[]

2008 krizi

inside job belgeselini izledim. kriz tam olarak şöyle oldu değil mi? bankalar önüne gelene kredi verdi. sonra ödenmeyen bu kredileri yatırım bankalarına sattı. yatırım bankaları da bunları yatırımcılara sattı. krediler ödenmeyince de olan yatırımcıya oldu ama bankalar paralarını yine kazandı. bu nitelikli dolandırıcılık değil midir? jordan belfort'ın da yaptığı şey de benzer değil miydi? beş para etmez hisseleri insanlara satmıştı. 2008 krizi için de bankalar beş para etmez kredi borçlarını aaa puanı aldırıp satmış insanlara. aşağı yukarı aynı şeyi yapmamışlar mı?

ikincisi mood's, standard and poor's gibi şirketler baya baya yalan söylemiş. açık açık batacak kredilere aaa vermişler. yani en yüksek derece. buna rağmen bu şirketler nasıl hala ayakta? daha 10 yıl geçmişken bu dolandırıcılığın üzerinden insanlar nasıl güvenebiliyor?


 
birincisi için türev ürünler ve mantığına bakabilirsin. pat diye açık açık satmadı aslında. diğeri için para ve politik gücü olan batmıyor kısaca. isterse dolandırıcı bir derecelendirme kuruluşu olsun.


  • passion rules the game  (04.05.18 11:15:19) 
İlk paragrafta anlattığın securitization işlemi. Evet nitelikli dolandırıcılık. Ancak kapitalizmin işleyişine aykırı değil, üstelik kapitalizmi 70 ve 80'lerde vuran karlılık oranı krizinden çıkmakta temel oynayan finansallaşma sürecinin en önemli parçası. Bu yüzden vazgeçilemez ve krizin sonrasında aynı önemli rolü oynamaya devam ediyor. Aynı sürecin bir de, verilen krediyi kesin olarak ödeyemeyecek ve bu sebeple hacize kesinlikle uğrayacak insanlar üstünde de uygulanması söz konusu (subprime credits). Bu kesinlikle ödenmeyecek krediler, bir 'altın oran' aracılığıyla ödenme ihtimali olan kredilerle birleştirilip paket halinde satılıyor ve risk böylelikle dağıtılıyor.

Bir de @passion rules the game'in söylediği türev ürünler piyasası (derivatives) var. Bu da ürün fiyatları üstüne bahis oynamak gibi bir şey. Elbette bahsi kazanmak için temel ihtiyaç ürünleri üstünde oynanma yapılıyor: örneğin 2000'lerin ilk on yılının sonunda pirinç fiyatının doğaya aykırı biçimde yükselmesinde, bu piyasa için oynanan oyunlar önemliydi.

İkinci paragrafına geçersek, söz konusu kuruluşların (Bretton-Woods kuruluşlarıyla beraber) amacı belli bir paradigmayı insanlara ve ülkelere kabul ettirebilmek. Bu amaçla her türlü istatistiki ve söylemsel malzemeyi ellerinden geldiğince kullanıyorlar. Söz konusu paradigma (günümüz için neoliberalizm) çökmedikçe, sürekli güvenmek zorunda olduğun vurgulanacak. Hiçbir kapital ya da devlet sistemden ve yalanlardan şikayetçi değil. Tam tersine finansallaşma, sürekli bir kriz haline sebep olsa da (ilk uygulanmaya başladığından beri hem çevre hem merkez ülkelerde 5-10 yılda bir kriz çıkıyor), toplumu disipline etmede ve üst sınıf pratiklerini performe ediyormuş gibi gösterip tatmin etmede (borçla tüketim) çok önemli bir rol oynuyor. Bu yüzden hala ayakta.
  • protector  (04.05.18 12:19:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.