[]

Apartman yönetimiyle yaşanan aidat ve asansör ücreti problemi

Arkadaşlar toplam 6 dairelik bir apartmanda yaşıyorum. Bu dairelerden biri boş, diğer 5'i dolu. Ben giriş kattayım.

Ayda 50 TL aidat toplanıyor. Kara düzen. Resmi bir yönetim yok ama Fatma teyze var. Fatma teyze gayr-ı resmi yöneticimiz ve binanın eski toprak sahibi. Şimdi de 3 akrabasıyla beraber birer daire sahibi.

Bu yüzden ben de 10 aydır bu binada ev sahibi olmama rağmen biraz da aramız bozulmasın diye apartmanla alakalı konulara pek karışmış değilim. Ne derlerse "he" diyordum.

Şimdi bu vatandaşlar daire başı 50 tl ücret topluyorlar ayda. Bu paranın da önemli bir kısmı asansöre gidiyor. Yok bakımı, yok elektriği derken ıvır zıvır işte. Binada kapıcı vs, yok. Sadece yer silme için 50 Tl ödemiş gibi oluyorum anlayacağınız.

Bu noktada asansörü kullanmadığım için ödemem gibi bir durumu her ne kadar dile getirsem de kanuni olarak apartmanda her şeye ortak olduğumu bildiğim için sorun yapmadım, ödedim. Canımı sıkan tek şey, müteahhit henüz bodrum katı satamadığı için ondan para istenmemesi oldu. Benim mantığıma göre onun da bir dairesi olduğuna göre o da ödemeli.

Fakat geçen asansör bozuldu için 50 TL aidat dışında bir 50 Tl daha istendi. Canım acıya acıya verdim. Neyse dedim, ama bir hafta daha geçmeden bu sefer de asansörün senelik belediye bilmemne ruhsatı için 60 TL istenince yeter dedim ve bu konularla alakalı kanuni vaziyetleri araştırdım.

Ve gördüm ki apartmanda kimsenin ben asansör kullanmıyorum diye asansör masrafına katılmamak gibi bir hakkı yokmuş. Herkes ödemek zorundaymış, ama çok önemli bir farkla. Herkes "KENDİ ARSA PAYI ORANINCA" katılmakla yükümlüymüş bu ücretlere. Ve benim arsa payım 6 kişilik apartmanda 10/1. üstümdeki 4 dairenin 10/2. Bodrum kat ve satılmayan dairenin de 10/1. Zaten evim de daha küçük bir ev.

Bu bağlamda benim bundan sonra aidatın ve asansör masraflarının, hatta ileride binada yapılacak herhangi bir tadilatın yarısını ödemem gerekmiyor mu? Kat mülkiyeti kanunun 20.maddesinde açık açık yazıyor bu. Ama bu insanlar kanundan hukuktan anlayan insanlar değiller pek. Daha çok eski usül ve baskın yöntemlerle yaşamaya alışmışlar.

Eğer bu hakkımsa bunu nasıl izah etmeli, komşuluk ilişkilerime zarar vermeden nasıl izah etmeli? Asansör işi abartılmasaydı ver 50 TL'yi kimseyle kötü olma diyordum ama artık dayanacak gücüm kalmadı. Tavsiyelerinizi bekliyorum.

 
o zaman ya herro ya merro diyorsunuz yani.


  • dergus  (23.04.18 03:26:03) 
Yukarıda yazılanlara ek bilgi: Kat Mülkiyeti Kanunundaki arsa payı ile ilgili hüküm emredici değildir. Yönetim planında aksine bir düzenleme varsa o uygulanır. Böyle bir düzenleme yoksa arsa payı oranınca ödeme yapılır.


  • microfiction  (23.04.18 04:01:24) 
ortada bir yönetim planı yok ki.


  • dergus  (23.04.18 04:28:14) 
Yönetim planı dediğimiz şey binada ilk kat mülkiyetine geçilirken hazırlanan metin.


  • microfiction  (23.04.18 04:44:40) 
Oturduğum apartmanda kiracıyım. Böyle sizin teyze gibi bizimde bir emekli memur amcamız vardı. Canımıza tak etti, kiracıdan yönetici olmaz dedi, isyan bayrağını kaldırıp tüm apartmanın kanına girdim ve yönetici şu an benim. Sevmediği diğer bir dairede yardımcı oldu.

