[]

J.J.R Toplum sözleşmesi

Bu kitabı okuyorum iş bankası yayınlarından, 35. sayfadayım ama her şeyi tam olarak anlayamıyorum, üniversitedeyken 1.sınıfta okuyun diye önermişlerdi okumamıştım, aradan 8 sene geçti şimdi okuyayım dedim anlayamıyorum.. Bu tip siyaset hukuk felsefe karışık kitapları tam olarak anlamak için ne yapmalıyım??




 
Neyi anlamiyorsun mesela? Hangi kavramlari anlamadigini yazabilir misin?


  • ykyt  (16.04.18 16:09:45) 
Kavramları anlamıyor değilim, bütünü anlamakta sıkıntı çekiyorum

Yine de birkaç kavram sorduğunuz için yazayım:
Ortak benlik
Politik bütün
Genel istem

Yani mesela şu ne demek(kitaptan alıntı yapıyorum):

“Toplumların ilk günlerinde cumhuriyetin başları kurumları kurar, sonra da kurumlar başları yetiştirir.”
ya da
“Adam öldürünce ölmeye katlanmamız bir katilin kurbanı olmamak içindir.”

Bu paragrafları okurken beynimdeki imbikten geçirip altında yatan düşünceyi özümsemem gerekiyor ama yapamıyorum
  • nihilist at  (16.04.18 16:37:53) 
Tercüme kötü olabilir. İngilizce bilginiz iyiyse o dilde okuyun.


  • ovungec zeus  (16.04.18 16:40:46) 
Yani okurum bunu anladığımı sanarım muhtemelen de bir şeyler anlat diyen birine 2-3 cümleden fazla bahsedemem..


  • nihilist at  (16.04.18 16:40:52) 
vedat günyol fransızca aslından çevirmiş

Hasan ali yücel klasikler dizisinden bu kitap tercüme sıkıntılı değil bence bende problem var..
  • nihilist at  (16.04.18 16:42:25) 
Yanlış değerlendirme ama eğer bu iki cümleyi anlayamıyorsan bence soyutlama becerin çok yüksek değil. O konuya eğilmelisin. Zira paylaştığın iki cümle de anlaşılması çok kolay cümleler. Öyle eserler var ki, bir sayfa boyunca tek bir cümleyi anlayabilmek mümkün değil. Örneğin Hegel'in eserleri.


  • kitap gibi sessiz  (16.04.18 16:45:23) 
Hegel’in anlaşılabilir bi tarafı yok ki Hegeli örnek vermişsin, anlamış gibi yapılabilir tabi o kısım ayrı.. JJR ile Hegel karşılaştırması yapmak elmayla hindistan cevizi yağını karşılaştrmak gibi bişey..

Soyutlama becerimi nasıl geliştirebilirim o zaman?
  • nihilist at  (16.04.18 16:50:48) 
Hadi ilk cümleyi anladım..
İkinci ne demek istemiş??

“Adam öldürünce ölmeye katlanmamız bir katilin kurbanı olmamak içindir”

bir de bağlamı bilmeden nasıl kolay diyebiliyorsunuz bu cümleye anlamadım..
  • nihilist at  (16.04.18 16:53:08) 
Soyutlama düzeyi ve tartışmayı derinleştirme açısından Rousseau basit düşünürler arasında yer alır. Bundan dolayı en başta okunması için önerilen isimlerden.

İkinci sorduğun sözü anlamamışsın, sözleşmeye işaret eden bir söz değil mi? Gerçi tam geçtiği bağlamı okumak gerekir, sonuçta aforizma çıkartmıyoruz. Toplumsal sözleşme ile kurulan 3. tarafın (devlet ya da genel istemin temsilcisi) üzerimizde sözleşmeyi ihlal nedeni olan "adam öldürmeyi" uygulamasına izin veriyoruz. Çünkü onu uygulamasa, sözleşme bozulacak ve hepimiz doğal duruma geri döneceğiz. Gerçi bu çok Hobbesçu bir doğal durum ve güvenlik okuması gibi oldu. Dediğim gibi bağlamında değerlendirmek gerekir.

