[]

Avrupa'da Yüksek Lisans | Bazı sorunlar

Merhaba,

Nur topu gibi bir sorunla karşınızdayım.

Yazın yapmam gereken bir zorunlu stajım var ve staj en iyi ihtimalle 1 ağustos'ta bitecek.

Sonrasında yüksek lisans için Polonya'ya gitmek istiyorum ama başvurmayı düşündüğüm okullara evraklarımı yollayabilmem adına staj sonrasında sadece 15 günüm kalıyor ve okulum, en iyi ihtimalle staj evraklarını teslimden 1 ay sonra mezuniyet belgesini verebileceğini söylüyor. Yani Eylül'ü buluyor belgeyi almam.

Bu durumda başvuru tarihlerini de kaçırmış olacağım.

Polonya'daki okullar 15 Ağustos'ta (hatta bazıları 1 Ağustos'ta) başvurularını kapatıyor. Ayrıca okullara mail atıp, ek zaman tanıma şansınız olabilir mi diye sordum ama haliyle böyle bir şeyin mümkün olamayacağını belirttiler.

Buna nasıl bir çıkış yolu bulabilirim?

Bu gidişle yüksek lisans hayallerim suya düşecek gibi hissediyorum. :(

 
Boyle durumlarda mezuniyet sartiyla kabul ediyor bazi universiteler. Bu durumu sorabilirsiniz okula.


  • evrim halkasi  (03.04.18 15:40:32) 
Polonya'daki okula durumu anlatin. Mezuniyet icin tek sartiniz staj ise elinizde son doneme kadar transkriptiniz olacaktir. Mezuniyet belgesi haric diger tum belgelerinizi hazirlayip sunun. @evrim halkasi'nin dedigi gibi mezuniyet belgesinin saglanmasi sartiyla kabul verebilirler. Bunlari okula sorun tabii ki hep, boyle boyle bir yol izlemem mumkun mu diye. O sirada Turkiye'deki okulunuza gecici bir belge saglayip saglayamacaklarini sorun. Stajini yapiyor/yapti ve mezuniyet icin onunde bir engel yok seklinde. Kolay gelsin.


  • voyager 1  (03.04.18 15:53:37) 
Cevaplar için çok teşekkür ederim.

Okullara bu durumu açıkladığım bir mail yolladım.

Öte yandan buradaki okulum istersem, "Bu öğrenci şu tarihte mezun olacaktır" gibi bir kağıt verebiliriz sana. Sen de onu Polonya'daki okula sunabilirsin demişti.

Bunun bir katkısı olursa o şekilde başvurmayı da deneyebilirim.
  • deveyidiken  (03.04.18 16:10:37) 
Evet dediğin gibi kendi okulundan aldığın o belgeyle başvurup şartlı kabul edilebilirsin.


  • senolll  (03.04.18 17:17:16) 
Bence yuksek lisans icin polonyaya gitmek biraz sacma. Suya dussun zaten, seneye daha iyi bir okula/ulkeye basvurursun.


  • hot potato  (03.04.18 17:33:44) 
@ hot potato

Saçma diyorsun da, Polonya'da okul bitirmek AB diplomasına sahip olma anlamına geliyor. Kaldı ki okulları bir Almanya, Hollanda ayarında değil, bunun ben de farkındayım. Ama o kadar kötü de olduğunu düşünmüyorum.

Bir sene daha ertelesem bile burs kazanamadığım sürece -ki ortalamam yetmiyor- euro bölgesine girmek çok mantıklı gelmiyor bana.
  • deveyidiken  (03.04.18 17:46:08 ~ 17:52:09) 
Ben parana da zamanina da yazik diye dusunuyorum. Kaldi ki AB diplomasi diye bir konsept (pratikte islerligi) yok. Hicbir yerde 'aaa AB ulkesinden mezun olmus' diye CV'ni one cikarmaz Polonya'dan alacagin diploma.

Paran yoksa 3-5 sene calisip sonra Almanya'da falan master yap. Polonya'daki masterla ne Polonya'da is bulabilirsin ne de Turkiye'ye dondugunde diploman ciddi bir saygi gorur isverenlerden.
  • hot potato  (03.04.18 17:53:33) 
AB diplomasının temelde bir artısı yok, bunda hemfikiriz. Ancak neticede o bölgedesin. Ülkeden bağımsız olarak iş hayatı için fırsatlar yaratmanın kişiyle alakalı olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca Almanya ve benzeri ülkelerde bir doymuşluk olduğunu düşünüyorum. Yani çok farklı özelliklerin olmadığı sürece orada tutunmak da kolay değil. Ekonomik boyutu bir tarafa, Polonya, Estonya gibi ülkelerde birçok sektörde ihtiyacın daha fazla olduğu kanısındayım. Çünkü bu ülkeler hala kalkınma aşamasındalar.

ufak bir not: Türkiye'ye dönmek gibi bir niyetim yok.
  • deveyidiken  (03.04.18 18:03:32 ~ 18:19:57) 
Mezun oldugunda is bulamazsan mecbur doneceksin. "neticede o bölgedesin"den kastin ne bilmiyorum ama calisma izni falan bunlar bolgesel degil lokal seyler. Polonya'da hem is olanaklarin kisitli olacak (ozellikle bir yabanci olarak) hem de mezun oldugunda oturma izni almazsin.
Sistemin acigini yakalamak diye bir olay yok yani. Polonya gibi geri kalmis ulkede master yapip sonra kebap durumu soz konusu degil.

  • hot potato  (03.04.18 18:51:30) 
Polonya zaten mezuniyet sonrasında bir sene ayrıca oturum izni veriyor. Bir sene sonunda İş bulamazsan dönüyorsun.

Sadece ingilizce ile iş bulup orada kalan çok insan görüyorum İmkansız şeyler değil bunlar.

Kaldı ki, Polonya en azından Türkiye'nin önünde bir ülke. Bu durumda bile tercih sebebi olabilir.
  • deveyidiken  (03.04.18 19:05:47 ~ 19:06:28) 
polonyada yüksek lisansa gitmeyin. avrupada ab diploması falan bi bok ifade etmez.


  • kveldulv  (03.04.18 19:56:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.