[]

sosyal bilimler ve yazılım

bu iki alanın ne tür bir ilişki içerisinde olduğunu merak ediyorum. mesela psikoloji okuyan birisinin yazılım bilmesi neden önemlidir, bunun ne gibi faydaları vardır?




 
artık her şey yazılım. psikoloji okusa da ofisini takip edebilmesi için yazılım gerekli.

dil bilim ile veri madenciliği birlikte kullanılıyor mesela. trump seçimi bu sayede kazandı deyolla.
  • gurur  (11.04.18 19:31:15) 
Nicel araştırmalarda veri derlemek e değerlendirmek için spss gibi yazılımlar kullanıyorlar mesela.


  • Ufuk  (11.04.18 19:42:55) 
her türlü veri işleme yazılımla daha kolay yapılacağı için SPSS standart bir yazılım.


  • idonthaveatvset  (11.04.18 19:43:14) 
Her tur veri isleme SPSS ile daha kolay yapilmaz. Artik bircok kisi buyuk veriyle ugrasmak zorunda kaliyor. SPSS'te en basit analizler bile problem oluyor, Excel'i soylemiyorum bile. Tabii ki her psikolog programlama bilecek diye bir sey yok. Ancak isin akademik kismina gecmek isteyenler icin programlama onemli olabiliyor. Sart degil.


  • evrim halkasi  (11.04.18 19:57:06) 
Mesela psikoloji okuyan birisi bilissel sinirbilim ile ilgilenirse, goruntuleme tekniklerine merak sararsa kullanacagi yazilimlar sadece gui uzerinden halledilmez 500 kisinin denek oldugu bir calismada. Buyuk verilerle ugrasmak icin temel yazilim "trick"lerini bilmesi gerekiyor. Kullanacagi programa gore benim onerim matlab, r, python olur bu kisiye. Bir de yaninda unix bash shell biliyorsa rahat rahat analizlerini yapar. Herkes bilmek zorunda degil elbette ama gui'de saatlerce teker teker tiklayip el/bilek agrisindan olmek yerine kod yazip halletmek rahatlik sagliyor.


  • lamira  (11.04.18 20:07:33) 
spss bilmek yazılım bilmek değildir, sadece bir araç (tool) kullanmaktır;

herkesin basit düzeyde programlama bilmesi algoritmik düşünme yapısını geliştirir bu da problemleri çözme konusunda oldukça fayda sağlar. Onun dışında sosyal bilimler alanında belirli tool'ları bilmek yeterli bence, sonuçta fazla bir hesaplama işlemleri yok, olsa bile bilinen şeyler. Bunlar tool'lar ile hatta excel ile bile halledilir.
  • gezegen olan pluton  (11.04.18 20:29:14 ~ 20:31:50) 
ikisinin ortak noktası lazer yazıcıdır. dakikada 25 civarı cıktı alır.


  • binder dandet  (11.04.18 20:40:39 ~ 20:40:51) 
ali159 + 159

Her tarafta çıkan "kodlama eğitimi" konulu reklamlara gıcık oluyorum. Tarım ve hayvancılık dünyada en önemli konu iken, herkes veteriner yada ziraat mühendisi mi oldu ?
  • talasas  (11.04.18 21:54:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.