinde (4 eviz yani) köyden 4 yumurta gelmez çünkü onlar da marketten alıyor artık:) Hayvansal ve zirai üretim neredeyse bitti. Gıda fiyatları korkunç oldu. Biz krizde köye dönmemiştik, kamu lojmanlarından kimse de dönmemişti ama, mesela istanbulda ayakkabı vs. imalat atölyesinde çalışıp, işsiz kalıp veya yetiştiremeyip köye dönen çiftler oldu. Şimdi dönse köyde de aç kalır. Ne yapacaklar?
En çok etkilenen özel sektör demiştim, mesela arkadaşımın babası pimapenciydi, kur filan uçunca, köklü bir işletme de olmayınca adam battı. Ne yaptılar; gidip anneannesinin evine taşındılar. Anne-babası zaten sorunluydu, boşandı. Annesi, 2 çocuklu bir kadındı, ev hanımıydı ama iş buldu. 2 çocuk çok çok iyi okullarda okudu. Şimdi sıkıntı: aynı zamanda işsizlik çok yüksek, ev hanımı 35 -40 yaşında bir kadın şimdi iş bulabilir mi acaba? üstüne çocuk yetiştireceksen eğitim berbat. Dahası insanlar anne-babasının evine, 2 çocuğuyla dönebilir mi mesela? Bilemiyorum. Şimdiki gençler tahammülsüz, beklentiler/alışkanlıklar farklı çünkü intagramda fotograflar boy boy filan. Üstüne emeklilik yaşı olmuş 65. Yani anneanne çocuk baksın, anne çalışsın durumu artık yok olmak üzere. Zira daha anneanneler çalışıyor. (hadi şu anda o kadar değil de yakında herkesin anneannesi çalışıyor olacak). Bu insanlar ne yapacak?
Emlak piyasasını çok bilemiyorum. Çünkü 99da deprem oldu. Emlakın kalbi İstanbul, çok düştü sonra çok arttı...Şimdi kentsel dönüşüm nanesi var. O kadar çok parametre var ki. Eski Türkiye olsa ben şunu derim: Türk insanı ruhunu satar, evini satmaz! 95te olsun 2001de olsun bizim için "icra" denildi mi yutkunamazdık, şeytan çarpsa daha iyi bir şeydi. Ama dediğim gibi insanlar çok değişti. Kredi çekip tatile filan gitmek ütopik bir şeyken normal oldu. Herhalde bu tiplere evlerine icra gelmesi öyle aman aman dert edilecek bir şey olmayacak. Acayip şeyler görebiliriz.
  • niye ama  (22.05.18 23:35:35) 
ben daire durumundan önce şunu diyeyim;
o dönem almanya'da yaşayan arkadaşımın ailesi türkiye'ye dönüyor. oradaki mal varlığı ile burada apartman dikiyor.
bunu yapan ailede sadece baba çalışıyormuş, o da işçi. kısacası buraya milyonlar ile gelmiyorlar. ama durum o kadar kötü ki türkiye'de o parayla almanya'nın düz işçisi burada apartman, araba vs alabiliyor.
kısacası her şey olabilir. sonuçta bugün 300bine mal edip, 600bine satıyorsan, kriz döneminde o daireyi 310'a satsan bayram edebilecek duruma gelebilirsin.
  • logisticsmanager  (22.05.18 23:47:22) 
@logisticsmanager

söz konusu kişi, 65-70 döneminde gidip 2000 civarı, hele hele EUROdan önce döndüyse, bunu krizle pek bir alakası yok.
60larda gidip 2005, bilemedin 2010'a kadar dönmüş olan herkes apartman sahibi- yani benim çevremde apartman sahibi olamamış olanlar ancak 400 bin mark, 500 bin mark gibi paraları KOMBASSAN'a filan kaptıran mallar...O zamanlar Almanya'da 6-7 bin mark alıyordu, ilkokul mezunu düz işçiler. Yetmiyor üstüne hausmeister, şöför, tamirci şu bu olarak çalışıyor, 7-8 nüfus 50m2 yerlerde, hatta aileleri burada, erkekler tek heim'larda kalıyordu. Çocuğu bırak toruna bile para veriyordu alaman devleti. Kadınlar bahçelerden ot toplayıp pişiyor, çöplerden mobilya, eşya vs. topluyor, küvette kurban kesiyordu insanlar.
2001 krizinden hemen sonra almanyadaydım. Öncesinde yaşadıkları yerleri de gözlerimle gördüm, tüm bunları oradan biliyorum. Şimdi 1 tane türk aileye bunları yaptıramazsın. Hoş benim etrafımda var hala bazı manyaklar ama onlar ruh hastası.
  • niye ama  (23.05.18 00:01:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.