[]

Sigarayı bırakmaya korkuyorum

Bırakmayı o kadar çok istiyorum ki. Fakat bırakınca molalarımda ne yapacağım, arabada güzel müzik duyunca ne yapacağım, uzun yolda ne yapacağım, mangal sonrası ne yapacağım, üzgün olunnca deniz kenarına gidip sigara yakma ritüelim ne olacak, bıraktıktan sonra hastalıklar çıkarsa (5 yıldır içiyorum, arada bölük pörçük aralar verdim) gibi endişelerden bırakamıyorum. Yoksa içmeyince fiziksel anlamda bir bağlılığım yok. Benimkisi duygusal. Bırakamıyorum. İçmeyince fiziksel olarak bir kriz yaşamıyorum.

Yukarıdaki ritüellerden doğacak boşluk beni dehşete düşürüyor çünkü hayatım bunun üzerine kurulu resmen. Beni mutlu eden şeyler arabda müzik dinleyip sigara içmek, mangal yakıp arkasından sigara yakmak. Yani sigarayla bütün halindeyken benim için güzel bunlar.

Yerine koyacağım hiçbir şey yok. E-sigara şu bu herşeyi denedim. Farkettim ki ben atıyorum mangal yakmaya bile arkasından içeceğim sigara için gidiyorum.

Sigarayı bırakmak istiyorum. Nasıl kurtulacağım? Yardımcı olun.

 
Benim de öyle. Tüm molalar servisten inme maç izleme yemek sonrası vs vs hep onun üzerne. Güzel soru :(


  • brad pitt  (15.05.18 11:26:47) 
Ben de uğraşıyorum ama bırakamadım. Rutinleri ortadan kaldırmak başlangıç olabilir. Mesela ben yemek sonrası mutlaka yakardım. Şimdi yemeklerden sonra 2 3 saat içmediğim oluyor. Hemen o anda yapacak başka birşey bulmak lazım.


  • curukturpkokusu  (15.05.18 11:34:36) 
güzel bir konuya değinmişsin en azından bu duyguyu tanımlayabiliyorsun. sana önereceğim tek ama tek şey şu kitabı okuman:

(bkz: sigarayı bırakmanın kolay yolu) - (bkz: allan carr)

(bkz: the easy way to stop smoking)

tam da bu korkulardan bahsediyor. ben 2008'de bu kitapla bıraktım ve bir daha hiç içmedim.
  • füt  (15.05.18 11:42:59 ~ 11:46:48) 
sigarayı bırakmak buna karar vermek bir nevi eşik gibidir. o eşiği atlayana dek her şey gözünde büyür. bıraktıktan belli bir süre sonra ise amaan ne kolaymış dersin.
tüm bunlar atla deve değil yani. hiç sigara içmeyen veya bırakanlar bununla baş edebilmişse sen de edersin.
örnek vereyim. bizim firmanın en stresli en boktan bölümünün başındaki adamı aklıma getiririm hep. adam hayatında sigara içmemiş, doğal olarak öyle bir ihtiyaç da duymuyor.
yani yukarıda yazdığın tüm ritüelleri yaşaman için sigaraya ihtiyacın yok. söylenenin aksine ben sigarayı bırakınca inadına çaydan kahveden vazgeçmem. günlük düzenimi hiç bozmam.
  • lazpalle  (15.05.18 12:41:11) 
zamaninda sigara birakma konusunda uzmanlasmis bir klinik psikolog ile tanismistim. adam sigara aliskanligini tertemiz olarak ortaya koyuyordu. soyle ki; bu bahsettigin ritueller zaten seni uyaran etkenler. belleginde izi olan anlar yani. sigarayi da bu bellek izi baglantilarini kesmeden birakamazsin. yani tersiyle, sigarayi birakmak istiyorsan bu rituelleri engellemen gerekli ve bunlari cok sevdigimiz icin de cok zorlasiyor mesele. Ben mesela sabah icilen ilk sigaranin hastasiyim, bunu engelleyemedigim icin de gerisi gun icinde geliyor :)

her sey acik net ortada. Zararli oldugunu biliyoruz buna karsin sevdigimiz ritueller var vs vs. Rituellerin olusturdugu yollardan yurumeyip yeniden o yollarin yesillenmesini saglaman gerekli yani.. pehh..
  • oldboy  (15.05.18 13:10:49) 
Şimdi size biraz sigarayı öveceğim.

Ben 7 yıllık sigara içiciliğimde neredeyse her marka sigarayı denedim. Böyle artık triplere falan girmiştim "yok abi o bende öksürük yapar, yok abi o balgam yaptırır" Hatta bir dönem tütün ekspertiymişim gibi arkadaşlarım benden sigara tavsiyesi alırdı. Bunları anlattım ki ne kadar sigara aşığı bir insan olduğumu anla.

Sigara için yaptığım rutinler oluşmaya başladı bir yerden sonra. Eve yürüme rotamı sigara uzunluğuna göre ayarlıyordum, kışın yağan karda müzik acıp içiyordum, alkol ile konusunu zaten açmaya gerek yok. Daha bir sürü şey.

Keyifle içtiğim bu sigara sevdamdan iki üç hafta önce vazgeçtim. O bırakma sürecinde "Ne yapsam bitane içsem mi?" geyiğini çok döndürdüm kendi içimde. Ama içmedim. Şu an sadece haftada bir en fazla iki gün alkolun yanında tüketiyorum. Fakat o da gitmiyor. Yani göğsüme oturuyor artık. Yakında tiksinirim belki bilmiyorum.

Şu bir doğru. Sigara içen insanlar hayatını sigara ile bağdaştırdığı için, bırakınca bi boşluk oluşuyor. Örneğin sinirlendiğim zaman o tütünü sarmaya çalışma histerileri, yemek üzeri çay yanı diye adlandırdığımız keyif sigaralarını, bir yandan ağlamana engel olmaya çalışırken yutamadığın nefesler. Bunlar yok artık. Hala bunları dolduracak bir boşluk bulamadım. Arada içeyim lütfen ya tribine girince sakız çiğniyorum.
  • kablelvuku  (15.05.18 13:30:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.