[]

Issiz adada tek basina kalma isi

Filmlerde gordugumuz bir batan gemiden, dusen ucaktan sag kurtulup bir adaya savrulup orada yillarca tek basina kalma olayi ne kadar gercekci?
Bana olanaksiz geliyor da. En fazla birkac ay veriyorum ben, yili dolduramazsin bile diyorum. Oyle birkac yil hayatta kalmak imkansiz gibi.

Okyanusun ortasinda adadasin, bunun yagmuru var firtinasi var. Korunakli degilsin. barinak yok, isinma yok. Geceleri buz gibi olur muhtemelen zaten. Firtinayla birlikte yagmur yagdi, direkt hastasin mesela. Nasil iyileseceksin ustun basin islak aciktasin barinaksiz nesiz. Basit bir usutme bile olume goturebilir diye dusunuyorum. Bir usutup sag ciksan ikinci usutmede gidersin, olmadi ucuncude yani. Dogru durust yiyecek bir sey bulamiyorsun, duzenlu beslenme yok ve vucut direnci de yerlerde. Bunun bortu bocegi vahsi hayvani var. Disin ilitihap yapsa ne ilac var ne bir sey mesela. Orada burada mahsur kalip kurtlarilan insanlar goruyoruz mesela, 30 gunde bir deri bir kemik kalmis oldu olecekler zaten. Iyi kotu yiyeccek icecek bulduklari halde oyleler gordugum ornekler.

Yani hangi bir ihtimali sayayim, yillarca hayatta kalmak imkansiza yakin geliyor bana dusunnce. Kaldi ki bir sure icinde cildirip intihar edersin hayatta kalsan bile de o ayri konu.

Sizce ne kadar gercekci bu senaryolar? Boyle yasanmis bir ornek var mi hic gercek hayatta? Oyle 30-40 gun degil, birkac yil gecirmis falan.

 
eski dönemde insanların ıssız adaya düşen insanlardan ne farkı var ? bundan 1000 yıl öncesinden bahsediyorum.


  • oscar  (13.05.18 01:45:08) 
Ne farki vardir sence? Adamlar direkt o sartlarda doguyorlardi. Daha dayaniklilardi muhtemelen. Buyuksehirde yasayan yetiskini adami bir anda issiz adaya koymak ayni sey olmasa gerek.
Bir de 1000yil o kadar eski degil, cok daha oncesine gitmemiz lazim issiz ada senaryosunu karsilastirmak icin. 1000 yil once dedigin orta caga tekabul ediyor.

  • stavro  (13.05.18 01:59:21 ~ 02:00:05) 
koyde yasayan birisini adaya atarsaniz hayatta kalabilir, ama sehirde yasayan birini atarsaniz muhtemelen olur. koyde yasayan insan kendi kendisine yetmesini bilir, sehirdeki ise bilmez/beceremez.

filmlerdeki insanlar sehir cocugu, dolayisiyla yalan-dolan.
  • tomcruise  (13.05.18 02:00:35) 
Gerçekçi bulmuyorum kesinlikle. Şu an için öngöremediğimiz herhangi bir detay yüzünden bile ölebilir o durumdaki bir insan. Zehirli bir bitkiyi yemek veya bir şekilde kana karışması, zehirli minnacık bir hayvan, vücutta ufak bir kesik yüzünden oluşan enfeksiyon...vs vs bunlar sadece öngörebildiklerimiz.

Diğer yandan insanın en önemli özelliklerinden birisi de bulundugu şartlara uyum sağlayabilme yeteneğidir. Tom Hanks'in oynadıgı bir film vardı, Cast Away sanırım adı, oradaki adamın hikayesi gerçek diye hatırlıyorum.

Ancak gene de sıradan herhangi bir insanın o şartlarda hayatta kalması mucize.
  • cymbelina  (13.05.18 02:08:50) 
her şeyi olur tamam bu da olabilir bu da olur diye gerçeğe uygun kabul ettik diyelim. 30 yıl boyunca "lan bir gemi gelse, bir uçak beni görse" diye ümit ederek yaşayabiliyor olma kısmı bana inandırıcı gelmiyor; ümit edilmez diye değil, öyle öyle kayışları koparırsın bir aşamada.


  • dafaisss  (13.05.18 02:15:28) 
Cast Away filminden aklima geldi bu soru benim de:)

--SPOILER--
Gercek hikaye mi bilmiyorum ama 4 yil sonra insan normal konusmayi bile unutur diye dusunuyorum, kendini dogru durust ifade edemez. Dogru durust yuruyemez falan. Adam direkt araba kullaniyor filmde bir de.
  • stavro  (13.05.18 02:27:53) 
zor ama imkansız değil bence.

hayalini çok kurdum ben bunun. önce kendime bir barınak buluyorum/inşa ediyorum. böcekten ve her türlü vahşi hayvanlardan mümkün olduğunca uzak tutacak. içme suyu buluyorum ve yiyecek bir şeyler. ve tabii ki ateş...

kafayı yemezdim ben, çünkü kendimle iyi anlaşıyorum. konuşurdum bol bol.
  • runagain  (13.05.18 07:52:01) 
www.oddee.com

Adanin imkanlariyla cok alakali. Eger vahsi hayvanlar, zehirli bitkiler ve boceklerle dolu bir yerden bahsediyorsak muhtemelen kisa bir sure icinde olumle sonuclanacaktir. Ancak bir sekilde bu ikisinin olmadigi, iliman iklimli bir yerdeyse hayatta kalma sansi yukselir. Kaldi ki insanin hayatta kalma gudulerini de yabana atmamak lazim; modern hayat her ne kadar bizi citkirildim bir hale getirse de bedenimiz isler zora girdiginde kontrolu ele alip hayatta kalmak icin elinden geleni yapiyor. Kimse issiz bir adada yalniz kaldi diye oturup acindan ya da soguktan olmez. Illa bir sekilde besin bulmaya, kendine bir barinak ayarlamaya calisir.
  • salihdt  (13.05.18 12:02:21) 
kisisine gore degisir, genele gore haklisin ama.

yani bu sartlarda yasama ihtiyaci hic olmayacak olsa bile dogayla nasil yasanacagini merak eden hobi olarak bu bilgileri emen kisiler var. bunlar dogada yasamak zorunda kaldiklarinda kendilerine barinacak yer yapmayi, besini nerde bulacaklarini, ne yiyeceklerini ne yemeyeceklerini vs. bilirler ve bir alisma surecinden sonra yasayabilirler.

Bunlarla alakasi olmayan bir insan da bir sekilde yolunu belki bulabilir ama sansli olmasi lazim. o kadar is yapilirken bir yerin yaralansa, orasi mikrop kapsa... zaten duzgun beslenemiyorsun. ilac yok, doktor yok, basit bir enfeksiyon bile öldürebilir adami.

ikisinde de iklim, dusulen adanin durumu vs onemli tabii. ne kadar yirtici hayvan var ne kadar yenebilecek hayvan var vs.
  • robokot  (13.05.18 14:23:42 ~ 14:24:19) 
Olanaksız değil. Adanın ne kadar "yaşanabilir" olduğu, kişinin el becerisi ve doğa bilgisi önemli noktalar. Zaten temelde 2 sorun var, barınma ve yiyecek. Bu ikisini çözdüğü zaman yıllarca yaşayabilir.


  • harvey  (13.05.18 15:20:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.