[]

M.Serdar Kuzuloglu vs Deniz Bayram

Oncelikle sunu soylemeliyim programin tamamini izlemedim. Kisa, bir 5 dakikalik kisimda, tam da aralarinda hafif tertip bir munakasa yasandigi ana denk geldim. Kuzuloglu egitim sistemini elestirirken imamhatiplerden dem vurdu ve devletin bu politikasiyla bir ingiliz siyasetciye atif yaparak "hep gelecegi parlak bir ulke olarak kalacagiz" dedi. Deniz Bayramoglu ise bunun imamhatiplarle sinirlandirma veya siniflandirilamayacagini soylerek itiraz etti. Kisaca bu sorunun imamhatip ozeline indirgenemeyecegini belirrti. M.S.K imamhatip'lerin beslendigi noktanin bilim ile uyusmasinin imkasiz oldugunu (sozlerinin ruhunda bu vardi, kelimelere takilmayalim) soylemesi uzerine D.B itiraz ederek islam uygarligindan dem vurdu. M.S.K ornek isteyince Halife Me'mun'dan Avrupa aydinmasina kadar olan islam cografyasini ve medreseleri ornek gosterdi. Ve sorunun din kaynakli degil sistem kaynakli oldugunu belirterek, imamhatipler sorunlu da, diger okullar istenilen duzeyde mi diye sordu. M.S.K nin her kosenin imamhatiplerle donatilmasi elestirisine, D.B talep oldugu yaniti verince, M.S.K halkin her talebine bu kadar hizli ve canhiras sekilde yanit veriliyor mu deye karsilik verdi.
Izban ortaminda izdirap cekerek bunlari yazmamin sebebi sozlukte, bu tartisma uzerine M.S.K'nun nasil koyduna, yardirdigina dair vs. seyler okumam. M.S.K nin o programda anlattigi seylerin pek coguna katiliyorum. Hele ki, din'i kendi alanindan baska alanlara kaydirdiginizda, o alan ve kisilere zirh olur, dokunulmazlik kazandirir. Sozleri beni mest etti, ayri mesele. Ama dun aksamki kisa munakasada M.S.K nin hakliligini tartisabilirim. Cunku elde somut tarihi ornekler var, D.B'nin defalarca tekrarladigi gibi..
Dusuncelerinizi merak ettim?


 
tartışmayı izlemedim. ama sözlükte şöyle bir durum var. çoğunluğu muhalif malum. eğer o çizgide konuşursan seni göklere çıkarırlar değilsen yerin dibine sokarlar. serdar kuzuoğlu yarın çıksın hükümete 2 güzel laf etsin yerin dibine sokarlar. şu an hoşlarına gidecek şeyleri söylüyorlar o yüzden seviyorlar. deniz bayram ne dese boş sözlüktekiler için. hükümete sövmesi lazım destek görmesi için.

eğitim sistemi berbat ama bahsettiğin gibiyse konuşma deniz bayram haklıymış. ama hükümete laf söylemezse haklı bulunmaz sözlükte.
  • nick bulamadim  (08.04.18 12:38:30 ~ 12:38:56) 
daha izlemedim ama cnntürk artık hükümetin. deniz bayramoğlunada bir ayar çekilmiş olabilir.


  • sutlu nescafe  (08.04.18 13:39:20) 
akp'ye muhalif olanlar her şeyi ama her şeyi akp ile özdeşleştirip düşündükleri için islam, imam hatipler, köy enstitüleri vesair konulardaki tartışmaları akp ile sembolize ediyorlar. bu bağlamda akp ile sembol olan değerlere eleştirel yaklaşan haklı, o değerleri akp'den bağımsız kendi doğrusu olarak yorumlayanları ise yandaş, haksız olarak görüyorlar. türkiye'de muhalifliğin çocukluk hastalığı bu. sonra ittifak yapacak, yanlarına alacakları halk kalmıyor, ülkeyi terk etmek tek çare olarak kalıyor. ha ben de ülkeyi terk etmek istiyorum o ayrı... kendimi ne akplilere, ne de muhaliflerine anlatamıyorum. halk yine az çok anlatınca anlıyor ama onların da ilk fırsatta köşeyi dönmek gibi bir planları olduğu için unutulup gidiyor. demem o ki aman kafa yorma, kötü olursun...


