[]

yazılımcılar

yazılımcı olmak istiyorum. hafta içi akşam 5'ten sonra hafta sonu ise tüm günüm boş. yani haftada 40-50 saatini bilgisayar başında öldüren biriyim. remote işler görüyorum son zamanlarda. zaman ayırıp programlama öğrensem şu aşağıdaki linklerdeki gibi işlerde çalışabilir miyim? haftalık bu 40-50 saatimi verimli kullanarak belki başta ek iş ilerde de tam zamanlı iş olabilir.

stackoverflow.com

stackoverflow.com

türkiye'den birinin böyle bir işte çalışması muhteşem olur. özellikle kazanç bakımından. ayda 1000 euro bile kazansa bir yazılımcı 5 bin lira yapıyor. uzun süre dövizler düşmez ve hiçbir zaman 1 lira olmayacak. o yüzden internet üzerinden emeğimi ihraç etmek istiyorum.

ancak şu da aklıma geliyor. alemin bir akıllısı ben miyim? yani kolay olsa hintliler sanki bu işi bırakmaz gibi. adamlar hem bizden fakir hem de canavar gibiler. rekabet ne boyuttadır? ve bu derece mümkün? mesela front end ilanı. istanbul'da 3-5 bin lira alan bir front end çoktan başvurmuş olmaz mıydı bu ilana? çok fazla ilan var böyle.

dediğim gibi uzun vadede yapmak istiyorum. hafta sonu günde 20+ saat boş boş internette vakit öldüreceğime bir şeyler yapayım istiyorum. ancak şu var türkiye'de çalışmak istemiyorum. tek amacım remote olarak yurtdışındaki şirketlerle çalışmak.

 
udemy'de güzel dersler var ama ücretli. türkçe dersler de var ingilizcede. bende bir süredir python öğreniyorum udemyden. fena gitmiyor :)


  • false pretension  (27.04.18 13:31:50) 
@acemi yok şu an değil zaten uzun vadede düşünüyorum. şu an ilanlarda nelerden bahsediyor o bile bana bir şey ifade etmiyor. merak ettiğim o yeterliliğe sahip birinin şu an bu işleri alıp alamayacağı. hani zaten mümkünse değilse o topa hiç girmem. o kadar kolay olsa herkes böyle çalışır gibi geliyor. yani istanbul'da 5 bin kazanan bir frontend olsam basarım istifayı yukardaki işe başvururum.

yukardaki şirketler pek öyle ölücü durmuyor sanki. hatta hotjar baya çalışan dostu bir yer gibi. ne kadar ciddiler bilmiyorum ama home office budget diye kalemleri var. iki şirketi de sosyal medyadan stalkladım ve açıkcası çalışmak isteyeceğim yerler gibi duruyor. eğer günün sonunda bu imkanlar varsa uzun vadede gecemi gündüzümü katarım.
  • black mamba  (27.04.18 13:40:06) 
adamların aylık 200 euro Working Space Allowance diye bir kalemleri var. türkiye şartlarında maaşı boşver bana sadece yan ödenekleri versinler it gibi çalıştırsınlar. :D ama bilmiyorum bu işi işte :(


  • black mamba  (27.04.18 13:42:18) 
şu an ayrıntılı baktım şaka mı bu yoksa adamlar gerçekten aşmış mı?

hotjar'da şu şartlar var aklımı kaçırıcam. :D

-yıllık 10 gün hastalık izni, 40 gün ücretli tatil
-4000 euro ev-ofis ödeneği
-aylık 500 euro dergi, kindle ödeneği (gönlü bolluğa bak :D )
-yıllık 2000 euro tatil ödeneği ( hey yavrum hey )
-aylık 200 euro çık kafede çalış parası

belki bilmiyorum atıyorum bu seviyedeki bir insanın piyasası 80.000 euro'dur maaşı 60 bin gösterip kalanı da gönlünden kopuyormuş gibi göstermiş olabilirler ama olmayabilir de.
  • black mamba  (27.04.18 13:50:03) 
iki isin de bir gelistiriciden istedigi istekler ve sunduklari sartlar gayet makul. Bu is ilanlarindaki teknolojileri okuyup hicbir fikri olmayan biri icin bu islerden kabul alacak seviyeye gelmek (durust olmak gerekirse) en az 5 yil hem teorik hem de pratik tecrubeyle olabiliecek birsey. is ilanlarindaki "Experience Level: Senior" ibaresine dikkat etmek gerekir. Bu yillarca suren emek ve deneyimden sonra bile bu is ilanina basvuran en az 10 aday olacagi ve bu 10 aday arasindan 1 kisinin secilecegi dusunulurse kisinin motivasyonunun da yuksek olmasi gerekiyor.

