[]

Kampçılıkla ilgilenen var mı?

Kampçılıkla profesyonel ya da amatör olarak ilgilenen arkadaşlar; sormam gereken birkaç soru var. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler...

edit: Talep üzerine sorularımı buradan sorma kararı aldım.

1. Doğru kamp malzemeleri nereden alınır?

2. Bir haftalık kamp için yanımıza almamız gereken, olmazsa olmaz şeyler nelerdir?

3. Bir haftalık doğa yürüyüşü için yanımıza almamız gereken, olmazsa olmaz şeyler nelerdir?

4. Kampa çıkmadan önce ilkyardım ve izcilik tarzı eğitimleri 1-2 gün içerisinde alabileceğimiz yerler var mı bildiğiniz?

5. Baton almak şart mı bir haftalık yürüyüş için? Bana kullanamazmışım gibi gelen çok tuhaf bir alet.

 
yaz buraya. hem ilerde bu sorulara cevap arayanlar da faydalanır.

bu tip bilgilendirici şeyleri özel meseleler gibi mesaj yoluyla konuşmasak daha mı iyi sanki.
  • eeb  (04.05.18 12:30:49) 
1. Profesyonel kamp magazalarindan. Atlas, k2 outdoor gibi yerlerden. Butce kisitliysa decathlon da olur.
2. Ne tur bir kamp? Yemegi kendiniz mi yapacaksiniz, disaridan/hazir mi yiyeceksiniz?
Kisaca: bu mevsim icin konusuyorum: cadir, mat, bolgeye uygun ayakkabi, uyku tulumu sapka, terlik, gunes kremi, terlik.. Gerisi nasil bir kamp yapacaginiza gore degisir. Ates yakmak icin aletler, pisirme icin tava tencere vsvs.
4. Hemen olur mu bilmiyorum ama ilkyardim egitimi ve sertifikasi hayat kurtarir, herkes almali.
5. Ben daglik yerlere pek gitmedim o tarz cilgin uzun yuruyusler yapmadim. Batonum vardi. Yuk oldu bana.
  • ykyt  (04.05.18 13:13:33) 
1- kutupayisi gibi karakoy'deki magazalardan bakarak, sorarak alabilirsin. ne alacagini bildiginde internetten de alabilirsin. decathlon da iyidir ayrica. nurgaz kamp malzemeleri satiyor. aliexpress yerine nurgaz'dan da alinabilir bir cok malzeme.

2/3- bir hafta hep cadirda mi kalacaksiniz? yemek isi nasil olacak? doga yuruyusu dediginiz likya yolu gibi mi? yani gece cadir atip kaldiginiz yerden devam mi? cunku is malzemeyle yurumeye gelince olay degisir. her gram onemli yururken. cadiri bile ona gore secmeniz gerekir.

temel kamp malzemeleri; cadir, uyku tulumu, mat. gerisi size kalmis. ben kendime gerekli gordugum her seyi tasiyorum. tava-tencere-caydanlik-yemek kabi set seklinde ic ice gecen, termos, ocak, kamp tupu, catal-bicak-kasik, testere, sisme yastik, hamak, ates yakma malzemeleri, gunes varsa agac yoksa tarp, rahat ayakkabi, termal giysi, eldiven, bere, corap, sicak su torbasi, igne iplik, pecete, mendil, saribez, sabun, dis macunu, tarak, gozluk, makas, ip, ducktape, cakmak, cira, atistirmalik, ceviz vs. makana-bulgur-salca-peynir-yag-vs. cekirdek, kamp sandalyesi, alkol, kupa, kahve-cay, filter kahve kagidi, baharat, katlanir atesi ruzgardan koruyucu, kamp lambasi, kamp dusu, katlanir bidon, cop torbasi, lavas, marsmelov, yagmurluk, patates, gunes kremi, hijyenik ped, nakit para, batarya, kitap, gopro, bel cantasi, hoparlor

