[]

2018 Ev Kirası Zam Oranı

Arkadaşlar merhaba.

Bizim kiracı zam döneminde beni aramadan konuşmadan %11 zam yapıp zamlı parayı yatırmış. %11 zam bu sene için uygun mu yoksa az mı? Sanki enflasyon çok yukarıda gibiydi.

Adam her ay düzenli yatırıyor parasını.

Sizce "tamamdır" mı diyeyim yoksa biraz daha mı artış isteyeyim?

 
Aradaki fark gerçekten düşük bir miktar. Kirasını zamanında ödeyen, sorun çıkarmayan kiracı bulmak zor bence. Ayrıca kiracınızı çıkarsanız, yeni kiracı bulana kadar geçen sürede zaten aradaki farktan daha fazla kaybınız olacak. Üstüne bir de huyunu suyunu bilmediğiniz bir kişiye evi kiralayıp ek risk alacaksınız.


  • throw down the sword  (22.05.18 14:09:31) 
Bence tamamdir de. En kötü kira alman evin boş kalmasindan iyidir.


  • lata  (22.05.18 14:09:33) 
buradaki tek sıkıntı size dememesi. abi böyle böyle yüzde 11 düşündüm dese siz zaten okay diyecektiniz muhtemelen. bence bunu söyleyin, sonuçta ev sizin size sorması gerekir zamı o değil siz belirlersiniz. durumu aktarın ama 11'i değiştirmeyin.


  • mula  (22.05.18 14:12:09) 
Şu an %15 imiş artış oranı, merak edip baktım. İyi bir kiracıysa sineye çekilir ama sormadan az arttırması yakışık değil. Yasa oran ne ise o oranda arttırıp sormadan kirayı yatırırsın sıkıntı yok, ama zamı az yapacaksan onay alman lazım.

Seneye aynısını yapmaması için kibarca hatırlatmanız lazım, belki de yanlış bir veri aldı zam oranını 11 sanıyordur?
  • John Bloor  (22.05.18 14:17:41) 
%15 sanırım enflasyon. aradaki fark çok değil. ama uzun vadede fark ediyor. mesela seneye de enflasyon oranının altında zam olursa bu yılki oranla çarpılıyor. uzun vadede ev piyasanın çok altında kalıyor.


  • nick bulamadim  (22.05.18 14:23:44) 
Y-Üfe miydi neydi öyle bir şeye bakılıyordu ama oradaki rakam bile maksimumdur.Ben olsam %11i kabul ederdim.


  • turkuaz  (22.05.18 14:29:30) 
mesela benim sözleşmede "tüfe" oranına göre demiştik, geçen Aralık'ta %11 civarıydı öyle bir artış yapıp yatırdık. 2 yıldır girdiğimizden beri hiç kira konuşmadık hep tüfe oranında (ve yukarı yuvarlayarak) yatırdık.


  • nhk ni youkosu  (22.05.18 14:32:01) 
%15..

Bence kiracıyı küstürme.. Benim ev sahibi bugün %15'e zorlarsa evden çıkarım (maaşıma %8 zam geldi, param yok artık) Bir de artık piyasada daha ucuza ev bulunabiliyor ve çok fazla boş ev var.

Ama zaten kira çok aşağıda diyorsan ya da ihtiyacın çoksa şansını zorlayabilirsin. En kötü ihtimalle o çıkar başkasını bulursun. Seçim senin :)
  • lcha  (22.05.18 14:55:21) 
valla sırf bana sormadan yatırdığı için ben "kime sordun da yatırdın, yüzde 15 oldu" derim, bi daha hıyar gibi davranmamayı öğrenir, toplumun bekası için faydası olur.


  • kenarortay  (22.05.18 15:06:45) 
Ev alip kiraya verecek durumu olmayan herkes ahlak dersi vermis.

Akli basinda insanlar mantikli onerilerde bulunmus.

Ben olsam yaptigi zami kendi basina belirledigini laf arasinda soyler ufak sitem ederim. Baska da ses etmem.

Bos gececek bir ay zaten tum yillik zam farkindan cok. Hazir kiracin var ve cok gicik olduysan baska tabii.
  • bir ileti paylastim  (22.05.18 16:10:59) 
@pheno, bir kaç yıldır kira artışları tefe-tüfe ortalaması değil de YÜFE üzerinden hesaplanıyor.


  • John Bloor  (22.05.18 16:24:33) 
bizim de artis %15 idi ama 11 uzerinden yaptik. ust kat komsum iki yildir zam yapmiyor, cunku etrafta cok fazla bos daire var ve halen piyasa degerinde kirasi.

duzenli oduyorsa, aradaki farka cok ihtiyaciniz yoksa bence kalsin, etrafta cok fazla bos daire var. laf arasinda dersiniz benimde dusuncem %11 idi ama keske onceden konussaydik diye.
  • 65 derece  (22.05.18 17:43:09) 
benim ev sahibim bu sene zam yapmadı.
geçen sene zam dönemi mesaj atıp "sizin için de uygunsa enflasyon oranında zam yapalım" dedi ok dedim yatırdım.
ama bu sene hiçbir şey demedi ben de ses çıkarmadım aynen devam.

işim gayrimenkul üzerine. bu dönemde tıkır tıkır kira ödeyen birisi varsa kaçırmamak lazım. bence şimdilik sineye çekin eğer çok canınızı sıktıysa habersiz hareket etmesi bir ara kulağına çıtlatın.

genel olarak ev sahiplerine bir tavsiye,
sokakta gezerken biraz kafanızı yukarıya kaldırırsanız ne kadar fazla kiralık ev olduğunu görürsünüz. mevcut kiracınız kirayı düzenli olarak yatırıyrsa iyi geçinmeye bakın derim.

öpüyorum kocaman.
  • teritori  (22.05.18 17:44:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.