  • dimitrakopulos  (08.04.18 14:29:05 ~ 14:31:43) 
imam hatiplerde okuyan cocuklar, gelecekteki ihtiyaclar icin donatiliyor mu? hayir. peki imam hatiplerde okumayan cocuklar gelecekteki ihtiyaclar icin donatiliyor mu? kismen.

mevcut normal okullar zaten gelecege gidecek turden bir sekilde donatmiyor insanlari. durum boyle iken, imam hatipler acilip durum daha da kotuye goturuluyor. imam hatipler kapatilsa her sey yoluna mi girecek? hayir. imam hatipler kapatilmasa her sey normal seyirde mi devam edecek? hayir, durum daha da kotuye gidecek.

ayrica ben, imam hatiplerin egitimden ve dini egitimden cok, uzun vadeli siyasi amaclar icin acildigini dusunuyorum. bir de boyle bir durum var.

sonuc olarak imam hatiplerin bu ulkeye pek bir katkisi yok, durumu daha da kotulestirecek hatta. bu sebeple kapatilip, fen veya anadolu liselerine, sanat okullarina donustulmeliler bence.
  • tomcruise  (08.04.18 14:48:09) 
MSK'nın oradaki ana argümanı imam hatip okullarının imam ve hatip yetiştirmeye yönelik eğitim verdiği ve günümüz dünyasında bu eğitimin çocuklara gelecekte maddi ve bilimsel bir ilerleme sağlamayacağı. Gerçekten de öyle, bunu görmek için profesör olmaya gerek yok. Gidip bir imam hatip lisesinin müfredatına baktığınızda bir anadolu lisesinden çok daha farklı olduğunu anlayabiliyorsunuz. Bundan ötürüdür ki gelecek kaygısı olan ve vatana millete hayırlı olmaktan fazlasını isteyen, yani FAYDALI bir çocuk yetiştirmek isteyen insanlar imam hatibe gitmiyor.


  • roket adam  (08.04.18 15:02:29) 
elma ile armutu birbirine karıştırmamak gerek.

ekşide de vardı, "arapların dünya tarihine katkısı" başlığında cahilce bir tavırla arapların yerilmesi. islam medeniyeti'nin 11.-13. yy'lar arası insanlık tarihine katkısı muazzamdır. mesela antik yunan felsefesini onlar sayesinde biliyoruz. matematik, astronomi, sosyoloji, tıp v.s. insanlığı bir dönem taşımışlar. ama sonra?

çok az kişi "la bu adamlar bu kadar ileriydi de nasıl düştüler batı karşısında" sorusunu sorabilir. gazali diye bir adam çıktı mesela. muazzam bir düşünür. din alimi. ama aynı zamanda islam medeniyetinde çöküşü de başlatan. günümüz siyasal islam'ı misali milleti "münafık" diye damgalama ekolü gazali ile başlar. ibn-i sina gibi bir adamı münafık diye yaftalar örneğin. neden? çünkü ibn-i sina "südur" teorisini ortaya atar (çok kaba anlatmak gerekirse alem allah'ın varlığından taşarak oluşur ve allah evren'e müdahale etmez)

11.-13. yy'daki beyin fırtınaları yerini merkeziyetçi baskıcı otoritelere bırakır. osmanlı'da takiyüddin, şeyh bedreddin gibi tek tük isimler çıksa da bu adamlar da barınamazlar. dönemdaşı tycho brahe ve kepler'den güneşin apojesini büyük bir farkla günümüz değerlerine çok yakın bulan takiyüddin'in (ki muazzam bir başarıdır bu) ödül olarak rasathanesi şeyhül islam tavsiyesi ile 3. murat tarafından dönemin kaptan-ı deryasına bombalattırılarak yıktırılır.

bu anlattıklarımı gayet tabi deniz bayramoğlu da biliyordur. ben de hep öve öve izlerdim kendisini, lakin düne kadar.

serdar kuzuoğlu çok net bir şey diyor: kardeşim imam hatip açarak zaten boka batmış olan eğitim sistemini daha da batırıyorsunuz. ancak bu adamların amacı zaten eğitim falan değil, kendilerine sorgulamadan soru sormadan başkaldırmadan biat eden "mürit" nesiller yetiştirmek.

deniz bayramoğlu da gayet biliyor anlıyor ne dediğini ama 1000 sene önceki şaha kalkmış islam medeniyeti'nden örnekler veriyor.

dini eğitim veren din okulları açarsın ki açmalısın da elbette. (hoş islam harici diğer dinler ne kadar öğretiliyor orası da muamma) ama tutup da problem imam hatiplerin artmasında değil, sistemde dersen ben orda art niyet ararım. bu anlamda deniz bayramoğlu da gözümde tırt bir adamdır artık.

özetle d.b bilinçli olarak konuyu saptırtmaya çalışmış.

dinin her zaman sömürülmeye açık bir alan olduğu, dini merkeze aldığında oluşacak biat kültürü, biat'ı merkeze aldığında liyakat'ın biteceği ve çürümenin kaçınılmazığının tonlarca örneği var. db de bunları biliyor elbet, bilmesine rağmen dünkü refleksleri hakikatten üzmüştür. çok yazık.
  • makbur  (08.04.18 23:42:52 ~ 23:45:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.