[]

Hamilelikte izin

Hamileliği söylediğin andan itibaren günde belli bir saat çalışma süren oluyormuş onu birleştirip haftada 1 gün izin kullananlar var yeni çıkan bi yasaya gör, bilgisi olan var mı?




 
bildiğim kadarıyla her gün 1 saat geç gelip 1 saat erken çıkabiliyorsun. hamile değilim ama bu şekilde izin kullananlar oldu. birleştirme de yapılabiliyor sanırım ama bu konuda çok hassas ve kurumsal bir yerdeyim, her firma uygular mı bilmiyorum. ik'ya danışabilirsin bence


  • dedi ayca  (21.05.18 09:40:38) 
6.aydan sonra sanırım o dediğiniz izinler


  • KendineAteist  (21.05.18 09:41:07) 
Yazılı olarak doktor raporuyla iletin bildirim yapacağınız kişiye. Öbür türlü karnınız burnunuzda da olsa "biz nereden bilelim" deyip izin konusunda gecikmeler olabiliyor.


  • burfak  (21.05.18 10:02:56) 
dediğiniz sanırım süt izni, çocuk doğduktan sonra 1 yaşına gelinceye kadr anneye günde 2 saat süt izni verilir, onu birleştirip 1 gün olarak kullanabilir.

hamileyken verilen izin diye bir şey yok, rutin doktor kontrolleri için izin verilir ama daha az çalışma fln yok ne yazık ki. özel sektör için konuşuyorum devleti bilemem.
  • benaslinda  (21.05.18 10:10:33) 
dediğini ilk defa duydum öyle bir şey yok. dediğine benzer sadece doğumdan sonra doğum iznin bittikten sonra süt izni diye bir şey var. bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Çocuk 1 yaşına gelesiye kadar Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. günlük haklarını kullanmayarak haftada bir gün izine çevirebilirsin


  • kodummu oturturum  (21.05.18 10:15:18) 
Merhaba,

Anne adaylarının hamileliklerini öğrendikleri andan itibaren doktor raporuyla kanıtlamak koşuluyla günlük çalışma saati 7,5 saattir.

Öyle bilmeden "öyle bişey yok" diyenlere aldırmayın. Aşağıda 16 Ağustos 2013  tarihli 28737 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla; Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik" in 9. maddesinin 1. fıkrasında görebilirsiniz:

www.resmigazete.gov.tr


Doğumdan sonraki olay ise süt iznidir. İşe başlayan işçiye çocuğun 1 yaşına gelmesine dek günde 1,5 saatlik süt izni verilmesi gerekmektedir.
  • hakiki ssg  (21.05.18 10:29:30 ~ 10:35:33) 
@hakiki ssg, günlük normal yasal çalışma süresi zaten 7,5 saat, fazla mesaiye kalmasın manasına geliyor gönderdiğin madde. fazla mesaiye kalırsa hamile olmasa da parasını alabiliyor ya da onun yerine izin kullanabiliyor çalışanlar. hamileler fazla mesaiye tutulamayacağı için fazladan izin kullanacak bir süresi olmuyor yani.

sonradan toplu kullandırmalı süt izni var ancak o da yukarıda dendiği gibi doğumdan sonra, biriktirmeli kullanımı ise işverenin inisiyatifine kalmış bir şey. birleştir haftada 1 gün izin kullan demiyor yönetmelik, günlük uygula diyor ama işçiyle işveren arasındaki anlaşmaya bağlı olarak uygulaması değişebiliyor.
  • Bruce  (21.05.18 10:45:30 ~ 10:47:38) 
Merhaba,

Günlük çalışma saati molalar ve yemek saatleri hariç haftalık beş gün çalışan kurumlarda 9 saattir. Eğer haftada 6 gün çalışıyor iseniz 7,5 saat uygulanır. Bu da ilgili kanundaki haftalık 45 saate atıf yapar.

Ben örneğimi bunun üzerine verdim.

Aradım bulamadım şu an telefondan bulunca eklerim. Yargıtay'ın konu ile ilgili kararı var. Altı gün çalışan kurumlarda hamilelik çalışma süresi (7,5 x 5) / 6 şeklinde hesaplanıp 6,25 olarak uygulanmaktadır.
  • hakiki ssg  (21.05.18 10:57:46) 
Merhaba @hakiki ssg detaylı bilgi için çok teşekkür ederim. Haftada 5 gün çalışıyorum 8bucuk 5 bucuk, öğle aralarım da 1 saat. Bu durumda molayı cıkarırsak haftada 40 saat ediyor acaba kullanamaz mıyım 45 dolmadıgı icin?


  • söylemez  (21.05.18 12:14:46) 
Merhaba,

Şirketinizin kurumsallaığına göre değişen bir konu. Konuyla ilgili şirket IK'nız varsa danışmanız en doğrusu olacaktır. Mecvut çalışma düzeninizde 8 saat çalıştığınız için sadece 30 dk'lık bir düzeltme öngörülüyor.

Benim eşim de aynı mesai saatlerine sahipti 8:30 - 16.30 ya da 9:30 - 17:30 teklif etmişlerdi.
  • hakiki ssg  (21.05.18 12:23:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.