[]

sizce böyle bir şey gelecekte olabilir mi?

mesela derimizin altına çip yerleştirilecek ve şu an kesinlikle kafamın basmadığı bir yöntemle gün boyunca ağzımıza giren her şeyi ölçecek (edepsiz şakalarınızı başka tarafa doğru yapın) ne bileyim makro sayacak, kalori hesaplayacak, ne kadar eksik ne kadar fazla var söyleyecek, hangi vitaminimiz ne alemde haber verecek vs.

çok mu gerçek dışı bir şey olurdu bunun gerçekleşmesi? 3 kuruş paramla icat edilmesini bekliyorum da.


 
Bu kadar ugrasmaya degecek bir sey degil ki bu. Yemeden once telefonuna da girebilirsin basit bir aplikasyonla. Boylece ne yiyip ne ictiginin seceresini tutar kalori ve besin degerlerini hesaplayabilirsin. Gelecekte bundan cok daha gelismis seyler gerceklesebilir. An itibariyle IBM tip alaninda kendi yapay zekasi olan bir aplikasyon ve cihaz gelistiriyor. Bir cok seyi basit bir tukuruk veya kan testi ile doktora gitmeden halletmek mumkun hale gelecek bu cihazla.

Giyilebilir teknolojiler zaten ne kadar kalori yaktigini nabzini vs olcuyor an itibariyle. Yedigini de bir zahmet yaziver telefona.

Aplikasyon icin: cronometer.com
  • bos gezenin bos ustasi  (02.05.18 21:07:25) 
yakın gelecekte yapılabilir gayet, zor bir şey değil.


  • tabirimekruh  (02.05.18 21:09:11) 
sakız için error verir o.


  • susadım çeşmeye varmaz olaydım  (02.05.18 21:11:17) 
www.bbc.com

yaptılar
  • sttc  (02.05.18 21:37:20) 
böyle bir şey var zaten şeker hastaları için.


  • gezegen olan pluton  (02.05.18 21:53:05) 
@boş gezenin boş ustası yaklaşık 1,5 senedir fatsecret'a ve hassas tartıma bağlı yaşıyorum. ama takdir edersin ki annemin yaptığı taze fasulyenin kalorisini de tam olarak bilmem mümkün değil. kadın belki 1 su bardağı yağ koydu ama ben fatsecret, diyetkolik ya da myfitnesspal (varmış mesela fasulye öyle diyelim) içerisinde 1 çay bardağı yağ ile yapılmış şekliyle hesaplanan haline bakıyorum. benim dediğim ağzıma koyduğum anda BİDİD 35 KALORİ ALDINIZ desin bana


  • dedi ayca  (02.05.18 21:56:48) 
Su anki teknoloji ile bu mumkun degil. Soyle ki kalori hesabi yaparken tek parametre aldigin kalori degil.

Yani en basitinden fruktoz sekeri iceren abur cuburdan aldigin 100 kcal ile pilavdan veya haslanmis patatesten nisastadan aldigin 100 kcal ayni sekilde sindirime ugramiyor. Bunu bir makinenin ayirt etmesini nasil ayarlarlar bilmiyorum.

Biri karacigerde glikojene donusurken oburu direkt yag asidi sentezine katiliyor. Haliyle aldigin kalori onemli ama her sey demek degil.

Bir diger husus da aldigin gidada ne kadar lif olup olmadigi. 200 kcal yuksek lifli gida alirsin bunun sindirimi esnasinda belki 150 kcal harcarsin, yag asidi sentezine katilmaz ve enerjiye direkt cevirebilirsin. 200 kcal lifsiz gida vardir yag asidi senteziyle sindirilir, enerjiye atp sentezine degil direkt yag dokusuna gecer enerji uretiminde oncelik saglamaz. Bunu bu makine bilemez. Ama biz bilebiliriz, anamiza da ogretebilir en olmadi kendi yemegimizi kendimiz yapabiliriz.

Malesef Turkiye'de beslenme bilgisi dersi okullarda yok verilmiyor veya yanlis veriliyor veya ogreten ogretmen bile duzgun bilmiyor. Turkiye'de yemekler asiri yagli yeniliyor ustelik. Nispeten de cok daha sagliksiz yaglar kullaniliyor ustelik.

Son tavsiyem kisilere takilmadan dogru kaynak analizi yaparak gercek bilgiye ulasmanizdir.
  • bos gezenin bos ustasi  (02.05.18 23:00:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.