[]

Sarhoşken kaza yapıp tutanağı başkasına tutturmak

Merhaba. Kuzenim bugün işten eve dönerken baya sarhoş bir avukat gelip buna arkadan hızla çarpıyor. O da öndekine çarpıyor ve hem ön hem arka ağır hasarlı. Ondan sonra bunlar ne yapıp ne edip kuzenimi ikna ediyor ve sarhoş sürüsücü yerine arkadaşı direksiyona geçip kazayı o yapmış gibi davranıyorlar ve tutanak tutuluyor. Zaten biraz pasif ve korkak bir çocuk, galiba heyecan yapmış haklı olduğu halde. Bu durumda geri dönüş yok mudur? Turanak tutulduysa iş bitmiş midir? Yardımcı olabilir misiniz?

Sarhoş çarpması bir yana, ben arkadan çarptım öndeki hasar beni bağlamaz demesi de cabası.

Fikri olan var mı acaba

 
Sarhoş avukat bu haliyle kurnazlık yapıyorsa, sarhoş değilken mahkemede müvekkilini savunma adına kim bilir neler yapıyordur?
Bu avukatın öndeki hasar beni bağlamaz demesinin de anlamı yok. illiyet bağı denen bir şey var.
Şahit bulun kamera kayıtları bulun (onların aracında bile kamera olabilir) diğer hasar alan araç sahibini bulun.
  • 1adam  (02.04.18 09:23:14) 
emrah serbes kazası detected


  • rentts  (02.04.18 09:31:05) 
avukat zorladıysa, tehdit falan ettiyse bunu bildirsin.


  • xvyz  (02.04.18 09:35:37) 
en öndeki hasar en arkada ilk çarpan adamı bağlamaz. Şöyle ki, takip mesafesini korumadığı için size çarpıyor. Siz de önünüzdekiyle takip mesafesini korumuş olsaydınız arkadan gelen çarpmanın şiddetiyle kendi önünüzdekine çarpmazdınız gözüyle bakıyor kanunlar bu duruma.

Özetle ben sana çarptım, önündekiyle arandaki mesafeyi benim çarpma ihtimalimi de göze alarak belirlemen senin sorumluluğun deme hakkına sahip.
  • deveyi diken adamin ta kendisi  (02.04.18 10:10:24) 
Birden fazla aracın karıştığı kazalarda polis çağırılması gerekirdi.


  • insomnia  (02.04.18 13:20:10) 
Tutanak o şekilde düzenlense bile araç sahibinin (sigorta aracılığı ile) kuzeninize verdiği zararı ödemesi lazım. Eğer kuzeninizin çarptığı arabadaki zarardan da sorumlu ise onu da ödemekle yükümlü. Zorunlu trafik sigortası bu zararları sigorta teminat limitlerine kadar karşılayacaktır. ZTS açısından sürücünün kim olduğu falan da önemli değil aracın sigortalı olması yeterli.

Fakat bu tür pek çok kazada arkadan vuranların ikisinde de kusur olabileceği için (@deveyi diken adamin ta kendisi kısmen haklı) öndeki araç sahibine karşı kuzeniniz de sorumlu olabilir.

Şimdi alkol meselesinin/sürücünün değişiminin vs. buna etkisi sadece dolaylı çünkü o olaydaki avukatın özel kusuru (mevzuatın belirlediği sınırın üzerinde alkollü araç kullanmak) sebebiyle sigortacının ödemeden kaçabilmesini (kasko) veya sigortacının sigortalıya rücu edebilmesini (ZTS) sağlıyor. Bir de üstüne ceza davası açılıyor, zira TCK'da sanırım trafik güvenliğini tehlikeye atmak suçu var.

Ama tabi herifle uğraşmak isterseniz (ki haketmiş gibi görünüyor) ve alkollü olduğunu ispatlayabilirseniz epey bir başını ağrıtabilirsiniz. (ehliyetine el koyarlar mesela en az 6 ay kadar)
  • espandon  (02.04.18 22:17:11) 
@espandon, aslında benim de amacım hasarın ödenmesinden ziyade herifin kamu davasıyla uğraşmasını sağlamaktı. 2 yıla kadar dava açılıyor bildiğim kadarıyla, çünkü ikinci vakasıymış öğrendiğimiz kadarıyla. Ehliyeti de kaç sene gidecekti kim bilir.

Ama iş işten geçti sanırım :)
  • Vse budet horosho  (03.04.18 03:23:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.