Yukarıdaki yorumlardan @kitap gibi sessiz'e katılıyorum. Soyutlama kabiliyetini yükseltmek için bolca nitelikli eser okuman, üstüne düşünmen ve notlar alman gerekir. Uzun süren ve zahmetli bir iş ama başka bir yolu yok ki.

Canını çok da sıkma tabii, bu tip okumalar birikimle ilerler. Mesela daha sonra daha fazla birikimle bu metinlere dönüldüğünde "aa burada Locke'a üstü kapalı cevap vermiş" ya da "bunu söyleme sebebi muhtemelen kendisi ile Hobbes arasına bir mesafe koymak" vb. diyebiliyor oluyorsun. Metin gizli bir şekilde tartışma halinde olduğu diğer düşünürlerle daha iyi anlaşılmış oluyor.
  • protector  (16.04.18 17:39:00 ~ 17:40:12) 
"Canilere verilen ölüm cezası da aşağı yukarı aynı açıdan ele alınabilir: adam öldürünce ölmeye katlanmamız, bir katilin kurbanı olmamak içindir."

İnternette şu sekilde buldum gerisindeki cumleyi. Boyle ise, birini oldurunce kisas olarak idam edilmeyi kabul etmemiz, kendimizi korumak icindir. Yani idam/olum cezasinin varligi caydirici bir seydir. Bu ceza oldugu icin onun kurbani olmaktan kurtulabiliriz. Ama tabii onunu arkasini tamamiyle okumak lazim paragrafi. Baglamindan koptugu icin yanlis da olabilir yorumlamam.
  • ykyt  (16.04.18 18:35:57 ~ 18:36:57) 
>bir de bağlamı bilmeden nasıl kolay diyebiliyorsunuz bu cümleye anlamadım..

bahsettigin kitap nedir konusu nedir ve baglam konusunda bir fikrim yok ama benim ilk aklima gelen, toplumla falan ilgili bir konuysa: idam cezasina ok diyorsak, bu kendimizi koruyacagini dusundugumuz icindir. yani adam olduren oldurulsun diyoruz boylece biri bir gun beni veya bir sevdigimi oldurmek isterse onun icin caydirici olabilecegini dusunuyoruz. (istatistiklere baktigimizda caydirici olmuyor gerci ama o ayri bir mesele)

bunun negatif yani da devlete seni yargilayip oldurme yetkisi vermek. bir yerde ben idami destekliiuyorum dersen devlete ve devletin adaletine canimi ortaya koyacak kadar guveniyorum demis oluyorsun bir yerde.
  • robokot  (16.04.18 19:15:20 ~ 19:16:02) 
Bağlamından bağımsız "“Adam öldürünce ölmeye katlanmamız bir katilin kurbanı olmamak içindir”" cümlesinden anladığımı söyleyeyim:

Toplumla bir sözleşme yaparız. "Ben sizi öldürmeyeceğim, siz de beni öldürmeyin. Ben, sizin beni öldürmemeniz için, kimseyi öldürmeyeceğim. Böylelikle kimse de beni öldürmesin" Bu toplumla yaptığım bir gizli/açık bir sözleşmedir. Eğer ben birini öldürürsem, birinin de beni öldürmesine dolaylı olarak izin vermiş olurum. Bu toplumda anarşi yaratır ve herkes sözleşmeyi bozduğu için ortalık katillerle dolu olur. Oysa ben "devlet eliyle öldürülme" cezasına katlanarak toplumdaki bu düzenin bozulmamasına katkı sağlıyorum. Devlet öldürmezse, bunu katil yapar. Herkes kendi hukukunu kendi işletirse düzen ortadan kalkar. O nedenle devlet dediğimiz bir "toplum sözleşmesi" yapmalıyız. Bu bir gün bir katilin kurbanı olmamamız için gereklidir. Birini öldürürsem, devlet eliyle öldürüleceğimi bilmem, dolaylı olarak beni katilerden korur. Bu korku ile benim kimseyi öldürmeyecek olmam da, başka birilerini benim maktulüm olmaktan korur. Özetle; devlet/toplumsal sözleşme bireysel empatinin toplum tarafından örgütlenerek içimizdeki hayvanı dizginlemenin bir metodudur.
  • kitap gibi sessiz  (19.04.18 05:58:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.