[]

Yeni meskenlerde 5 yıl emlak vergisi muafiyeti mi var?(Çözüldü)

Merhaba Emlak Vergisi Kanunu'nda şöyle bir şey gördüm, buradan anladığım kadarıyla son 5 yıl içinde sahip olunan meskenlerde bir muafiyet var ama şu 2500 Yeni Türk Lirası yazan nyerde ne demek istediklerini anlamadım, bilenler aydınlatırsa sevinirim.

Geçicimuaflıklar:

Madde5 – (Değişik: 17/7/1972-1610/2 md.)

a) Mesken olarak kullanılan bina veyaapartman dairelerinin, 2.500 Yeni Türk Lirasından az olmamak üzere vergideğerinin 1/4 ü, inşalarının sona erdiği yılı takibeden bütçe yılından itibaren5 yıl süre ile geçici muafiyetten faydalandırılır. (1)(2)

Bu binaların, bina apartman ise dairelerin,mesken olarak kullanılması şartiyle, satınalma veya sair suretle iktisapolunması halinde de yukardaki muaflık hükmü kalan süre için uygulanır.

 
Bu madde inşaatı yeni bitmiş daireler için bitiş tarihinden itibaren 5 yıl süre için diyor. Son 5 yıl içinde edinilen daireler kastedilmiyor.

Ama şöyle bir durum var. Ben 3 yıl kadar önce bir daire satın aldım. Satın aldığım takvim yılı için emlak vergisi ödemedim. Diğer yıllar hep ödedim. Ancak dairem kirada. Yıllık gelir vergisi beyan ederken iktisap tarihinden 5 yıl boyunca iktisap bedelinin %5'ini gider olarak gösterebiliyorum. Böylece götürü gider yöntemine göre epey bir avantajım oluyor. Ayrıca ödediğim emlak vergilerini de gider olarak gösteriyorum.
  • neyehbe  (06.05.18 21:19:15 ~ 21:19:47) 
Yeni derken inşaa olmayı kastetmiştim. 2015 yapımı falan bina.


  • apdulera  (06.05.18 21:54:12) 
benim de buradan okuyunca haberim oldu olaydan ama epey şart var. Hiçbir geliri olmamak gibi.

vergialgi.net
  • skoylu  (07.05.18 14:05:42) 
Bilgi Edinme Kanunu kapsamında belediyeye başvurmuştum,muafiyetin otomatik tanımlandığına dair şöyle bir e posta yolladılar;

"Emlak vergisi Kanunun
Geçici muaflıklar:

Madde 5 – (Değişik: 17/7/1972-1610/2 md.)

' Mesken olarak kullanılan bina veya apartman dairelerinin, 2.500 Yeni Türk Lirasından az olmamak üzere vergi değerinin 1/4 ü, inşalarının sona erdiği yılı takibeden bütçe yılından itibaren 5 yıl süre ile geçici muafiyetten faydalandırılır' hükmüne istinaden yeni bitmiş binalara 1/4 oranında muafiyet uygulanmaktadır. Ayrıca başvuru yapmanıza gerek olmaksızın muafiyetiniz otomatik olarak uygulanmaktadır."
  • apdulera  (07.05.18 16:21:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.