Ayrica bu iki is ilani da cok cok farkli klasmanda. Ama ben birincisi icin bir front end developer olarak bir yol haritasi cizersem o kisi icin html ve css gibi konular cocuk oyuncagi olmali. Javascript dili hem pratikte hem de teoride cok cok iyi ogrenilmis olmali yani Hoisting, Closure, Event-loop gibi kelimeler yabanci olmamali. Ayrica javascript ile yaninda ES6 gibi yeni standartlar da cok cok iyi biliniyor olmali, yani promise, async/await gibi terimler yabanci olmamali (cunku bu pozison icin is gorusmesinde 100% eminin bu sorulari soracaklardir). Tum bu asamaya gelmek kisi icin en az 1 yil surer. Daha sonra kisi kendini modern javascript teknolojileri ve front end teknolojileri konusunda egitmeli. Ornegin React, Babel, Webpack, Babel, Sass konusunda yeterli sekilde ogrenmek bence o kisi icin ekstradan 2 yil surecektir. Bu ogrenme surecinin de evde tek basina olacagina inanmiyorum hem teoride hem de pratik uygulama tarinda tecrube gerektirir. Tum bunlarla beraber en az 1 yil da kisinin zamanin gelistirme araclari, ve methodlarini ogrenmek gerkir. ornegin jira, jenkins, github scrum gibi konular evde kendi basina ogrenilmesi cok cok zordur. cogunlukla bir yerde calisarak ogrenilir ve tecrube edilir. Bunun yaninda "Mocha" denince akla kahve degil de bir Unit test framework gelmeli. Unit testing nedir bilinmeli. Tum bunlar yaninda 1 yil da algoritamlar gibi yazilim gelistirmenin matematik tarafina kafa yorulmali ve is gorusmelerine hazirlanilmalidir. Toplam 5 yil yazilim gelistirme alt yapisi olmayan biri icin bu pozisyonlar icin kabul almak cok zordur.

Bu is ilanidaki anahter kelimeler ile ilgili fikri olmayan biri daha cok Junior pozisyonari hedefleyerek kendine bir yol haritasi cikartmali bence. sirketlerin sunduklari imkanlar cok cekici olabilir ama Senior pozisyonda calisandan beklentileri de ayni seviyede olacaktir.
  • emrahday  (27.04.18 15:03:26 ~ 15:11:55) 
@emrahday tabii bu ilanlar özelinde konuşmuyorum. zaten şu an jr pozisyonlara bile başvuramam. sadece şirketler sempatik geldiği için onları seçtim. bu yeterliliğe sahip biri için bu işlere kabul almak kolay mı peki? sonuçta bir türk bir hintliyle yarışacak. uzun vadede zamanımı buna ayırırım ancak sonuçta remote çalışmak zorsa bir düşünürüm. mesela sen başvursan bir frontend olarak ne gibi zorluklarla karşılaşırsın? başvurmayı düşünmez misin mesela? ya da şu anki işine ek iş olarak yapmaz mısın? maaş şu an yazmıyor ama kodify 50-60 bin dolar veriyordu sanırım. şu an türkiye'de bir frontend ne kadar kazanıyor bilmiyorum ama remote olarak yılda 200-250 bin lira kazanmak hiç de az değil.


  • black mamba  (27.04.18 15:21:10) 
bir de şu var. beklentim çok değil. mesela bir sr frontend 4k dolar kazanıyorsa 2 yıl sonra ben jr olarak 1000 dolar kazanayım. döviz kurlarının düşeceği yok bunu değerlendirmek istiyorum aslında.


  • black mamba  (27.04.18 15:27:52) 
Benim de çok merak ettiğim bir şeydi. Web olayına sırf bu yüzden başladım hatta. Lütfen silme soruyu çok güzel şeyler yazmış adamlar.