Apartmanımız 10 dairelik. 1 tanesi boş, diğer bir dairede müteahhit evi tadilat yaptı ve satmak için boş bir şekilde bekliyordu. Her ikisi de seve seve aidat ödediler. Bunu isteyin.

Asansör ortak alan evet. Siz ödemek zorundasınız.

KMK'da ne yazıyorsa o dur. Apartman yönetimi yapan şirketlerden ya da bu konuda uzman avukatlardan yardım isteyin.
  • teknikekip  (23.04.18 10:25:35) 
sizin gibi insanlar her apartmanda var demek ki. asansörü kullansanız da kullanmasanız da ödemek zorundasınız. o binada yaşıyorsunuz ve asansör binaya ait. ben kullanmıyorum, ödemem diye bir şey yok. toplu alanda nasıl yaşanır bilmiyorsunuz sanırım. aynı şey bizim apartmanda başımıza geldi, giriş katta oturup kullanmıyorum ödemem diyen kişiyi mahkemeye verdiler.

artık ödüyor. :d
  • nice tnetennba  (23.04.18 12:09:22) 
1/10, 2/10 derken tapunuz arsa payı üzerinden mi? Muhtemelen öyle değil, daire üzerinden. Bu durumda 1/10 2/10 dediğiniz durumda siz 1+1 diğeri de 3+1 oluyor sanırım. Öyle mi dağılımınız? Muhtemelen yönetim planında daire bazında planlama yapılmıştır. 1+1ler ve 3+1lerin olduğu yerde bu paylaşım biraz adaletsiz gibi görünebilir elbette.

Çatı, otopark, bahçe, bodrum kat/sığınak, yangın merdiveni, asansör, dış cephe, merdivenler vs. hep ortak alanlar. Bunlarda ödeme tüm kat maliklerine yansıtılır. Boş dairenin payını, daire sahibi öder. 6 dairenin payını 5e bölüp, dairem boş diye ödemeye yapmayan pay sahibinin çakallığına izin vermeyin derim ben.
  • nawar  (23.04.18 12:13:55) 
Apartman yonetiminde ayri bi karar olmamasi halinde masraflar ortaktir. Ornegin ofisim giriste olmasina ragmen asansor meselesinde de aidat oduyorum. Ailemin yasadigi apartmanda giris katlar 5 10 lira daha dusuk aidat oduyor.


  • allah yazdiysa bozsun  (23.04.18 12:54:17) 
fatma teyzeye gidip bodrum kattaki dairenin de kanunen ödemesi gerektiğini anlat.
o da nası alıcaz buyur al derse (biraz uzun iş) en azından daire kapısına toplam borcunu asarsınız, evi almayi düşünen olunca borcu olduğunu görür.

  • titiraprap  (23.04.18 13:03:14 ~ 13:03:52) 
Asansörün aylık elektrik, bakım vb. giderlerine kat malikleri eşit olarak ortak oluyorlar. Aynı şekilde apartman görevlisinin aylık maaşına, aylık elektrik faturasına, aylık su faturasına vb.

Fakat apartmanda yeni bir imalat yapılacaksa, mesela su deposu yoktur o yapılacaktır veya apartman görevlisinin işine son verilecektir ve tazminatı ödenecektir veya merkez sistem ısıtmadır ve aylık doğalgaz faturası bölüştürülecektir; o zaman arsa payınıza göre bölünmesi gerekiyor.

İlk apartman toplantısında dile getireceksiniz. Yapılan bu masrafların faturalarını veya makbuzlarını isteyin ve nasıl bölüştürüldüğüne dair izah isteyin. Bodrum kattaki dairelerin sahibi müteahhit ise o ödeyecek. Satmış satamamış size ne ilgilendirir? Ayrıca, asansör ile ilgili o ruhsat bedelini de büyük ihtimalle mütahhit ödemesi gerekiyordu.

Sizin fazladan ödediğiniz bölümü toplarsınız ve bir sonraki aidatların yerine mahsuplaştırılmasını istersiniz.

Bu tip apartmanlarda çok zor işler bunlar gerçekten. Fatma teyze kendi kafasına göre yapıyor belli ki. Anlatsanız belki anlamaz, belki de çoğunluk oldukları için sallamaz.
  • malheiros  (23.04.18 14:15:54 ~ 14:18:38) 
asansör, çatı vs. tüm giderler ortak ödeniyor ancak bizim apartmanda sadece zemin kattakiler asansör ücretlerine katılmıyor. böyle bir karar alınmış zamanında.


  • renegade  (23.04.18 14:42:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.