[]

Taşınabilir HDD'yi göstermiyor

Win 7 64-bit laptop'a 3 TB taşınabilir HDD'yi bağlayınca, cihazı kullanamıyorum. Şöyle, Hard Disk Sentinel üzerinden cihazı görebiliyorum, kontrol edebiliyorum, test yapabiliyorum. Ancak windows üzerinden cihaz görünmüyor. Anladığım kadarıyla win 7 3TB hdd desteklemiyor. Var mıdır bir driver, güncelleme vs?

Ne yapacağız?


 
diskpart'ı dener misiniz: uzmanim.net


  • crevasse  (09.04.18 20:17:58) 
Yönetimsel araçlar'dan sürücü harfi ata. Düzelir.


  • Son Müzakereci  (09.04.18 21:47:17) 
@crevasse, Linkten inceleyip uyguladım. İşe yaradı, teşekkürler. Yalnız bu GPT-MBR disk bölümlendirme olayı nedir? HDD'ye bir etkisi var mı, merak ettim şimdi?


  • skooma  (09.04.18 22:04:47) 
@skooma, basitçe ikisi arasındaki farklar için şu makaleyi okuyabilirsiniz: www.technopat.net

işin daha teknik kısmına girecek olursak:

MBR, seksenlerden kalma bir disk bölümleme şemasıdır ve bir partition için maksimum 2 üzeri 32 adet sektörü adresleyebilir.

MBR'ın limiti tek partition için 2TB kabul edilir ama bu tam olarak doğru değildir. Bunun genel geçer bir doğru olarak kabul edilmesinin nedeni ise, "geleneksel sektör standartı" olarak her bir sektör 512 byte formatlandığında, 512 x 2 üzeri 32 işlemi, küsuratları bir tarafa bırakırsak yaklaşık olarak 2TB gibi bir sonuç verecektir. bu da sektör 512 byte baz alındığında toplam adresleme limitinin 2TB olduğunu gösterir. siz, elinizdeki 3TB diski bu şekilde formatlasaydınız maksimum 2TB görecektiniz.

halbuki ilk paragrafta yazdığım gibi aslında MBR'ın limiti, diskin boyutu değil, adreslenecek sektör limitidir ve 2 üzeri 32 adet sektördür. örneğin her bir sektörü 512 byte değil de 4096 byte (512 byte'ın 8 katı) olarak formatlarsanız teoride MBR ile 16 TB adresleyebilirsiniz. fakat teori ile pratik her zaman uyuşmaz. eski işletim sistemleri ve programlarıyla uyumluluk 512 byte kullanımını zorunlu kılıyor(du). bir yapı düşünün ki, işletim sistemi ve uygulamaları, verilerini 512 byte'lık sektörlere yazmak için ayarlanmış ve siz veri yazılacak diski 4096 byte/sektör formatladınız. işte bu durumda okumada değil ama disk yazma işleminde bir sıkıntı var. özellikle eski tip disklerde bu yanlış konfigürasyon; performans sorunları haricinde, disk blokunu iki defa oku-düzenle-değiştir durumu ile yüzleştirecek ve büyük sorunlara neden olacaktı. çünkü diske yazmayı kontrol eden iki farklı format var.

disklerde 512 byte üzerinde, AF (advanced format) dediğimiz yapının, örneğin özellikle 4096 byte'ın (4 KiB)** oturması ve yaygınlaşması ise 2010'lu yıllara, microsoft tarafında ise windows 8 ve sonrasına denk geliyor.*

64 bit mimarinin nimetlerinden olan GPT de ise 2 üzeri 64 adet sektör bloklanabilir. Yani GPT ile teoride 512 byte'lık sektörlerle yaklaşık olarak 9ZB (zetabyte) adresleme yapılabilir. Bu ve başka gelişmiş özellikleri daha modern olan GPT'yi tercih edilir kıldı.

Fakat yukarıda bahsettiğim geriye dönük uyumluluk sorunları yüzünden, örneğin microsoft pat diye "ben yeni işletim sisteminde tamamen GPT'ye geçtim, MBR desteğimi kestim, herkes başının çaresine baksın" diyemedi. Hala da tam olarak geçemedi* Daha geçen aylarda Windows 10'a getirdiği bir güncelleme ile, MBR diskin içindeki dosyalar silinmeden GPT'ye dönüştürülmesine olanak sağlayan, "MBR2GPT" adında bir toolu kullanıma anca sunabildi. O da görsel arayüz yerine komut satırıyla mümkün. Microsoft ürünleri açısından GPT dahil modern sistemlerin yaygınlaşması; bir süreç doğrultusunda 64 bit mimari, EFI v.b. yapılarla beraber zamanla yerine oturuyor. Fakat MBR ile uğraşmak, eski sistemlerle yeni tip diskleri/sistemleri beraber kullanmak zorunda olanların hala yaşadığı sıkıntılardan biridir.

*Aslında microsoft, GPT'ye okuma ve yazma desteğini işletim sistemi mimarisi bazında 32 bit olarak Windows Server 2003, 64 bit olarak Windows XP'den beri veriyor. boot desteğini ise 32 bitte Windows 8, 64 bitte Windows Server 2003'ten beri veriyor. Ama hepsinde de GPT ve MBR'dan oluşan karma bir disk yapısı varsa, öncelik MBR'ın.

Peki neden diski direkt olarak taktığınızda erişemediniz. GPT şemasında Protective MBR adında bir bölüm vardır. Bu bölüm, varsayılan olarak MBR kullanan windows 7 işletim sisteminiz karşısında savunmasız kalabilecek diske yanlışlıkla erişilip içindeki kritik verilerin silinmesini engeller. Bunun yerine siz diskpartı kullanarak, "durum kontrolüm altında, diski sil ve gpt'ye çevir" diyorsunuz. sonra da disk yönetiminden bölümlendiriyorsunuz. GPT'ye çevirmek zorundasınız, aksi halde elinizdeki 3TB, 2TB olarak adreslenecek.

**Bildiğiniz üzere dijital bilgi ikilik sayı sistemi üzerinden yürür. Biz günlük hayatımızda ondalık sayı sistemini kullandığımız için, 1GB=1000MB diyip geçiyoruz. Ufak sayılarda önemsiz görünen, ikilik sistemle ondalık sistem arasındaki fark, iş devasa kapasiteli disklere gelince gözardı edilemez duruma gelir. Bu aynı zamanda elinizdeki 3TB diski, 2.7 küsur TB olarak görmenizin nedenidir. Sıradan tüketiciyi bilimsel jargonla boğmamak adına ticari ürünlerde kullanılan KB, GB, TB yerine bilgisayar bilimlerinde KiB, GiB, TiB ... kullanılır. Yukarıda yazdığım veri boyutu bilgilerini bu gözle değerlendiriniz. Konu hakkında bilgi için sayfadaki tablo ve renkli grafiği inceleyiniz: www.wiki-zero.com
  • crevasse  (10.04.18 07:36:35) 
@crevasse, son zamanlarda duyuru'daki belki de en açıklayıcı ve bilgi dolu cevap için teşekkür ederim. Üşenmeyip copy/paste yerine emek verip yazdığın için de ayrıca teşekkürler.


  • skooma  (10.04.18 10:04:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.