  • Giovanni Pipitto  (27.04.18 16:53:05) 
yazilim alaninda is basvrularinda en buyuk zorluk ve kolayliklari su sekilde siralayabilirim.

Kolayliklar;
- dunyanin neresine gidersen git is bulabilirsin.
- isi ogrenme imkani diger bircok alana gore daha genis, bircok kaynak var ve kisi kendi cabasi ile junior pozisyonlar icin yeterli seviyeye gelebilir. diger bircok sektorde ogrenme sadece is yerinde olur, yazilim alani bu konuda buyuk kolaylik sunuyor

Zorluklar;
- bir is ilani icin tum duyadan rakiplerle yarismak gerekiyor. Bu rakiplerin arasinda ana dili ingilizce olanlar cok cok avantajli konumda. Hindistan gibi eski ingiltere somurgelerinden gelenler de buyuk avantaja sahipler. yani o guzel paralari veren pozisyonlar icin avusturalyali, alman, brazilyali, cinli, hintli gibi dunyanin her yerinden, aralarinda cok cok zeki insanlarin da oldugu genis bir kitle ile rakabet etmek gerekiyor. Kisi bu rekabete hazilanmali.
- is gorusmelerinde olceme degerlendirme is veren icin cok daha kolay. iyi bir uzman yazilimci birkac saatlik gorusme sonunda karisindaki adayin neler bilip neler bilmedigini cok rahat testpit edebilir, onun zayifliklarini ortaya cikartabilir.
- olcme degerlendirme kolay oldugu icin birseyi bilen degil en iyi bilen olmak gerekiyor, cunku degerlendirme yapan kisi cok rahat bir sekilde adaylari bilgi seviyesine gore siralayabiliyor. Diger bircok is alaninda degerlendirme subjektif, yani biraz agzin laf yapiyorsa eksik oldugun kisimlari gizleyebilirsin, ya da lafi dolandirabilirsin. Ama yazilimda senden istenen cevap 2+2=4 gibi, yani verdgin cevap ya dogrudur, ya da yanlis. biliyorsan sallama imkanin pek yok. o nedenle en iyi olmak gerekiyor, guzel para veren islerde en iyi olmak giderek zorlasiyor.
- cok farkli alanlarda gelisme gerekiyor, temel olarak ozellikle yurt disindaki populer is pozisyonlari, yani rekabetin cok oldugu pozisyonlar adaydan bazi temel konularda yeterli olmalarini bekliyorlar. programlama diline hakim olmak, genel yazilim algoritmalarina hakim olmak, programlama mimarilerini bilmek, program gelistirme sureclerine hakim olmak. kisinin is gorusmlerinde bu konularda hakimiyetei mutlaka test edilir.

Zorluklari vurgulamam bu is ogrenilmesin anlami tasimiyor, merakli olan kisi mutlaka bir an once ogrenmeye baslasin. Ama ogrenme sureci genel gorusun aksine cok kolay degil (her meslekteki gibi). bu alanda kaynak bollugu ogrenmenin kolay olacagi izlenimi verse de uzun sure motivasyon gerktiriyor. ogrenmek de yazilim dilini ogrenmeye indirgenmemeli, bir is yerinde calismak icin yazilim dili bilmek bircok gereksinimden sadece biri. ama benim sana tavsiyem motivasyonun yuksekken ogrenmeye basla, uzun bir yola girdigini bil, harcagidin hicbir emek bosa gitmez. Ogrendigin hersey ilk gunden itibaren isine yarayacak seylerdir. ogrendikce de kafanda bazi seyler sekillenir, onunu daha net gormeye baslarsin.

Yazilimi isini futbola benzetirim, en iyi yazilimcilar en iyi futbolcular kadar para kazaniyor. disaridan bakildiginda herkes yapabilir, biraz calisan herkes futbolcu olabilir. ama mahalle arasinda mi futbol oynayacagin, 3. ligde mi oynayip anca kendini gecindirecegin, ya da ulkenin en iyi takimlarinda mi oynayacagin, ya da dunyaca yildiz bir futbolcu olup paraya para demeyecegini yolun basinda kestirmek guc, ama oynadikca ne noktaya gelecegin yavas yavas sekillenir.
  • emrahday  (30.04.18 10:57:44 ~ 10:59:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.