[]

bana İŞ Tanımı bulalım.

mesleki toyluk olarak çok yanlış yaptığımın farkında vardım. benim iş tanımım yok. her işe koşturuyorum.

bilişim sektöründeyim. henüz öğrenciyim. part time olarak yaklaşık 3 yıldır, şimdiki iş yerimde ise ağustos ayından beri çalışıyorum.

sektörde ki neredeyse her işten yarım yarım anlıyorum. kendimi iyi eğittim. fazla deneyimim yok fakat çok okuyan ve araştırmayı çok seven biriyim. en güçlü yönümün "üretkenlik" olduğunu düşünüyorum. dijital pazarlama üzerine eğitimler aldım, server kurulumu üzerine çalıştım, grafik tasarım olarak az buçuk tatmin edici işler çıkardım mockup vb. işler yaptım. bir yazılımın pazara çıkmadan önce testini yaptım 100lerce hata buldum (kullanıcı deneyimi ve front end)... şirketin projelerinin sitelerinde blog yazarlığı yaptım, sosyal medyalarını yönettim. aklıma gelmeyen daha bir çok şey.

yani şirketlerde joker eleman olarak çalıştım hep. çeviri işi bile yaptım. fakat gördüm ki yöneticimiz benim hiç bir iş yapmadığımı düşünüyor. bunu duyunca çıldırdım yüz yüze görüştüm ama o iddiasında kararlı. ticari getiri sağlamıyormuşum. ben de sahaya çıktım şimdi, bir müddet sonra ayrılmayı düşünüyorum. (önceden saha tecrübem vardı.)

sağa sola dağıtmak için CV hazırlayacağım sizce benim iş tanımım nedir? istanbul'dan gelen bir yönetici beyfendi ile akşam yemeğinde sohbet etme fırsatını bulmuştum. "senin gibi birine istanbulda çok ihtiyaç var. her işten anlıyorsun, yapmana gerek yok, yöneticilik yapman gerekli. ben elemanlarıma bir iş söylediğimde işin ne kadar sürede biteceğini kestiremiyorum, sen kestirebilirsin." tarzı şeyler söylemişti gurur duymuştum.

 
Birebir aynı yollardan geçmiş biri olarak yazayım: ilk işyerinde çok şanslıymışsın, çünkü bu tarz joker pozisyonlar herkese nasip olmuyor, genelde insanlar çok sıkıcı ve rutin bir operasyonel görevle başlayıp sonra bu tarz görevlere ilerliyorlar. Sen bu joker pozisyon sayesinde bir çok konuda bilgi edinmişsin ve neden zevk aldığını, neyin para getireceini, neden zevk almadığını tespit etmiş durumda olmalısın. Lakin bu sonsuza dek sürmüyor, müdür buna bir son vermek istemiş. (Bence bu noktada şanssızsın zira çok erken gelmiş bu zorlama sana. Henüz dunning kruger'i dahi aşamamışsın - her işten %1 dahi anlama şansın yok, ayrıca yanlış anlama ama tarzında bir ukalalık seziyorum, bu sana zarar verir)

Aslında müdürün kötü bir şey yapmıyor, seni bir seçim yapmaya zorluyor. Seçim zamanı geldi, müdürüne gidip, ben x y z t a b c ile ilgilendim, bunlarla ilgili fikrim ve bilgim var, ama şirkete en faydalı olacağım alan bence A, ayrıca kendi kariyerimi de o alanda çizmek istiyorum deyip, dikeyde özelleşmeye eğilmen lazım.

O diğer yönetici beyefendi iyi demiş, özellikle türkiye it sektörü gibi yetişmiş iş gücünün inanılmaz az olduğu ortamlarda jack of all trades, master of none stratejisi işe yarar, ancak, ancak iş bulmana yarar. hiç bir zaman yüksek maaşlı, sağlam pozisyonlara ilerleyemezsin. her it firmasında her işi yapan birileri vardır ama max. 3-4 binde tıkanır kalırlar. 30 binleri hedefliyorsan niş pozisyonlarda uzmanlaşmaya koşmak zorundasın.
  • roket adam  (07.05.18 01:04:40 ~ 01:06:31) 
öyle çok kurumsal büyük firmalarda çalışmadım. ben trabzon'da yım dolayısıyla burada ki firmalar yukarda dediğim gibi çoğu işi yarım yarım yapar. kimisinin reklamcılığı daha kuvvetlidir ajans gibi çalışır, kimisi yazılıma daha çok önem verir. ben neler yaptığımdan kısaca bahsettim. istatistik ve bilgisayar bilimleri okuyorum "veri analizi" yapmak istiyorum ama tecrübem sıfır.

nasıl sormam gerektiğini de söyleyin de bileyim o zaman?
  • seni sevenleri bir kere uzdun  (07.05.18 01:04:58) 
@roket adam. samimi cevabınız için teşekkürler. çalıştığım yerden yakın zamanda çıkmakta kararlıyım çünkü burada bu saatten sonra mutlu olamam. söylediğim şeyi çok iyi anlamanız beni mutlu etti. yukarıda özellikle belirttim; yazılım testi ve dijital pazarlama en çok eğlendiklerim oldu. okulumdan ötürü "istatistiksel veri analizi" en çok merak ettiğim sektör. ama Trabzon'da yapan yok bunu. ben şimdi öyle bir şirkete cv yollasam hiç tecrübem olmadığı için kabul görmem.


  • seni sevenleri bir kere uzdun  (07.05.18 01:11:43) 
İstediğin cevap bu değildir belki ama - dostum hırslı meraklı bi adamsan, ingilizcen varsa veya öğrenirim diyorsan türkiye'de önü açık bir noktadasın, istanbul veya ankaraya taşınıp bir maceraya atılmayı düşünebilirsin derim. Dediğin gibi lokal olarak işin kolay değil.


  • roket adam  (07.05.18 22:50:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.