[]

Engelli Kpss'de Torpil İsteyen Aday

Bugun osym sinav gorevim vardi. Tek aday giriyor salonumda. Görme engelli kadin aday. Okuyup isaretlemeye yardımcı olacagiz gorevimiz bu.

Kendisi sınav başlamadan once "sorularin cevabını bulmamda da yardımcı olun ne olur" dedi. Kendisini uzmeden görevimizin sadece sorulari okumak ve onun sececegi dogru siklari isaretlemek olduğunu soyledim. Sizi vicdanen de anladim ben saglik olsun vs gibi trip atti.

Belki sorulari anlamama yardimci olunu kasteduyirdur diye önyargılı olmadim. Netekim, arkadaşımız engelsiz adaylarla yarissa kendisine pizutif ayrimcilkk taniyabilirdim ama rakipleri de kendisi ile ayni durumda. Onlarin hakkini yitemezdim hicbir sekilde.

Ama sınav esnasinda farkettim ki, goremedigi icin diger adaylardan da 1-0 geride. Sorulari anlamasini kolaylastiracak izahatlar yaptim. Kararsiz oldugu secenekkerse vurgulamalarimi artirarak biraz isini kolaylastirmaya çalıştım. Ya da soyle ornek vereyim, harita bilgisi isteyen bir soru var. Harita tasavvur edebiliyor musunuz dedigimde hocam hic harita gornedigim icin canlandiramiyorum dedi. Mecburen kendisine harita tarifi yaptim, oradan da soruyu anlayamayinca hic olmadi siklardaki ulkelerin bize kültürel yakinlik uzakliklarini dusunun diyerek soruyu anlamasına yardimci oldum.

Sizce bir yanlisim var mi bu iste? Cunku kendisi ortopedik engelli olsa sadece isaretlemeye destek ihtiyaci olacak. Ama koca koca paragraflari, görsel hafiza gerektiren sorulari aciklamadan, dogruyu soylemek gerekirse biraz destek olmadan anlamasi, bu sınavlara calismasi da mumkun degildi.

Bir problem olur mu sizce? Bence dünyası siyaha burunmus bu kardeslerimiz ortopetik engelli arkadaslarimiza göre nir tik fazla hakediyorlar bence is hayatin girmeyi. Yoksa zaten cok fazla olumsuz psikoloji icerisinde kendimi yerleeine koyuyorum, is hayatinda da olmazlarsa be yapacaklar.

Tamam bunun kararini verecek ben degilim, kopya da vermedim ama olabildigi kadar yardimci oldum.

 
en iyisini yapmışsın. ben de olsam ne kopya verirdim ne de çok umarsız kalırdım. bu ülkede engelli olmak zaten yeterince zor. bu sonavdan bişi çıkmazsa muhtemelen evde oturacak.


  • mayeskuel  (22.04.18 13:55:54) 
Eger yonlendirdigini dusunuyorsan hata yapmissin. Peki siz gorme engelliye sinavi yaptirmak icin egitim aldiniz mi? Boyle bir on egitim var mi? Suan sorulari gozleriniz kapali yapmaya calistiniz ve aday ile empati yaptiniz gibi geldi. Tum sorular cok zor gibi ama gorme engelliye de kpss'ye kadar cografya anlatiliyor ve harita bilgisi de ona gore veriliyor. Bu zamana kadar hic harita gormedim bir cevap degil bence.

Konuyu, adayin bir egitim aldigini dusunerek ve yine engelliler ile yaristigini dusunerek degerlendirdim. Diger negatif durumlari konuya katmadim.
  • ykyt  (22.04.18 13:58:27) 
hayatında hiç harita görmemiş insana böyle bir soru sormak ösym'nin hatası bence.sınav yapıyorsan engelli insanlara uygun sınav yapılmalı.bence yaptığınız pozitif ayrımcılık ve bence gayet anlaşılabilir.


  • valkin rockefeller  (22.04.18 14:13:05) 
Aldigi eğitim meslek lisesi egitimi. Yani engelli sinavinin cozumune dair bir egitimi yok.

Ben engelini one surerek torpil istemesine cok kizdim ama sunu dusunun, birincisi benim onu yanlis anlayip torpil gibi algilama ihtimalim vardi, ikincisi bu hayatta bu hedefinden başka hayatta tutacak seyi yok, yoksa eve kapanacak. Diger adaylar da engelli fakar görme engeli onu daha da geriye itiyor. Boyle bir durumda imtiyaz istemesine kizamadim. Hasta psikolojisini dusundum. Biz saglikli dusunup etik bulmayabiliyoruz ama etik onun icin ikinci plana atilan bir sey ise ben onu da anliyorum.

@valkin'e katiliyorum. Gorme engelli birinin boyle sorularla karsilasmasi zaten ÖSYM hatasi bence. Uzerine gorme engelli birinin meslegiyle alajali kadriya atanmasi icin engeline uygun sekilde sadece mesleki sinava alinmasi gerekli. Ekpss basli basina bence bir hata zaten. Bu kadar aday disi kaynakli hata arasinda bu kardeşimizin işini kolaylastirdim, kopya vermedim.

Tek derdim, benzer durumdaki adaylarin hakkina girmis olma ihtimalim. Aksi durumda da bu adaya duyarsiz kaldigim icin uzulecektim.
  • deveyi diken adamin ta kendisi  (22.04.18 14:21:29) 
benim bildiğim yönerge açık açık etmeyin diyor. başka biri cevabı söylese mesela ne olacak? kime ne kadar yardım edileceğine kim karar verecek?

ben de daha önce girdim ama bu tip bir şey yapmadım. sistem yanlışsa sistem düzeltilir, bireysel etki anlamsız. yine de sıkıntı yapacak bir durum yok.
  • passion rules the game  (22.04.18 16:42:57) 
Salonlarda ses kaydı yok mu?

Onun dışında yapmışsın artık, olan olmuş.
  • elorelia  (22.04.18 17:01:04) 
grafiklerden muaf olmaları lazım; tuhaf. fakat hazırlanmamış olması da tuhaf. ne sorulacağı belli değil miydi?


  • e haliyle  (22.04.18 23:34:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.