[]

euro / doların son 1-2 aydaki çıldırma sebebi

tam olarak nedir sizce? ekonomi kötüye gidiyor, biliyoruz ancak daha yavaş batıyorduk, son dönemde epey hızlandı sanki tl'deki değer kaybı.




 
abd-çin'in ticaret delirmeceleri, fed'in faiz kararları...

bizim operasyonlar, yarattığı belirsizlik ortamı...
  • passion rules the game  (09.04.18 16:35:40 ~ 16:36:13) 
E, bir noktada patlaması gerekiyordu. Yavaş yavaş patlamaya başladı. Mesele bundan ibaret. Önlem olarak halı altına süpürme yönteminin sonucu bu.

Bunlara ilaveten @passion +1 abs-çin meseleleri, suriye meseleleri, yaklaşan seçimler vs derken zaten normalde bile bu dönemlerde artması gereken döviz kurları, bizim süregelen sıkıntılarla birleşince coşuyor tabii.
  • skooma  (09.04.18 16:40:46) 
uzun zamandir bastiriliyor zaten. Gecen sene dolar alanlar TL + banka faizi karsisinda hala zarardalar, 4.11 olsa bugun anca kurtarir onlari.

Bir de dolar %10 deger kaybetti globalde son 1 sene. Yani aslinda dolarin bu kiyagi olmasa 4.45 civarinda olacaktik.

O yuzden su anda cildirmis durumda degil, uzun zamandir zaten tuhaf bir sekilde hareket etmiyordu, fiyat da hala dusuk.
  • robokot  (09.04.18 17:41:38) 
Jimmy herhalde yanlis anladin. Ben TL daha kuvvetli yav falan demiyorum.

Bahsettigin hesap dolarin dip oldugu noktayi yakalamakla olacak hesap, onu da kimse duzenli sekilde yapamaz.

Dolar son 1 senede ne getirdi dersen %8.5 civari getirdi, nokta. %13-14 veren bankalar var TL ye yani zarar yazdi su ana kadar son 1 senede. Yani daha yolu var. Bir sene icinde daha cok dustu mu? Dustu, dedigin gibi 3.38 gordu, ama oyle dalgalari duzenli yakalayan biri iki senede dolar milyarderi olabilir, oyle bir hesap yok yani. Oyle bir insan da yok dunyada. Senelik getiri oyle hesaplanmaz yani.

Dolar TL ye karsi su anda ucuz. Merkez bankasi faiz farklarina gore de ucuz. Enflasyon farklarina gore de ucuz. Ucuz oglu ucuz. Bunun sebebi dolarin globalde 10% deger kaybetmesi, dolar endeksi 100 den 89-90 a dustu bu sure icinde.

Burada demek istedigim TL kuvvetli degil, ruzgar TL lehine esti. Dolarin 1 yillik getirisi TL 1 yillik getirisine gore geride kaldi. Ama bu 2 gun icinde degisebilir. Onumuzdeki aylarda degismeyebilir de. Vakit varsa aciliyet yoksa ama onunde sonunda bu degerler bulusur. O zamana kadar elde tutabilmek mesele.
  • robokot  (09.04.18 18:18:35 ~ 18:19:59) 
tamam da arkadasim bir para biriminin getirisi oyle son 1 yildaki en dusuk degerinden hesaplanmaz. sebebi de acik, bir sene cok bariz bir hareket oldu diye onu her sene yakalayamazsin da ondan, cunku her sene olmaz. pasif olarak ne getirdi ona bakilir ozetle. Hic bir hesapta da oyle kullanamazsin zaten.

Dovizi gunluk takip etmek de ayrica bir emektir. Fiyatlari takip edip al sat yapmak da traderlik yapmaktir. Ona bakarsan dalgalari yakalayip son 1 senede dolar / TRY den 100% uzerinde kazanc elde eden de var, mumkun yani. Ne diyecegiz o zaman dolar 100% getirdi bu sene mi diyecegiz?

Oyle olmaz yani.

Dolar son 1 senede %8.5 civari getirdi. Eger trader degilsen ve bankan TRY icin daha yuksek faiz veriyorduysa zarardasin su anda (tabii dolari da dolar mevduata koyup ne kadar buyutebilecegine de bakmali). Ama beklersen kara gecersin bence. Cunku dolar butun parametrelere gore hala ucuz gozukuyor. Onu demek istiyorum.
  • robokot  (09.04.18 18:36:57 ~ 18:39:07) 
kafamı çok karıştırdınız hanginize hak vereceğimi şaşırdım


  • green eyed penguin  (09.04.18 19:06:19) 
Jimmy, bana hala trader hesabi yapiyorsun. Dedim ya trade ettikten sonra 100%+ kazanc saglayan da var bu sene.

