[]

Üçüncü dünya savaşı çıkma ihtimali

Nedir sizce? Ne dusunuyosunuz bununla ilgili?




 
her zaman ihtimal dahilinde. nükleer silahlar olduğu için çıkmayacağının düşünülmesi anlamsız zira "surgical strike" diye bir şey var. nükleer silahlar kullanılıp üçüncü dünya savaşı çıkmayabileceği gibi, bunların sınırlı kullanımının kontrolden çıkıp ortalığı dağıtması da mümkün.

gelgelelim herkesin korktuğu kadar yüksek bir ihtimal de değil. sadece risk var ve bunun ne kadar iyi yönetildiği önemli. abd ve rusya'nın bile birbirine "havlamaktan" ve ortadoğulu öfkeli kekeleri birbirine kırdırmaktan başka bir şey yapmadığı bir dünyada nükleer savaş kolay kolay çıkmaz.

kaldı ki artık bir ulusun/bölgenin belini bükmek için daha yaratıcı ve farklı yöntemler mevcut. nükleer savaşa gelene kadar çok şey var.

edit: başta nükleere girince cevabın geri kalanını da nükleer savaş üzerinden vermişim ama üçüncü dünya savaşı için de aynı şeyler söylenebilir.
  • der meister  (18.04.18 00:31:50 ~ 00:55:23) 
Önümüzdeki 100 yıl boyunca çıkacağını düşünmüyorum. Nedenlerini uzun uzun yazmayacağım ama kısaca şöyle diyeyim. Bütün ülkeler birbirine muhtaç. Elin Almanı ürettiği Mercedes'i, BMW'yi tüm dünyaya satarak para kazanıyor. Savaş çıkarsa satış yapamaz. ABD ürünlerini Çin'e ürettiriyor. Sorsan ikisi de birbirine düşman. Biri diğerine iş gücü sağlıyor, diğeri onun sayesinde para kazanıyor. Sen Rusya'dan gaz alıyorsun, adam senden binlerce ton meyve ve sebze alıyor. Uluslarası ticaret inanılmaz bir boyutta. 1. ve 2. Dünya Savaşı'nda böyle bir ortam yoktu. O zamanki nüfus da çok azdı. Günümüzdeki dünya nüfusu çok fazla. Bu da olağanüstü bir lojistik ve temel ihtiyaç problemi demek. ABD bir sel felaketi sonrasında çatıda bekleyen insanları üç gün sonra kurtarıyor. Hollywood yapımlarındaki gibi sığınakta Snickers yemeye benzemiyor bu işler gerçekte. İnsanların beslenmeye, suya, elektriğe olan ihtiyaçları çok kritik bir durumda. Olası bir savaşta milyonlarca insanın öleceğini tahmin etmek zor değil. Bu durumda kimsenin savaşa katılacağını düşünmüyorum. Savaş çıkartabilirler ama bu savaşa katılım çok fazla olmayabilir.


  • dissendium  (18.04.18 00:55:41 ~ 01:22:02) 
oldukça yüksek olduğunu düşünüyorum. bir yukarıda yazılmış olan ihtiyaçların daha fazla temin edilmesi bu riski daha da arttırıyor.


  • susadım çeşmeye varmaz olaydım  (18.04.18 01:05:08) 
dissendium +1. bu devirde ekonomik olarak yemez. son attiklari 100 fuzenin maliyeti 250 milyon dolar civari diyorlar. ic karisiklik yaratarak devam edecekler orta doguda ekonomik olmasi icin.