4- kampciligin egitimini veren yer bilmiyorum ama ilkyardim egitimi var. sertifikali hem. ama tabi butceniz varsa. ama onun hem yazili sinavi hem Pratik sinavi var ve guzel calismak gerekiyor. vaktiniz varsa ekipten birinin boyle bir birikimi olmasi guzel olur.
kamp icin bilmeniz gerek standart birkac sey var. onlari forumlardan, bloglardan falan okuyup ogrenirsiniz. atiyorum cakal sesi duyarsak ne yapalim gibi.
  • jimicik  (04.05.18 13:20:04) 
1. decathlon
2. çadır, mat, tulum, el feneri, kafa feneri, ağrı kesiciler, ilkyardım malzemeleri, yağmurluk, mevsim değişkenliği olabileceği için bunlara uygun kıyafet, gideceğiniz yerde alışveriş imkanı yoksa ona göre erzak ve kamp ocağı, çakmak, bıçak, mutfak malzemeleri (bardak, tuz, baharat vs.), kalın ve ince ip, yedek pil, peçete, ıslak mendil, çöp poşeti yoksa poşet

aklıma gelenler bunlar

3. yürüyüşe uygun ayakkabı ve yedek spor ayakkabı. kıyafet olarak soruyorsan gene decathlon yardımcı olacaktır.

5. çok engebeli bir yer değilse bence gerek yok.
  • dedimmidemedimmi  (04.05.18 13:21:18) 
1- kamp/avcılık malzemesi satan yerlerden, online alışveriş (n11, hepsiburada, nurgaz gibi) decathlon. özellikle profesyonel bir şey aramıyorsanız buralar yeterli olacaktır.

2- kampın şekline bağlı. bir noktadan diğerine yürüyerek gideceğiniz bir hafta ise, ve her gün farklı bir yerde kamp kuracaksanız daha az malzeme ile bu malzemelerin ağırlıkları önemli. yok eğer 1 hafta boyunca sabit bir yerde olacaksanız daha farklı malzemeler gerekir. bir de kamp alanında mı yoksa tesis olmayan bir yerde mi kalacaksınız bu da mühim.

ben sabit bir yeriniz olduğunu varsayarak uzunca bir liste yazıyorum aşağıya. başkaları da faydalanır belki.

- çadır, mat + uyku tulumu veya şişme yatak + şişme yastık (veya normal) + battaniye + hava pompası + çarşaf + yastık kılıfı, varsa polar battaniye

- çadır aydınlatması, dış aydınlatma (kafa lambası da olur) çamaşır ipi, havlu, tuvalet kağıdı vs.

- yürüyüşe uygun ayakkabı, ağrı kesici, kas gevşetici, baton (uzun süreli ve yorucu yürüyüşler ise) bu arada tchibo web sayfasında uygun fiyatlı ilk yardım setleri de satılıyor.

- masa örtüsü, tüp, çatal, bıçak, kaşık, tabak, tava, su kaynatmak için ufak bir metal kap (sütlük gibi), tuz, baharat, sıvı yağ, konserveler, peçete, doğrama tahtası, kahve, çay, şeker, yemek kapları, çakmak, buz kaseti (lazım olabilir tesiste kalırsanız buzdolabını kullanırsınız) matara, kuruyemiş, ıslak mendil, mum, kalem, defter, harita, aluminyum folyo, çöp poşeti, powerbank (solar olanları tercih sebebi)

- şapka, bandana, güneş gözlüğü, sinek kovucu sprey, güneş kremi, (yüzme girecek ise işin içine mayo, terlik, plaj havlusu, frizbi vs.) kamera + şarj aleti, telefon, pc varsa bunların da şarj aletleri, iskambil kağıdı falan

- pusula, balta, testere, çakı, magnezyum çubuğu, su arıtıcı cihazlar (pipet gibi olanlardan, çok mühim değil ama doğanın çok çok içinde bir yürüyüş ise ve kaybolursanız su ihtiyacınızı gidermek adına) bunlar tesis olmayan yerde kalacaksanız mühim malzemeler.

4. online faydalansanız da olur. ama böyle yerler var, lakin eğitim dönemlerine denk getirmeniz lazım.