Ya da soyle orneklendireyim:

2017 ocak tepe noktasi: 3.94
2017 eylul dip noktasi 3.38


2017 Eylul ayinda bu soru sorulsa TL cok kuvvetli bir para ulkemiz muhtesem dolara karsi %17 deger kazandi bir kac ayda diyecek miydin? Demeyecektin, cunku bunlar ancak gecmise bakarak ve gelecegini bilerek yapilabilecek hesaplar. Bir seyin getirisi hesaplanirken o yuzden gelecegi bilecegin varsayilarak yapilmaz, aylik getiriye bakarsin, yillik getiriye bakarsin ama gecmise bakip tepe ve dip noktalarina bakmazsin cunku anlami yok. O anda tepenin tepe oldugunu dibin dip oldugunu da kimse bilmiyordu cunku. O anlari tutturabilecegine can-i gonulden inaniyorsan cok degil 3-5 senede dolar milyarderi olabilirsin. Abartmiyorum.

Bunu dunyada kimsenin yapamiyor olmasinin sebebi dedigim seyin imkansiz olmasi.

Hayir, gecen sene dolar 3.38 tl iken, 1 sene once gerisinde bakarsin: Eylul 2016 bakiyorsun dolar 2.92 lira.

Yani %15 getirmis, senin dip dedigin noktada yillik. Bunun hesabi boyle yapilir.

Yani gecen sene eylulde "TL cok kuvvetli 3.38 e dustu %17 getirdi" hesabin nasil yanlis olacaktiysa, bugun yaptigin hesap da yanlis.

Dolar, TLye karsi, gecen sene eylulde baksaydin senelik getirisi %15 civariydi (2.92 -> 3.38). (senin bugunku hesabinla bakacak olsaydik %17 kayip getirdi demen gerekecekti, yanlis olurdu)

Bugun baktiginda da senelik getirisi %8.5 civarinda.

Gayet mantikli yani. Keyfi degil. Sansa bagli degil. Muneccimlige bagli degil.

Ulkeler arasi faiz farklarina da bakinca bugunku fiyati ben sahsen ucuz goruyorum dedigim gibi, ama gelecegi kimse bilemez. O yuzden diyorum ki bekleme luksu varsa acil bozmak gerekmeyecekse dolar su an ucuz (bence). Alinabilir yani. Bu onumuzdeki hafta 3.9 a dusemez demek degil, dusebilir, bekleme olayi orada devreye giriyor zaten.
  • robokot  (09.04.18 20:03:11 ~ 20:06:26) 
TL mevduatta kalin falan demiyorum ya okudugunu anlamiyorsun ya da baska bir derdin var. Herhalde baskasina kizdin kafanda ona cevap veriyorsun.


  • robokot  (09.04.18 20:11:47) 
Robokot haklı. Jimmy azıcık ekonomi sayfaları karıştır abi sen.

Dolar Euro uzun vadede hiç bi şey getirmez bunların getirisinin güzel faiz veren bankaların üzerine çıkması çok düşük olasılık. Dolardan kazananlar kısa vadeli fırsatları görenler oluyor. Bunu da burada ispatlı bulabilirsin. www.mrmilyoner.com
  • Mcfly  (09.04.18 22:29:11) 
abi size keywordleri vereyim:

küçük açık ekonomi
enflasyon
dışabağımlılık
cari açık ve sebepleri

senin ürettiğin de, sattığın da, dolar ve euro'ya bağımlı. ticari partnerlerin o birimlerde. türkiye'de isen tl'nin ne oynadığının hiçbir önemi yok, diğerleri oynatıyor çünkü büyük oranda. enflasyon zaten fiyatların tl cinsinden durumunu gösteriyor. mevduatta tuttuğun parayı oturup kağıt olarak yemiyorsan tl'den durman her dakika risk ve kayıp. dolar cinsinden bankaya yatırdığında verilen faiz doların değer kazancının yanında devede kulak kalıyor uzun vadede.

sırf nominal oynaklıklara bakmak değil, fiyatlar genel seviyesine ve ülkede ne harcadığına da bakmak lazım. tl bu kadar süper olsa dolarizasyon problemi olmazdı zaten.
  • passion rules the game  (10.04.18 09:39:45 ~ 09:40:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.