[]

silahların menzil/güç üzerindeki etkisi

anlamadığım bir husus var. birbirinden farklı tabancaların (veya tüfeklerin) özellikleri anlatılırken işte etkili menzili şu kadar, tahribat gücü bu kadar falan. "ooo magnum 435xzy bununla bir fili bile öldürebilirsin dostum".

abi tabanca dediğin basit bir mekanizma değil mi, merminin götündeki baruta vurup patlatıyor, merminin ucundaki çekirdek de fırlıyor. menzildir, tahrip gücüdür falan bunlar merminin numarası değil mi? osuruktan bi tabancayla, fili öldüren magnum 32432xz farklı ne yapıyor ki biri osurukken biri fili öldürüyor? ikisinin de tek fonksiyonu merminin götüne vurup patlatmak değil mi? asıl işi mermi yapmıyor mu burada?

ha belki namlusundaki yiv ve setler olabilir ama o da osuruktan bir tabancayı fil öldürecek hale getirmez herhalde.

neyi gözümden kaçırıyorum?

(elbette ki şarjörün aldığı mermi sayısı, seri atış hızı, vs gibi tabancasal tüfeksel özelliklerde birbirlerine göre üstünlükleri vardır da atış menzili ve gücü açısından ne fark yaratıyor onu anlamadım).

 
Kalibre ile alakali olsa gerek. Yani silahin namlusunun eni.

Daha buyuk kalibre = daha buyuk mermi = daha cok barut = daha yuksek hiz = daha cok mesafe / tesir

Daha uzun namlu da bunlari arttirmaya yariyor olsa gerek, namlunun icindeki basinc daha gec disari cikip etkisini yitirdigi icin.

Mantik yurutmeye calistim, yoksa bildigimden degil.
  • common of demons  (17.05.18 14:04:42) 
Namlunun uzunluğu merminin hızı için çok önemli. Kısa olursa gazın itme gücünün çoğu kullanılamadan mermi namludan çıkar. Uzun olunca da hem silah kullanışsız oluyor hem de verim düşmeye başlıyor. Bunun dışında yivli vs olması merminin kendi etrafında dönüşünü, isabeti ve çıkış yarasını etkiler.


  • cleric  (17.05.18 14:05:04) 
upload.wikimedia.org

9 mm ile 50ae

herşeyi açıklamıyor mu sence?

daha çok barut, daha çok patlama, daha yüksek hız, daha büyük çekirdek, daha büyük tahribat.

bunun dışında çekirdeğin tipi
i.pinimg.com

bunlar da hıza etki ettiği gibi, tesir oranını da arttırıyor.

nebula.wsimg.com

bazı mermiler içerde parçalara ayrılıp çok tahribat yapar, sağ kalsan bile bu çekirdke parçalarını çıkarmak, daha çok tahribat vereceği için çıkarılamaz.

fil için bunu üretti adamlar, şaka gibi

vignette.wikia.nocookie.net
  • Photographer  (17.05.18 14:07:36 ~ 14:14:31) 
@photographer Soruyu soran aynı mermiyi iki farklı silah atsa ne farkediyor diye sormuş diye düşündüm ben.


  • cleric  (17.05.18 14:18:12) 
Ben de "aynı mermi farklı silahta nasıl farklı sonuç doğurabilir" anladım soruyu.

Eğer doğru anladıysak namlu uzunluğu, yiv set sayısı ve kalitesi, tabancanın gaz kaçırma toleransı, revolver (toplu) ya da şarjörlü olup olmaması hesapları etkiliyor.

Ha tabi hiç bir tabanca ile bir fili öldüremezsin, ayıyı da hatta domuzu da öldüremezsin. Tabanca lan bu insanı zor öldürüyor :)
  • John Bloor  (17.05.18 14:37:06) 
Sadece mermi degil, namlu uzunlugu, yivleri vs. de etkili ornegin. Bunu sen de soylemissin zaten gerci.
Ama dedigin gibi asil olay mermide bitiyor. Mesela ayni silahla farli mermiler kullanarak bambaska tahribat gucu yaratabiliyorsun.
Zirh delici mermi en iyi ornek, burada is mermi teknolojisinde bitiyor mesela. Disinda yumusak kabuk var merminin, zirha carptiginda dis kabuk parcalaniyor ve icerideki daha ince cekirdek zirhi delip geciyor. Burada olay direkt mermi. Cekirdegi ve kovaniyla birlikte merminin yapisi. Farkli farkli amaclar icin farkli mermiler var bildigin gibi.
Arabada da performanstan bahsediyorsak olay aslinda genel olarak motor ama biz yine de arabanin kendisinden bahsediyoruz soyle yuksek performansli, boyle guclu falan filan.
Ford f150 tas gibi araba ornegin. Ama Ford f150 degil, aslinda motoru tas gibi ve o yuzden tas gibi araba olarak kabul ediliyor.
  • stavro  (17.05.18 14:38:44 ~ 14:40:40) 
Zehir ya da narkozun dozu olarak bak olaya. Doz artınca bu dünyaya veda ihtimali de artıyor.
Balistik mevzusunu araştır.

  • 1adam  (17.05.18 14:40:34 ~ 15:24:00) 
burada üç önemli faktör var;

1- mermi ne kadar barut içeriyor? ya da merminin namlu çıkış hızı ne? yani sen tetiği çekince ne kadar barut patlatıyorsun, dolayısıyla mermi ne kadar hızlanıyor? bu silahtan silaha çok fark ediyor? tabi silahın o kadar barutun patlamasına dayanması, belli hızda çıkan mermiyi titretmeden düz bir biçimde çıkarabilmesi lazım. namlu kenarlarına çarparsa namluyu, tetik kısmını falan yaran bir sürü sorun çıkabiliyor. pasif soğutmalar, titanyum alaşımlar, döküm gövdeler falan gırla gidiyor.

2- tesir büyüklüğü ne? kalibre, uzunluk, yapı, malzeme dolayısıyla gelen mermi ne kadar büyük ve etkili? kalibre de buna dahil ama ağırlık, uç geometrisi derken mermi özellikleri tesiri çok değiştiriyor. namlunun bu mermiyi hedefe düz bir şekilde gönderebilmesi için içeri ile ilgili ne hesaplar yapılıyor, anlatamam...

3- mermi özellikleri nasıl? merminin yiv seti ile dönüş hızı ne? girdiği yerde tekrar patlayan mermi yapısına kadar binbir çeşit mermi var.

yani bir tabancadan çıkan mermi de aynı yöntemle ateşleniyor, uçaksavar mermisi de. ama ikisinin (hem ateşleyen silaha, hem de hedefe) yaptığı tahribat arasında dağlar kadar fark var.
  • babilbaligi  (17.05.18 15:17:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.