[]

"karı" sözcüğü cinsiyetçi mi?

"lan karı" gibi hakaret içeren bir üsluptan bahsetmiyorum tabii. Mesela "Ahmet Bey'in karısı" derken cinsiyetçi bir söylemde bulunuyor muyuz? Feministler "koca" kelimesinden haz etmiyorlar, Etimolojik olarak 'hoca'dan geldiği ve bir hiyerarşi ima ettiği için. Karı kelimesinde de benzer bir durum var mı?

Teşekkürler


 
Cevabı bilmiyorum, ama kadının kimliğini tanımlayacak ve erkek üstünden anlamlandırılmamış bir tamlama neden kullanılmıyor, gibi bir tepki alabilir mi acaba? Bu kadının birinin karısı olmak dışında bir fonksiyonu yok mudur yani? Yoksa yoktur bilemem de, kadının da pekala kendine ait tanımlayıcıları varsa, birinin eşi olmasına vurgu yapmak manasız gibi.

Cumartesi günü royal wedding sırasında bununla ilgili bir şaka dönüyordu hatta. George Clooney ve karısı Amal Alamuddin'in fotoğrafını çekmişler. Altına da "ünlü insan hakları avukatı Amal Alamuddin'e düğünde eşi de eşlik etti" yazmışlar. Şimdi bu kadın ISIS'e karşı çatışırken, göçmenlerin haklarını vs savunurken "George Clooney'nin karısı" denmesi bir mantıksızlık olurdu zira.
Keza, Obama için de "Michelle's husband" diye bahsettikleri bir geyik vardı falan filan.

Sorunuz genel olarak "feminizm karılık kavramına karşı mıdır" gibi bir şeyse, o da çok çetrefilli bir cevap, zira milyon tane alt başlıktan bahsediyoruz feminizm deyince de.
  • sopiro  (21.05.18 21:44:06) 
etimolojisini falan bilmem. ben karı kelimesini genelde kadını küçümseyen kişilerden duyuyorum. tabii birinin karısı derken değil tabii. bir kadına karı diye hitap etme durumundan bahsediyorum yoksa ahmet'in karısı şeklindeki bir isim tamlamasında hiçbir cinisyetçilik yok bence. bundan alınan duyar kasıyordur olsa olsa.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (21.05.18 21:48:23) 
Sozcukleri tek basina degil icinde bulunduklari baglam icinde degerlendirmeliyiz. Kadin sozcugunu de baglam icerisinde ustalikla cinsiyetci bicimde kullanabiliriz.


  • Traveller  (21.05.18 23:03:23) 
kullanıma, üsluba göre değişir; ben karı-koca sözcüklerini daha doğru buluyorum; eş deyince kimden bahsedildiği anlaşılmıyor çoğu cümlede.


  • gezegen olan pluton  (21.05.18 23:07:53 ~ 23:10:16) 
Birinin karısı yerine birinin kadını da denebilir. Her kelimeyi de aşağılayıcı ya da hiyerarşik anlamlarla kullanmamız mümkün. Yurttas diyelim madem birbirimize ^_^ Türkiye'deki feministlerin entelektüel düzeyde de akıl mantık boyutunda da ciddiye alınabilir hiçbir tarafları yok.


  • dafaisss  (21.05.18 23:58:53) 
Aynı mantıkla "Ayşe'nin kocası" demek de cinsiyetçi. Ayşe kim ki birine sahip olabiliyor?

Sözlüğümüzde kelime kalmadı valla her şeye yerli yersiz "cinsiyetçi" etiketini yapıştırdığımız için.
  • m e b  (22.05.18 01:25:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.