[]

Felsefe 101

Ciddi olarak felsefeyle ilgilenmeye başlamak ve okumalar yapmak istiyorum. Üniversitede humanities almıştım ve oradaki metinler güzeldi. Çok terimlere boğulmak ya da sofinin dünyası tarzı bir giriş yapmak da istemiyorum. Bu aşamada bana önerebileceğiniz metinler ve kitaplar (İngilizce de olabilir) var mıdır? Uzun bir liste beklemiyorum şimdilik 4-5 tane yeter.




 
Sokrates 'in savunması
Platon- devlet

Birçok kişi Sofi' nin dünyası' nı öneriyor ama o kitap beni nedense felsefeden soğutmuştu. Gerçi çok küçük yaşta okumaya çalıştığimdan olabilir (13-14) haliyle pek bir sey anlamamıştım.
  • Amaranta ursula  (12.04.18 20:23:51) 
  • Jimmy McNulty  (12.04.18 20:25:43) 
Ilgi duydugunuz bir alan var mi? Felsefe´nin Temel Soru(n)lari, Bilim Felsefesi vs. gibi? Ona gore daha iyi oneriler gelecektir. Ek olarak: www.gazeteduvar.com.tr

Benim aklima Russell (ozellikle: A History of Western Philosophy) geliyor, hangi yonde okumak istediginizi bulmaniza yardimci olur bence.
  • buf-e kür  (12.04.18 21:29:22 ~ 21:29:39) 
bence de ilgi duyduğunuz veya merak ettiğiniz bir alan varsa belirtin, ona göre tavsiye vermek daha uygun olur. 18. ve 19. yy filozoflarının birçoğunun felsefeye giriş kitabı var çünkü. herkesin bağlamı farklı. misal ben politzer'in felsefeye girişini okumuştum ama kendisi materyalist olduğu için sizi tatmin etmeyebilir.


  • lesemajeste  (12.04.18 21:39:58) 
Eric Hoffer-Kesin İnançlılar siz deyin sosyoloji ben diyeyim felsefe. Toplum hareketlerine merakınız varsa bir şekilde okuyun.


  • taktikmaktikyokbambambam  (13.04.18 12:18:20) 
bu sorulara her zaman aynı cevabı veririm; felsefeye gerçek anlamıyla girmek, anlayabilmek için önce düşüncenin tarihsel gelişimini görmek gerekiyor. bunun içinde felsefe tarihini okumak gerekiyor.

bu noktada başlangıç olarak ahmet arslan'ın felsefe tarihi serisi çok faydalı. ilk üç kitap kilit kitaplar benim gözümde. sokrates öncesi yunan felsefesi, sokrates, sofisteler, platon ve aristoteles. bunun üzerine, isterseniz farklı kaynaklardan da olsa, helenistik ve ilkçağ felsefesi eklemek faydalraı olur, ki üzerine bilim felsefesi ekleyebilesiniz. bu noktada genel hatlarıyla kopernik-galile-bacon incelemesi ve üzerine descartes eklerseniz, gerçek anlamıyla, anlayamayacağınız hiçbir filozof kalmaz :)

yalın haliyle bir hegel okuması, spinoza, atıyorum deleuze okuması pek bir şey ifade etmez.
  • air  (13.04.18 12:30:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.