[]

Bluetooth Kulaklıklar Zararlı Mıdır?

Bluetooth 2.4 GHz frekansında, yani 2,4 x 10 üzeri 9 frekansta.
Fakat her yerde her zaman cildimize gözümüze temas eden görünür ışığın frekansı, bunun 100000 güçte. (10 üzeri 5 katı fark var)

Yani ışığın yanında gücü neredeyse sıfır.

Bu bakımdan düşününce, bluetooth ve wifi gibi bağlantılar, bize zarar vermez gibi duruyor.

Fakat kafamı karıştıran nokta; elektromanyetik alan.
Sonuçta bunlar akıma bağlı güçler (wifi ve bluetooth), elbet bir manyetik alanı var. Hatta bluetooth kulaklıklar manyetik alan konusunda bana göre en kötüsü çünkü direkt kafaya sıfır mesafede duruyor.

Bu konuda araştırma yapmış bilgili arkadaşlara sorum şu;
bluetooth kulaklık almayı düşünüyorum, "tamamen veya tolere edilebilir" şekilde zararsız mıdır? Yoksa elektromanyetik alandan korkmalı mıyım?

Örneğin epigenetik modifikasyonlar diye bir dersimiz vardı, bu modifikatörler içinde elektromanyetik alanın da olduğunu görmüştüm.

Ayrıca şöyle iki makale buldum : www.ncbi.nlm.nih.gov
www.ncbi.nlm.nih.gov

ekleme: www.youtube.com

 
telefonu kulağa dayamaktan daha az zararlıdır


  • rentts  (18.04.18 11:11:59) 
amacımı tam belirtmemişim, yürüyüş yaparken müziği kablolu kulaklık değil de bluetooth kulaklık ile dinlemek istiyordum, buna göre seçim yapacağım.

Telefon ile konuşma konusunda en sağlıklısı kulağa dayamaktansa kablolu kulaklık evet katılıyorum
  • tipcigamer  (18.04.18 11:15:06) 
biraz bakındım, bu konuda çok fazla araştırma yapılmamış. ilk sebebi wi-fi ile aynı mantıkla işlediği için ve wifi sinyalinden daha az güçlü olduğu için, wifi sinyallerinin de zararları direkt olarak kanıtlanamadığı için(bu kısmı tartışılır gerçi) otomatik olarak gözardı edilmiş. ikinci sebep ise yakın zamana kadar bluetooth kulakların bu kadar yaygınlaşmaması.

şurada gerçek anlamda bilimsel bir makale var, kısa dönemde zararı olmadığına, telefondan çok daha az zararlı olduğuna dair. yalnız yayın tarihi 2013, o zamandan bu yana bluetooth protokolü değişmediyse de versiyonları yükseldi ve daha fazla bilgi taşıma kapasitesine ulaştı. ne kadar fark eder bilemiyorum tabii...
onlinelibrary.wiley.com

şurada ise tam anlamıyla bilimsel bir makale olmayan bir yazı var, uzun dönemde zararlı olabileceğini söylüyor.
www.techulator.com

uzun dönemden kastın ne olduğunu bilemiyoruz ancak her gün 3-4 saat ve 1-2 yıl takmadıkça ciddi bir problem yaşayacağını sanmıyorum. neticede yürüyüş saatin belli, her gün de yapamayacaksın. sırf bu sebepten vazgeçmezdim ben olsam.

şimdi denk geldim, birkaç yerde bluetooth kulaklıkların yaydığı elektromanyetik dalgaların herhangi bir kafaüstü kulaklıktan daha fazla olmadığından bahsetmişler.
  • Bruce  (18.04.18 11:39:41 ~ 11:42:21) 
4-5 senedir günde ortalama 2-3 saat bluetooth, 4-5 saat de yine 2.4 ghz de çalışan kendi vericisi olan kablosuz kulaklık kullanıyorum. hiçbir sorunum olmadı.


  • washe  (18.04.18 11:51:58) 
Bunlar kanıtlaması ya da çürütmesi pek mümkün olmayan şeyler. Adam 30 sene taktı kanser oldu, nereden bileceksin niye oldu? Belki taktığı kulaklığın da etkisi var ama kanıtlayabilir misin? Çok takma yani kullan gitsin hepimiz öleceğiz.


  • i was made for you  (18.04.18 12:00:12 ~ 12:00:22) 
kulaklığın kendi içerisindeki mıknatısın yarattıüı manyetik alan çok daha güçlü değil mi?


  • beyteper canavari  (19.04.18 17:25:55) 
Frekans ile güç tamamen farklı şeyler ki bir arkadaş bundan bahsetmiş zaten. o konuyu geçiyorum. diğer yandan bluetooth zayıf bir sinyal kullandığı için pek zararı olmaz ama tabii ki hiç zararı olmaz diyemeyiz. kulaklık jakı olan bluetooth kulaklıklara bakabilirsin. yani bluetooth modülüne cihazın kulaklığını ya da istediğin herhangi bir kulaklığı takıp stereo olarak müzik dinleyebilirsin. bluetooth modülünü de kafandan uzak bir yere tutturursun. bende samsungun bir kulaklığı vardı, klipsi kırıldığı için bayadır kullanamıyorum. hem çift cihaz desteği de var aletin. tavsiye edebilirim.


  • nikmikdemebana  (20.04.18 17:26:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.