5. zorlu ve uzun bir yolculuksa faydasını görürsünüz. olmasa da olur ama bir artı.
  • givemesomesubstance  (04.05.18 13:24:28) 
1- Nerden aldigin onemli degil, kalitelisini al.
2/3 - Yazmaya usendim diger arkadaslar yazsinlar.
4- Gerek yok, internetten ilk yardim ogren. Hemen bulamazsin oyle kamp egitimi 1-2 gun icinde. Beklersen kluplerin birinden egitim donemine denk gelirsin.
5- Sart degil ama alirsan kolaylik saglar sana. Batonsuz da gidersin ama biraz daha fazla yorulursun yuruken mesela. Bir de ayak burkulma riskini falan da azaltir baton. Batonsuz da olur olmaya. Dechatlon'dan dandik bir baton al gec. Zamaninda dagcilik ekipmanlarini en kaliteli ve pahalilarindan secip almis biri olarak sunu soyleyeyim, sordugunda insanlar cok abartir millete kulak asma. Soyledikleri kadar ust seviye ekipmanlara gerek yok, gayet basit ekipmanlarla da olur bu isler.

Edit: Acemi hakli.
  • stavro  (04.05.18 13:24:41 ~ 13:48:55) 
bir de gideceginiz yerde hangi hayvanlar var onu ogrenin. ayi var mi, domuz, cakal, akrep var mi?

kene olabilir. kene isirigi videolarina bir goz atin. cadirin fermuari hep kapali dursun. vucudunuzu kontrol edin isirik var mi diye. cimbiz bulunsun yaninizda.

mantar yemeyin, ellemeyin.

her suyu icmeyin.

Sabah gunes nerden dogacak, cadiri ona gore kurun. kavurucu gunesle uyanmayin. yagmur ihtimaline karsi guzelce gerin iplerini. egimli yere kurmayin.

atesi mumkunse daha once yakilmis yere yakin.

gece disarida yiyecek, cop birakmayin. hayvanlari ceker kokusu. ayakkabilari da disarda birakmayin, inek yer, kopek kacirir vs.

birbirinizin bir saglik sorunu var mi, duzenli ilaci var mi ogrenin. (diyabet vs.) ailelerin telefonlari, kan grubu vs. de bilirseniz iyi olur.
  • jimicik  (04.05.18 13:58:51) 
İlk seferde bir haftalık kamp asla yapmayın, yanınızda çok profosyonel kampçılar varsa ve sizin her sorununuz ile ilgileneceklerse belki denenebilir. Ama yine de size göre olmadığını anladığınız anda kendi başınıza dönebileceğiniz bir yere gidin.

Tekrar ediyorum daha önceden bir gece iki gündüz olan bir kamp yapmadıysanız denemeyin.
  • John Bloor  (04.05.18 17:53:09) 
Öncelikle @john bloor'un dediği gibi ilk kez kampa çıkıyorsanız, popüler (kelebekler, cunda, asos vb.) ve merkezi yerlere ulaşımı olan bölgeler dışında, izole alanlara gitmeyin. Onlarca kamp tecrübesi olan ben bile yeni rotalar için en az bir hafta analiz yapıyorum. Yine de sorularınızı cevaplayayım:

1- karaköy'de özellikle kemankeş tarafında pek çok mağaza bulabilirsiniz. Meydan ve atlas outdoor iyidir. Bütçe kısıtlı ise decathlon ürünleri de kesinlikle yarı yolda bırakmaz.

2- çadır, tente, mat, uyku tulumu, destinasyonlara uygun giyecekler, Kamp çantası, ilk yardım gereçleri ve ekipmanları, gıda ve pişirme gereçleri, el feneri, harita ve navigasyon gereçleri en elzem olanlar. Ben kabaca şöyle bir liste yapayım:
Çanta için; ilk olarak yeterli hacim ve dayanıklılık ve kullanım kolaylığına dikkat edin. Gerisi tercihe bağlı. Çanta içini ihtiyaç hiyerarşisine göre ve ağırlık merkezinin vücut ağırlık merkeziyle eş konumlandığına dikkat edin.

3- çadır: Kamp alanına ve iklimine göre tek katlı ya da çift katlı olanlar arasında ihtiyacınıza ve bütçenize göre bir tane seçin. Kampa gitmeden önce park gibi uygun bir alanda kesinlikle çadırın kurulumunu ve toplanmasını öğrenin, test edin...

Yav şimdi çadır kurulma alanının seçimi vs. Gibi konulara da değinmem gerekiyor ve çok uzayacak. Nereye gideceğinizi, nasıl bir kamp yapacağınızı detaylandırırsanız daha iyi yardımcı olabilirim.
  • yazarcik  (04.05.18 20:05:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.