[]

Sıfırdan web geliştiricisi olmaya giden yol nedir?

Bilgisayar mühendisi olmayan bir için yazılım öğrenmek zor. Uzun süren bir çaba ve sürekli tekrar gerektiriyor. İnternette birçok ücretli/ücretsiz kaynak var. Kaynak sayısının fazla olması avantaj gibi görünüyor ama nereden başlasam karmaşasını da beraberinde getiriyor.

Sıfırdan, HTML, CSS, JS, SketchApp öğrenip Frontend geliştiricisi olmak isteyen biri için tavsiye edebileceğiniz kaynaklar / linkler nelerdir? Bir de Udemy hakkında düşünceniz nelerdir, bu konuda udemy kursları tercih edilmeli mi?


 
Kaynak denizinden yararlanmak, karisikligindan yorulmamak icin belli seylerin bilinmesi gerekiyor. Internetti kaynaklarin bazilari belli bir programi olan, adim adim ilerlerken, bazilari sadece belli teknik konulara egilir. Kimileri zaten bilinen seyleri farkli sekilde anlatirken, bir cogu da guncelligini yitirmistir.

Javascript dunyasi son birkac yilda inanilmaz hizli gelisiyor, heryerden yeni toollar, konseptler, syntax updateleri firliyor. Yazilan kodlari debug etmek, build etmek hepsi icin binlerce secenek var. Bu yuzden bu dunyanin(frontend) temelini iyi kavramak gerekiyor.

Gelistirilen konseptlerin neden gelistirildigini, neyi cozdugunu bilmeden ustunkoru problemlerin cozumunu ogrenmek gecici bir cozum sagliyor ve benzer sorunlarla karsilasinca kafa bayagi karisiyor.

Bu yuzden egitim materyallerini siniflandirmak ve ihtiyacimiza gore kullanmak onemli.

Edx, Coursera, Udacity grubu;

Burdaki kurslar genelde 3-12 ay arasi suren, komple egitim saglayan, cogunlukla ucretsiz olup, belli ucret karsilingda(Khan haric) size gecerli bir sertifika bile saglayan kaynaklardir. Bence mantikli olan bunlardan sececegimiz bir kursa baslamak ve devamliligi, temel egitim yolunu bunlara dayandirmaktir.

Burada ogrenilen seylerin konsepti daha genel olarak ogretildiginden olayin neresinde oldugunu anlamamiz daha kolaydir. Bu da kendimizi tamamlamamiz gereken yerleri belirlememize yardimci olur.

Bu siteleri okul, universite gibi dusunebiliriz. Ciddi bir yola girmek istiyorsak bence kesinlikle bunlardan biriyle baslanmalidir.

Udemy, Egghead, Codecademy grubu;

Bu kurslar genelde belli konseptler uzerine, detayli kurslar saglarlar. Ama genellikle cozumun kendisine neden ihtiyacimiz olduguna dair cok bilgi vermezler. (Ornegin egghead'de redux kursu almak isteyebiliriz, ama redux'a ihtiyacimiz olan bir noktaya gelmeden redux kursunu bitirmek bize cok bisey katmayacak.)

Bence bu kurslar ozel ders gibi dusunulebilir. Asil alinan kurslarin belli haftalarindaki odevler, daha ozel konseptler, uc durumlarla karsilastikca buradan kurslar alinabilir. Ve ya uzun suren bir kursu tamamladiktan sonra bir proje elde etmek, ogrenilenleri gozden gecirmek, arada atlanmis olabilecek seyleri yakalamak icin.


Sifirdan baslayacak birine su yolu tavsiye edebilirim;
Codecademy HTML/CSS, Javascript kurslari
Codecademy React kurslari

Coursera, Edx ya da Udacity'den ihtiyaclarina gore bir kursa baslamak ve ona odaklanmak.

Diger gruptan olan(Udemy) kurslari, projeler yazmaya basladikca, derslerde ilerlemeye basladikca, konsepte daha iyi hakim olunca baslayabilirsiniz.


Ayni zamanda en onemli sey aramaya inanmak. Harvard universitesinin cs50 (Bilgisayar Bilimi) bolumunun nerdeyse tum dersleri internette oylece duruyor ve bedava! Cogu kisi bundan bi haber. Ciddi bir yola girecek kisilerin burdaki temel bilgisayar bilimi derslerini de takip etmesini tavsiye ederim.

Javascript 0 dersi;
video.cs50.net

Javascript 1 dersi;
video.cs50.net

Ayni zamanda sadece kurslari almak bize sadece teorik bilgi verecektir. Genelde soylendigi gibi, gercekten biseyler ureetmeye basladigimiz zaman ogrenmeye basliyoruz. Gercek bir proje uretmeden, kod yazip saatlerini cok basit cozumu olan seylere ayirmadan binlerce saatlik kurs izlemenin bir faydasi yok.


Bir diger onemli unsur yasam tarzini da buna uygun hale getirmek. Programlama komunitelerine dahil olmak, acik kaynak projelerini takip etmek(github.com), mumkunse katkida bulunmak, yararli newsletterlara abone olarak haftalik gonderilen mailleri okumak(Ruby weekly, Rails weekly, react weekly, mobile weekly, postgres weekly, name it...), alaninda uzman insanlarin bloglarini hatta twitterlarini takip etmek, yazilim konferanslarinin videolarini izlemek(React Conf, pyConf, RubyConf, etc...), Hackernews okumak(news.ycombinator.com), Reddit (Web dev, javascript, etc....) cok fayda saglayacaktir. Bu yasam tarzini benimsemek oluyor aslinda, zaten sevdigimiz isi yapiyorsak calismis sayilmayiz. O yuzden programlamayi seviyorsaniz bunlari yapmak dogal gelecektir.
  • Wilhelm  (06.04.18 20:01:41) 
i.hizliresim.com

bu kod geliştirme için ama çok da farkı yok.
  • washe  (06.04.18 20:08:11) 
@washe, sanirim eklemek iyi olur,

Ders 0.0.0 Ingilizce, tum yazilim evreninin dogdugu dili bilmeden bu isi yapmak, en azindan hakkiyla yapmak mumkun degil. Hazir site kurmaktan, wordpress satmaktan, bilmeyen insanlari kafalamaktan bahsetmiyorum. Ama isin ozu budur. Ingilizce bilmeden yazilim yapilamaz.

Ayrica Khan academy muhtesem bir hareket. Bedava egitim hareketi. Ilkokul lise seviyesindeki eksiklerinizi gidermek icin muhtesem. (Yapay zeka ogrenmek icin linear algebra, matris bilmek gerekiyor. Bana cok yardimci oldu burdaki kurslar.)
  • Wilhelm  (06.04.18 20:39:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.