[]

Sandık güvenliği hakkındaki sıkıntının farkında mısınız?

- Sandık kurullarının nasıl oluşacağı, görev ve yetkileri 135 sayılı YSK genelgesiyle ilan edildi. Buna göre sandık kurulları 1 başkan, 6 asil, 6 yedek üyeden oluşacak. 5 üyeyi siyasi partiler verecek.
- Burada kriter son seçime katılmak üzerinden belirlendi. İYİ Parti’nin sandık kurullarına üye verme hakkı bulunmuyor. Ve bu temel bilgi az biliniyor.
- Gelelim düğüm noktasına: Bazı siyasi partiler sandık kurulu için üye bildirmez, ya da bildiremezse İlçe Seçim Kurulu o partinin üyesinin yerine, en yüksek oyu alan partiden birini atayabilecek.
- Seçim günü, her sandıkta seçimin başlamış sayılması için dört kişinin varlığı yetiyor.
Bir başkan üç üye. Ve sandık kurulu başkanları ilk kez atanmış kişilerden oluşacak.

Peki ne olacak?

135 sayılı genelge ile ilk kez ortaya çıkan iki soru işareti:
- Sabah erkenden, diyelim ki başkan, atanmış üye, AKP üyesi ve MHP üyesi ile dört kişi toplandı. Sandık kurulu başkanı, “Dört kişi olduk, yemin edip başlayalım” diyecek mi?

Yani ücra köşelerde ücra sandıklarda üstünlük tek partide olacak.

Zaten ümidim yoktu, az olan da bitti.

 
Evet farkına vardık sayende. Ümidimiz zaten vardı şimdi daha da arttı. :)


  • 1adam  (18.05.18 22:20:02) 
1adam, senin gibi dini butun adama secimde hile yapmanin kolaylasmasina sevinmek ondan medet ummak yakisiyor mu?

yani diyorsun ki hile ihtimalini kuvvetlendiren duzenleme benim umudumu arttirir oyle mi?
  • robokot  (18.05.18 22:46:46 ~ 22:48:28) 
kurul murul hikaye hepsi. tek bir konu var zaten sonucu belirleyecek olan; mühürsüz oyların kabulu. bitti.


  • reanarchy  (18.05.18 22:52:47) 
@robokot

1adam müslümanlığı, çıkar sağlayanları ve suç işleyenleri desteklemek için kullanan bir tip. islamda böyle şeyler yok.
  • titiraprap  (18.05.18 23:12:53 ~ 19.05.18 04:07:53) 
@titiraprap, kinaye yapiyorum yoksa hepsi boyle. bir an gardini dusurup kalbini acik etti de yuzune vurayim dedim.


  • robokot  (18.05.18 23:15:24 ~ 23:15:32) 
Bakiyorum da kimileri icin adalet onemli degil, onemli olan oyle ya da boyle kendilerinin kazanmasi. Her yol mubah...

Soruya gelince evet benim de umidim cok az, halen de degismedi ve secime kadar da degismeyek dusuncem. Secim sonucu da beni hic sasirtmayacak. Secimden oeoey umitli olanlari goruyorum bazen de, su saate kadar uyanmayan milletin son dakikada uyanacagini dusunmeye iten nedir merak ediyorum onlari.

@kaptan
referandumda nasil hile yapildiysa oyle yapilir, cok basit.
  • stavro  (18.05.18 23:18:36 ~ 23:19:32) 
@robokot
hile gizli olur. üstteki anlatılan durum herkesin bildiği bir durum.
bu arada gardı falan açık ettiğim yok. gard almaya gerek yok. açık konuşana da dayanamıyorsunuz. ne güzel değil mi burada hiç bir muhalif cevap almadan kendi yağınızda kavrulmak..

@titiraprap
senin kadar burada ileri giden olmadı. bunu unutmayacağım. söylediğinin hafife alınır bir tarafı yok.
  • 1adam  (18.05.18 23:23:37 ~ 23:28:36) 
@1adam, muhalefet sorun degil ya eglence oluyor bize de bir yerde.

>hile gizli olur.

mesele de gizlemenin kolaylasmasi zaten. yeni duzenleme butun taraflar sandik basinda yer almadan oylamanin baslamasini kolaylastiriyor, yani olabilecek usulsuzlukleri "gizlemeyi" kolaylastiriyor, yani "hileyi" kolaylastiriyor. mesele de o zaten. sen de bunu "ümidim arttı" diye karsiliyorsun. acik ettigin de bu zaten ama ya farkinda degilsin ya laf ceviriyorsun.

titiraprap az bile demis tabii. senin 1adamin, zamaninda "bir gun beni zengin gorurseniz bilin ki haram yemisimdir" diye agzini doldura doldura konusmuslugu var, ama pesinden kosarsiniz hala.
  • robokot  (18.05.18 23:35:39) 
Bu acidan degildim tesekkur ederim fakat bu bana eski kurallarla ayni gibi geldi. Ysk tarafindan atanan 1 baskan, yine Ysk tarafindan atanan bir baskan yardimcisi ve 3 siyasi parti uyesi yeterliydi onceki secimde. Fark nedir?

Buna gerek birakmayan secim hileleri ise sunlar: 1) Ysk'nin tamamen partizan olmasi ve orneklerle sabit hukumet tarafindan baskiya tabi olmasi. 2) Secmen listelerinin denetimsizligi, orneklerle sabit hayali secmenler 3) Bireylerin verdigi oylarin saglamasini yapmaya olanak taniyacak muhurlu/muhursuz orijinal materyallerin hukumet tarafina saglanmasi. Bireylerin verdigi oydan emin olabilmek de baski/tesvik/vaat araciligiyla cok net bir hiledir.
  • dunal  (18.05.18 23:37:19 ~ 23:39:02) 
@robokot
sen laf çevirmeyi bırakıp sunu söylüyor olabilir misin?
-biz neden hile yapamıyoruz yea ? belki de asıl derdin budur

maksat niyet okumaksa al sana soru..
  • 1adam  (18.05.18 23:39:50) 
asil derdim olamaz cunku ayni kurallar bana da gecerli, ben de hile yapabilirim. senin aksine ben, benim hile yapmami kolaylastiracak bir seyi de savunmam, cunku hile sevmem, secimde hile beni gelecek icin umitlendirmez, senin ve efradinin aksine.

niyet okuyacak bir sey yok, biri gelmis demis "bu hileyi kolaylastirir, umudum azaliyor", sen de cikip gelmissin "oo o zaman benim umidim artiyor", okuyacak bir sey yok, cevirmeye de calisma acik acik yazmissin.
  • robokot  (18.05.18 23:44:00 ~ 23:45:27) 
@robokot
bak hile yapmaya hazır halin var madem. başka bir şey demiyorum. konu kapandı benim için.

  • 1adam  (18.05.18 23:54:48) 
ooo cips kola kilit retorikte en kuvvetli argumandir, kaybettim sanirim.


  • robokot  (19.05.18 00:01:54) 
@1adam bana değil kendine kız. birçok kişi böyle düşünüyor. senin gibiler yüzünden insanlar deist oluyor hatta islamdan nefret ediyor.


  • titiraprap  (19.05.18 00:50:57 ~ 05:10:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.