[]

Yerli aracın durumu

Bugün süper teşvik paketi açıklandı, Vestel elektrikli araçlarda kullanılacak pil için 28 küsür milyar liralık teşvik(günün kuruyla 7 milyar dolar) alacakmış. Sektörle alakasız ancak konuyla ilgili bilgi sahibi olmaya çalışan birisiyim. Kısa bir araştırma yaptım. Önce elde ettiğim bilgileri vereyim, sonra sorular geliyor.

-Tesla, 2016'da faaliyete soktuğu Gigafactory'yi 5 milyar dolara mal etmiş. Bu fabrika Tesla'nın ürettiği tüm elektrikli araçların pillerini ve Elon Musk'ın yatırım yapacağı güneş santralleri üretiminin tamamını yapıyor.
-2008 yılı itibariyle dünyanın en büyük elektrikli araç pili üreticilerinden olan SANYO'nun piyasa değeri 8.9 milyar dolar civarındaymış. O tarihte sektörün en büyüğü olan Panasonic, Sanyo'yu satın alarak bünyesine katmış.
-Gerek Panasonic, gerek Tesla araçlarında ürettiği pillerde LiIon teknolojisini kullanıyor.
- Vestel nikel/nikel sülfat ve kobalt/kobalt sülfat ile elektrikli araç enerji depolama sistemleri üreteceği için teşvik almış.
- Vestel 2017 yılı içerisinde 3.3 milyar dolarlık ciro üretip, sadece 21 milyon dolar kâr edebilmiş. Ar-Ge'ye yaptığı yatırım ise 63 milyon dolar. Şirketin mevcut verilerle defter değeri de yaklaşık 7 milyar dolar.

Veriler ışığında varsayım: Elinizde yetişmiş insan gücünüz ve gerekli bilgi birikiminiz olduktan sonra anladığım kadarıyla elektrikli araçlarda kullanılabilecek pili üretecek fabrikayı örneklere baktığımızda 5-8 milyar dolara kurabiliyorsunuz.

Sorular:

1) Vestel'in bu işin altından kalkabilecek nitelikte beyin gücü var mı?
2) Bu nitelikte bir pil üretmek için ne kadarlık bir AR-GE yatırımı gerekir? 66 milyon dolarlık AR-GE harcamasının ne kadara çıkması gerekir?
3) Tesla, Panasonic Lityum İyon piller üretirken bizimki neden Nikel Kobalt bişeyler yapma yoluna çıkmış?
4) Defter değeri 7 milyar dolar olan firmaya 7 milyar dolar teşvik vermek biraz abartı değil mi?

kaynakça: www.vestelyatirimciiliskileri.com
www.vestelyatirimciiliskileri.com
www.cnet.com
www.wiki-zero.com

 
1) Sanmam.
2-3) Bilmiyorum.
4) Abartı. Yıl olmuş 2018 hâlâ devlet şirketlere salak salak para saçıyor. Cumhuriyetin ilk yıllarında yaratılan zenginler yetmedi sanki. Onlar çok bir halt becermiş gibi yenilerini yaratıyorlar.

O parayı verenin de alanın da jetleri düşsün, amen.
  • i was made for you  (09.04.18 23:19:51 ~ 23:28:54) 
okuyunca tüylerim diken diken oldu. Zorlu ailesinden pek hoşlanmam kişisel şeyler hepsi, onlardan bağımsız olarak sırf bu olayla ilgili dahi ne desem gg.

Allah utanıyordur büyük ihtimalle.
  • mete kudur  (09.04.18 23:20:06) 
dünyada beyaz eşyadan otomobile geçmiş bir tane firma yok, biz ilk olma peşindeyiz. memlekette traktör üreten var, diğer motorlu araçları üretenler var, ama teşvik beyaz eşya üretene gidiyor. ilginç.

tamamen saçmalık, tamamen hayal ürünü. şimdi sorulara geçelim;

1- hayır. daha konnektör yapacak ekibi dahi yok, bırak pili falan.
2- işi bilenler 2-3 milyar dolar mertebesinden bahsediyor. tabi bu ebatta bir yatırım yapmak için önce elinde pil yapacak malzemenin belli bir kalitede olması lazım, o da dahil.
3- yapımı kolay, verimi düşük.
4- bu araba işi vestel grubunu batırır. 3-4 sene sonra demişti dersiniz.
  • babilbaligi  (09.04.18 23:46:28) 
1) Vestel'in bu isin altindan kalkabilecek nitelikte beyin gucu yok. Tesla ve diger koklu sirketlerde Dunya'nin en iyi beyinleri calisiyor. Vestel'i bir kenara birakin, halihazirda Turkiye ne yazikki Dunya'nin en iyi beyinlerini kendilerinde toplamayi basaramamistir. Hatta kendi guclu beyinlerini ulkede tutamamaktadir. (Bazi bitkilerin buyumesi ve meyve vermesi icin uygun ortam kosullarinin saglanmasi lazimdir, bunlar cok ozel bitkilerdir. Ne yazik ki Turkiye bu ozel bitkilere uygun ortami hala olusturabilmis degil.)

4) Bana da abarti geldi.
  • tomcruise  (09.04.18 23:47:20) 
teknoloji sadece pilden oluşmaz, atıyorum kullanılan telin özelliğine kadar üretimi sağlanır.

devletin mal mal oturmasından iyidir.
  • binder dandet  (10.04.18 01:43:04) 
Tesla'yı daha Model S çıkmadığı dönemlerden beri takip ediyorum.

Tesla'nın sahip olduğu batarya teknolojisine hiçbir Avrupalı henüz ulaşabilmiş değil.

Gigafactory denen olay da bundan ötürü. Tesla pil konusunda tekel olmak istiyor. Sadece kendi araçlarına değil gelecekteki bir çok üreticiye pil tedariği yapacak.

Elektrikli araç demek = pil ve menzil demek. Geriye kalan her şey çözülebilir şeyler. Ama bunu henüz Tesla kadar iyi kotaran bir firma olmadı.

Vestel mi? Vestel'den bi cacık olmaz. Hükümetin yandaşına çektiği peşkeşten başka bir şey değil. İstersen 50 milyar dolar ver Türkiye'den teknoloji ve inovasyon çıkmaz.

Senin tüm başarılı mühendislerin siktir olup gidiyor. Ülkende uluslararası standartta 5 tane üniversite ya var ya yok.

Arge denen şey Türkiye'de zaten yok, böyle bir kültür ve alışkanlığa sahip değiliz.

O paranın yarısını Elon Musk'a teklif etsen gel hacı Konya'ya Gigafactory kuralım desen, pilini de yerli milli otomobilde kullansan çok daha düzgün bir yatırım yapmış olurdun. Ama bu vizyon sendr olsa zaten seni hükümet diye seçmez bu öküzler öyle değil mi?
  • bos gezenin bos ustasi  (10.04.18 03:06:58) 
bu konuda (pil teknolojisi) dunya capinda arastirmalari ses getirmis bir arkadasim var. inovasyonun gırla oldugu bir lab bunyesinde doktorasini yapti bitirdi.

vestel'in anahtarini versen durmaz turkiye'de (haliyle).
  • robokot  (10.04.18 03:29:10 ~ 03:35:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.