Suriye'nin icine ettiler, eskiden iran sirada diye dusunurdum ama yurt disindan bakinca malesef turkiye'yi hazirliyorlar gibi gozukuyor, umarim yanilirim. Iran bize gore cok cok daha saglam durabilen, ciddi yeralti kaynaklari olan tassakli bir ulke.
  • cooperr  (18.04.18 01:06:12) 
@cooperr, burada savaş çıkmaz demiyorum ama iyi niyetli düşünmeye çalışıyorum. şu an nato üyesiyiz. 80 milyon nüfusumuz var. suriye'deki mülteci krizi bile avrupa'yı sarsmaya yetti. hepsini geçtim, ekonomik olarak düşünürsek o açıdan da türkiye muazzam bir ülke dünya için. hem nispeten ucuz işçilik hem de 80 milyonluk koca bir pazar. gtünde giyecek donu yokken iphone ve araba kovalayan insanların ülkesi. burayı parçalamak isteyeceklerini zannetmiyorum çünkü türkiye'nin devrilmesi demek avrupa'nın yanı başında kıyametin kopması demek. bunu göze alabilmeleri için türkiye'yi çok iyi bir şekilde kontrol edebileceklerinden emin olmaları lazım ki o da zor. suriye'de bile 15 bin tane grup var.

o açıdan ben burayı "zayıf" ama "stabil" tutmaya çalışacaklarına inanmak istiyorum. pekala yarın nato'dan şutlayıp bize de dalabilirler ama türkiye'nin orta doğu gibi olmaması onların işine gelir. yunan adasına yüzerek geçebilecek adamları radikalize etmek pek mantıklı değil gibi. umarım yanılmam :/
  • der meister  (18.04.18 01:10:12) 
kim hatırlamıyorum ama mühim isimlerden biri orta doğu'da bir buçuk devlet vardır: biri Türkiye yarısı da İran'dır diye.

İran abartılan bir ülke. Hem ekonomik hem askeri olarak TR'ye rakip olamaz.

Nato'dan da TR'yi kimse çıkaramaz. Gereklilikler ve menfaatler buna tamamen aykırı yoksa bizleri sevdikleri için değil tabii.
  • susadım çeşmeye varmaz olaydım  (18.04.18 01:13:49 ~ 01:14:37) 
çok düşük ihtimal. yemez çünkü. savaş denilen şey çocuk oyuncağı değil, çok ağır bir şey. en güçlüsü bile savaşı kazansa dahi inanılmaz zarar görerek kazanır. silahlar o noktaya geldi. hem ekonomik olarak, hem de bundan gayrı yemez.

şimdi yaptıkları güç gösterileri göstermelik, birbirlerini tartmak için, denge sağlamak için. bunların hepsinin uluslararası ilişkiler de bir teorisi, bir adı var.

dolayısıyla büyük devletler savaşmaz, savaştırır, bölgesel terör örgûtlerine veya oradaki diğer unsurlara destek vererek çıkarları doğrultusunda çatışma çıkarır. rakibi yıpratmak için çeşitli başka devletlere destek olur. düşmanımın düşmanı dostumdur gibi.

dolayısıyla süreç böyle sürecek gidecek. tavşana kaç tazıya tut diyecekler.açık bir dünya savaşına kimse kolay kolay girmez.
  • Neill  (18.04.18 01:21:38 ~ 01:25:38) 
Küresel ekonomide birbirine bağlı olmayan ekonomi yok, kuzey kore hariç. Dünya savaşı zenginler için intihar olacağı için hiç olmadığı kadar düşük çıkma ihtimali ve her geçen gün düşüyor. Yapay zeka'nın gelişimi ve işsiz kalacak yüz milyonlar daha büyük tehlike yakın gelecekte.


  • christopher nolan  (18.04.18 09:42:07) 
Çıksa da ben seni korurum merak etme :)

İşin romantizmi bir tarafa da, mevcut konjonktürde ww3 ya kıbrıs ve/veya orta doğu kaynaklı çıkar çıksa da. Ama bu devirde kimsenin maçası yemez. Çünkü böyle bir savaş hızla nükleer savaşa döner ve nükleer savaş da dünyayı orta ölçekli bir kıyamete taşır...

Bir de ancak @christopher nolan'ın dediği gibi k.kore gibi manyak ülkeler zorlar ancak ww3'ü...
  • ombutosman  (25.04.19 17:42:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.