[]

fiber internet

selamlar.

fiber internetten maksimum verimi almak icin pc baglantisini nasil yapmamiz lazim? modemden lan kablosunu (rj-45 deniyor sanirim) direkt olarak pcye mi baglamak lazim yoksa lan kablosu icin usb-c adaptörü mü almaliyim?

bir de thunderbolt dedikleri usb-c mi oluyor?

tesekkür ederim efem.

 
Herhangi bir aparata gerek yok. Ethernet kablosunu direk takacaksın bilgisayara. Ethernet kartının desteklediği max. bağlantı hızı da önemli elbette.
Thunderbolt ve usb-c farklı arayüzler. Aynı şey değil yani.

  • battal gemalmaz  (06.04.18 15:59:45) 
calismasi icin ek bir sey gerekmedigini biliyorum da hiz olarak merak ediyorum hangisi daha hizli olur diye.

thunderbolt 3 ethernetten cok daha hizli iste thunderbolt üzerinden baglamam daha mantikl i degil mi?
  • ben de  (06.04.18 16:01:06) 
bilgisayarınızda usb-c varsa muhtemelen ethernet girişiniz de gigabit kapasidetedir zaten. (bir bağlayıcılığı yok tabii bu beyanımın, sadece modern bileşenler olduğu için bir tahmin yürütme)
modeminizde de usb-c veya thunderbolt yoksa zaten verimi ethernetin limitleri kadardır.
modemlerde genellikle 10-100M ethernet oluyor, 10-100-1000M olanları da var. diyelim modemde de bilgisayarda da 1000M gigabit ethernet var, tarifeniz 100Mbps'den hızlı olmalı ki fiber internetten daha fazla verim almanızın imkanı olsun. (yerel ağ üzerinde veri transferinden bahsetmiyorum) onun altındaki aboneliklerde sizin için maksimum kapasiteyi zaten karşılar modem ve bilgisayarınızın ethernet kapıları.
  • gkhncnzdgn  (06.04.18 16:09:01) 
Makineniz nedir ve kaç mbit fiber kullanacaksınız,
Daha önce de yazdığım gibi, ethernet kartının desteklediği max. bağlantı hızı, kullanacağın fiber bağlantı hızından yüksek ise fazladan aparat ile thunderbolt'a bağlamana gerek yok. Örneğin ben evde 100mbit kullanıyorum, ethernet ile bağlı. ethernet kartım 1000 base-t yani 1000mbite kadar destekliyor, bu durumda gidip thunderbolt adaptör almam gereksiz olacağı için direk ethernet ile bağladım.

  • battal gemalmaz  (06.04.18 16:09:46 ~ 16:14:52) 
internetim 1gbit, kablosuz üzerinden girerken 400-500 mbiti gecemiyorum o yüzden sormustum.

bilgisayar henüz yeni pek kurcalayamadim ama thunderbolt 3 girisi oldugunu biliyorum.

modemim 900 mbite kadar destekliyor.

simdi ben ethernet ile 900 mbit hiza ulasabilir miyim yoksa ethernet kablo + thunderbolt adaptörü ile mi baglamam gerekir?

ugrastiriyorum biraz kusura bakmayin.
  • ben de  (06.04.18 17:16:56) 
imac mi kullanıyorsunuz? thunderbolt 3 girişli imac kullanıyorsanız ethernet ile modemin desteklediği max. hızı görürsünüz.


  • battal gemalmaz  (06.04.18 17:20:10) 
yok, thinkpad.


  • ben de  (06.04.18 17:21:59) 
teoride; iyi bir kabloyla (cat5e veya cat6), bilgisayarınızın ethernet kartı ve modeminiz gigabit ethernet destekliyorsa ethernet ile 1gbit alabilirsiniz.
önemli olan modemin ne verebildiği tabii, onun ethernet çıkışı gigabit değilse thunderbolt da olsa alamayacaksınız.
bu şekilde eğer modeminizde gigabit ethernet mevcutken bilgisayarınızda yoksa thunderbolt adaptör gerekir.
  • gkhncnzdgn  (06.04.18 18:11:26 ~ 18:14:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.