[]

basit rf elektronik devre - yardım

EDİT: youtu.be
istediğim bu galiba, bana bu videodaki o dakikadaki devre lazım, anlayan varsa parça listesi çıkarabilir mi bana, sipariş edeyim internetten
------------------------

merhaba, çok basit bir deney devresi yapmak istiyorum -> ben switchi on durumuna getireyim, verici bunu algılasın, kablosuz olarak bir alıcıya iletsin, o alıcı da bu durumda bir şey yapsın (mesela bir ampül yaksın)

bana neler lazım, elektronikten anlayan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?

urun.gittigidiyor.com işimi görecek alıcı verici bu oluyor sanırım ama tam olarak ne yapacağımı kestiremedim.

dediğim gibi istediğim devre şöyle bişey, verici devreyi + ve gndlerini bağlıyorum (pile? aküye? adaptöre? board da lazım tabi?) alıcı devreyi de bağlıyorum. bir switch(ya da buton oluyor ya, basmazsan 0, bastıkça 1)e de elektriği veriyorum, çıkışını vericinin inputuna bağlıyorum. sonra bir kabloyu da alıcının outputuna bağlıyorum. outputu da mesela küçük fener ampülüne bağlıyorum(duy deniyor galia ampül takılan şeye). ben switchi 1 yapıyorum, ampül yanıyor, 0 yapıyorum sönüyor.

bu anlattıklarım doğru mu, eksik mi? devreyi gözünde canlandırabilenler bi yardım edebilir mi? bana neler lazım listeleyebilir mi? direnç mirenç lazım mı, iki tane pille falan(pil yatağı da lazım o zaman?) çalışır mı? bu board denilen elektronik tahta için özel kablo lazım mı? yardımlarınızı bekliyorum hobi elektroniği severler.

 
o modülleri bodozlama kullanamazsın. PT2272 ve PT2262 decoder/encoder entegresi de kullanman gerekir. Ya da bir mcu ile gelen/giden dataları encode/decode edebilmen gerekli (sanırım bu senin durumunda ihtimal dahilinde değil)

İnternette hazır şemalar var, kurunca 4 bit veri gönderip alabilirsin. Ben açık havada 70-80m'ye kadar sıkıntısız çalıştırdım.
  • kimlanbu  (30.04.18 12:22:57) 
illa rf mi.

amacın uzaktan bir led aç/kapa ise nodemcu işini görecektir. ya da elinde arduino varsa wifi shield alarak da yapabilirsin.

yerinde olsam wifi üzerinden bu işi yaparım. daha basit gibi... :)

www.youtube.com
  • qobel  (30.04.18 12:38:01) 
@kimlanbu
abi ben decoder-encoder gerektiren bişey istemedim ki, 1 giriş 1 çıkış olsun istiyorum, 4 bite gerek yok yani, 1 ya da 0. devrenin dandikliği sayesinde bodoslama kullanabilirim gibime geldi bu iki çipi(çip dimi adı, modul?). yine de şemaların linkini de inceleyebilirim paylaşırsan.

@qobel
amacım arada kablo bağlantısı olmadan çalışan bişey yapmak. rf wireless farkını da bilmiyorum zaten. hani ilkokulda deney yapar, iki tane pille bir ampül yakarsın ya onun kadar basit bişey üretmek istiyorum, hobi olarak. nodemcuyu googleda arattım şimdi, sanırım bu arduino gerektiren bişey, şu anda ilgi alanım değil.
  • obez kirpi george  (30.04.18 12:58:33) 
Sinyal verdiğinde üzerindeki bir röleyi açıp kapatan bir alıcı/verici lazım sana, yine duyuruda biri için bir kaç seçenek bulmuştuk aliexpress'te.

Tekrar bakayım, şöyle bir şey mesela;

www.aliexpress.com

Elindeki kumandaya basıp sinyal göndereceksin, alıcı da sinyali alınca röleyi açacak/kapatacak.

Artık o röleye uygun yükte ne bağlarsan bağla açar kapatırsın, o rölenin tetiklediği başka güçlü röleler ekleyerek garaj kapısından tut otomatik panjura kadar her şeyi çalıştıraiblirsin.
  • John Bloor  (30.04.18 13:22:48) 
@john bloor
hah bunun kumandasızı, yani kumandasının da çip halinde olanı

  • obez kirpi george  (30.04.18 13:42:09) 
Anlamadım ama kumandanın kapağını sök devre olarak kalır elinde, bunu mu demek istedin?


  • John Bloor  (30.04.18 13:55:37) 
Bu dekoder/encoder çifti adresleme yaparak gönderilen verinin sadece istenen adrese gitmesini sağlar, alıcı tarafında ise demodülasyon yaparak veriyi ayrıştırır. ASK (Amplitude Shift Keying) modülasyonu kullanır.

PT çiftini kullanmazsan modülasyon/demodülasyon işini senin mikrokontroller ile halletmen gerekir. Arduino ile yapacaksan hazır kütüphanesi var. Yalnız bir amatör için oldukça gereksiz programlama yükü getirir.

Burada örnek şema var, breadboard üstüne kur dene.

picdevreler.wordpress.com
  • kimlanbu  (30.04.18 16:01:42) 
@kimlanbu

yolladığın şemada sadece rf1 ve rf2yi alsam, diğer parçaları kullanmasam, www.youtube.com buradaki devre oluyor dimi? tek yapmam gereken "data in" için elle çalışan bir switch kullanmam, "data out"u da küçük bir lambaya bağlamam.

öyle ise robotistan, robotsepeti vb. bir siteden temel bu parçaları tespit edip sipariş edeceğim. çok merak ettim.
  • obez kirpi george  (30.04.18 16:13:22) 
sadece o modülleri alırsan cep telefonu çalsa bile hatalı çıkış alırsın.


  • kimlanbu  (02.05.18 10:30:39) 
sağol, arduino başlangıç seti alayım madem


  • obez kirpi george  (02.05.18 14:47:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.