[]

erke dönergeci denen şeyi hatırlıyor musunuz?

mühendisler şunu bir açıklarsa sevinirim. termodinamik neden yoktan enerji üretmemize izin vermiyor?

evrenin yoktan var olduğuna inanan adam buna neden inanmaz?


 
Hatırlıyorum maalesef. Ciddi ciddi haber yapmışlardı. Konu inanıp inanmama meselesi değil aslında. Gözlem meselesi. Bir bisiklet tekerleğini elimizle döndürdüğümüz zaman bir süre sonra sürtünme kuvvetlerinin etkisiyle tamamen duruyor. Tekerlek sonsuza kadar dönmeye devam etmiyor. Bu yüzden sonsuz enerji yok diyebiliyoruz. Ama evrenin oluşumunu benzer şekilde gözlemleme şansımız yok. Bu yüzden insanlar bilinmezliği kabul ederek evrenin yoktan var olduğuna inanabiliyorlar.


  • dissendium  (29.04.18 23:56:12) 
söz konusu yasa evrendeki enerji miktarının sabit olduğunu söyler, evrenin yoktan var olmasının bununla alakası yok. var olduktan sonra enerji miktarı değişmiyor.


  • yazmamaya yemin eden adam  (30.04.18 00:12:09) 
enerjiyi yoktan var etmeye izin vermeyen termodinamik değil, içinde yaşadığımız evren ve bunlara ait kurallar (bilebildiğimiz kadarıyla). termodinamik sadece bu durumu ve daha pek çoğunu bizim anlayabileceğimiz dilde açıklayan bir araç, bir bilim dalı. Mesela 'zaman' hiçbir zaman durmuyor veya zamanda geriye gidemiyoruz. neden? belki gelecekte bir update gelir, bazı şeyler değişir ama 2018 itibari ile kurallar bunlar. enerji yoktan var edilememekle kalmaz ayrıca doğada gerçekleşen tüm hal değişimleri, tüm olaylar, enerjinin işe dönüştürülebilir bölümünün azaldığı yönde meydana gelir. böylece enerji bir formdan başka bir forma dönüşürken aslında iş yapabilme kapasitesini yitirir.


  • puc  (30.04.18 00:25:49) 
"Evrenin yoktan var olduğuna inanan adam"

Ooo kendince "karşı tarafa" ateş etmişsin ama bunlar hep bilgisizlik.

Bugün elimizde olan gözlemler bize büyük patlamanın pikosaniye sonrasından itibaren olan olaylarla ilgili bilgi sunuyor. Büyük patlama anı ve öncesinde neler olduğuna dair eldeki bilgiler adece spekülasyon yapmaya izin veriyor.

Öteki taraftan termodinamik kanunları deneyler ve gözlemler ile desteklenmiş şeyler. Şu noktaya kadar enerjinin korunumunu bozan bir şey gözlemleyemedik ve zaten gözlemlediğimiz şeyler hep bulunan formüllere uygun.

Bunun dışında puc + 1
  • cleric  (30.04.18 09:07:48) 
  • babilbaligi  (30.04.18 09:12:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.